anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

O tribună pentru liderii lumii

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Adunarea Generală a ONU şi-a pierdut mult din importanţă. România trebuie însă să fie interesată. De urmărit aşadar ideile exprimate aici de preşedintele Iohannis, în "campania” pentru obţinerea unui loc în Consiliul de Securitate.

An de an, ultima decadă a lunii septembrie le oferă liderilor lumii ocazia de a se reuni în cadrul aşa-numitei „Dezbateri Generale” organizate de forumul cel mai deschis şi reprezentativ al ONU, Adunarea Generală. Pentru şefii de state şi guverne ai ţărilor mari, puternice şi importante, a căror evoluţie diplomatică se desfăşoară mereu sub lumina reflectoarelor, este un cadru de etalare a capacităţii de leadership global. Pentru ceilalţi, obiectivele sunt, de regulă, mai modeste, exceptând situaţia în care este vorba de personalităţi ce şi-au cucerit o anvergură şi o recunoaştere internaţională prin alte instrumente decât cele politice. Fac excepţie, desigur, şefii unor state „problematice”, ale căror intervenţii sunt urmărite cu interes, din motive cu totul diferite.

La ora parcurgerii acestui text, cititorii ziarului ar trebui să poată avea acces la textele intervenţiilor multora dintre şefii delegaţiilor naţionale – în caz de absenţă a şefului executiv, misiunea revine ministrului de externe sau ambasadorului la ONU. Desigur, ne interesează în mod special alocuţiunea preşedintelui Klaus Iohannis, precum şi cele ale unor lideri importanţi la nivel global şi regional. Donald Trump se va afla, ca întotdeauna, în centrul atenţiei, întrebarea fiind dacă vor urma sau nu controverse. Vladimir Putin, Xi Jinping, Narendra Modi şi Angela Merkel erau cele mai importante absenţe anunţate, dar presa internaţională nu duce lipsă de ţinte. Din Europa se disting Theresa May, Emmanuel Macron, dar şi noii premieri italian şi spaniol, aflaţi la prima participare la acest forum. Shinzo Abe va fi vocea cea mai influentă a Asiei de Est, iar zona Oceaniei este deja dominată de premierul neo-zeelandez, doamna Jacinda Ardern, chiar dacă de data aceasta nu va mai fi însoţită – aşa cum s-a întâmplat acum câteva zile, la „summitul păcii” consacrat personalităţii lui Nelson Mandela – de fiica ei, în vârstă de numai trei luni. Şi lista ar putea continua cu alte regiuni şi alte personalităţi-cheie. Printre ele, reprezentanţi ai unor ţări care vor profita de ocazie pentru a-şi exprima nemulţumirile şi ataca, în diverse registre, dominaţia Occidentului. Spre exemplu, dacă participarea preşedintelui iranian Hassan Rouhani era anunţată din timp, despre o eventuală participare a liderului venezuelean Nicolas Maduro nu se ştia nimic marţi la prânz (ora României), foarte probabilă părând o decizie a acestuia de a invoca motive de securitate pentru a nu veni în SUA. Ar fi vorba, evident, de un boicot cu ţintă politică, ştiut fiind că Maduro a învinovăţit SUA pentru tentativa de asasinat ce l-a avut drept ţintă, la începutul lunii trecute.

Nu ar trebui să exagerăm importanţa secţiunii la care participă liderii pentru funcţionarea cotidiană a Adunării Generale. Procesul de redactare şi analiză a textelor, negocierile, dezbaterile şi voturile se desfăşoară după o logică proprie, greu de încadrat în ideile generoase exprimate de la tribună de conducătorii statelor-membre. Dar vizibilitatea conferită acestui forum de prezenţa şefilor de state sau guverne este benefică. Adunarea Generală şi-a pierdut mult din importanţă după sfârşitul Războiului Rece, deşi mulţi observatori anticipau contrariul. În mod logic, creşterea graduală a competiţiei între marile puteri şi previzibilele blocaje din Consiliul de Securitate ar trebui să ducă la o accentuare a profilului Adunării, fără însă a se putea vorbi de o echilibrare a balanţei instituţionale de putere în cadrul ONU.

Asemeni altor state mai mici, România trebuie să fie interesată de Adunarea Generală. Reputaţia diplomatică a unui stat de acest tip nu se poate construi fără o atenţia specială acordată acestui forum. Vom vedea ideile exprimate la reuniune de preşedintele Klaus Iohannis, interesant fiind să analizăm cum se va reflecta „campania” în care ne aflăm pentru obţinerea unui loc în Consiliul de Securitate, în intervalul 2020-2021, selecţia urmând a se realiza în Adunarea Generală în iunie 2019. După cum se ştie, contracandidata ţării noastre pentru locul rezervat „blocului est-european” este Estonia, o ţară discretă, dar respectată la capitolul acţiune externă. Întrucât această campanie este una discretă, nu vom putea urmări îndeaproape modul în care ţara noastră va căuta să relaţioneze cu alte state. Spre exemplu, cu cele care s-au arătat – ori au fost, deşi nu s-au arătat – deranjate de recenta confuzie politico-diplomatică românească în jurul mutării ambasadei din Israel.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Alexandru LĂZESCU

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

Filmuletul zilei

opinii

Scaunele şi câinele Celsius

Nichita DANILOV

Scaunele şi câinele Celsius

Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

Sorin CUCERAI

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

O critică a criticii

Dana ȚABREA

O critică a criticii

Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Răzbunarea mașinii

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.