anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

O unitate ucraineană secretă reciclează bombe ruseşti cu care apoi îi atacă pe ruşi

GALERIE
arme_38105600
 • arme_38105600
- +

Zgomotul de rachete lansate de la distanţă sparge liniştea unei dimineţi altminteri liniştite la Kiev, relatează CNN într-un reportaj difuzat luni.

“Noi suntem, atacăm poziţii ruse aproape de Hostomel”, spune un soldat ucrainean, în timp ce tirurile trag în ritm sincronizat.

În acest caz particular, rachetele pe care armata ucraineană le foloseşte pentru a ţinti trupele invadatoare ale Moscovei sunt de fapt ruseşti.

“Noaptea trecută noi am trimis forţelor armate ucrainene 24 de rachete Uragan care trebuiau să ajungă aici ca să zboare deasupra oraşelor noastre”, spune Iuri Golodov, comandant adjunct al uneia din Forţele teritoriale ucrainene şi militar în retragere al marinei ucrainene.

“Le-am capturat intacte, le-am dat armatei ucrainene în cursul nopţii şi acum aceasta le-a trimis înapoi împotriva lor”, spune Golodov.

Iuri Golodov are 69 de ani şi este comandant adjunct al unei unităţi specializate în capturarea şi reconfigurarea echipamentului militar abandonat de armata rusă sau capturat de la aceasta.

Conduce o echipă care lucrează într-un magazie militară de vechituri situat într-un loc secret din Kiev, reparând şi revopsind echipament militar rusesc pentru a fi folosit de forţele ucrainene.

“Tot ce luăm de la armata rusă transferăm către forţele armate ucrainene”, explică el.

Mare parte din echipamentul folosit de armata rusă este similar sau identic cu cel utilizat de soldaţi ucraineni, aşa că sunt familiarizaţi cu manevrarea lui.

“Datează din timpul Uniunii Sovietice. Este destul de fiabil. Totul este în stare de funcţionare. Pare armament vechi, dar, în realitate, dacă e folosit corect, ne va servi multă vreme”, spune Golodov.

“Forţa armatei ruse nu este decât un mit”

El susţine că batalionul său este responsabil şi cu capturarea unora din echipamentele din depozit. “Noi suntem un batalion de forţe speciale de recunoaştere care activează în spatele liniilor inamice. Misiunea noastră este să distrugem aprovizionarea armatei ruse - muniţii, combustibili, hrană”, explică el.

După colţ, o fostă cisternă a armatei ruse este gata să fie redesfăşurată şi, acoperit cu o prelată de camuflaj, un transportor blindat îşi aşteaptă noua misiune. Este echipament vechi, ruginit şi greu din epoca sovietică şi care sparge pavajul în timp ce membrii Forţelor teritoriale de apărare ucrainene îl mişcă în jur, dar soldaţii de aici spun că se vor folosi bine de el.

Potrivit lui Golodov, vehiculul a fost capturat de unitatea sa, când a atacat o coloană a ruşilor. “Am tras în primul vehicul şi, când a explodat, coloana s-a oprit. (Soldaţii ruşi) au fugit şi noi le-am luat echipamentul militar”, povesteşte el.

Într-o altă parte a facilităţii, soldaţi înarmaţi cu puşti de asalt AK-47 se antrenează pentru o posibilă întâlnire cu trupe ruse. Ei se mişcă în grup organizat şi par imperturbabili atunci când comandantul trage cu gloanţe oarbe în direcţia lor.

Golodov priveşte în jur, mândru. Spune că, înainte să se retragă din marină, a petrecut un timp cu flota nordică de la Murmansk a Uniunii Sovietice, în nord-vestul Rusiei, şi ştie de ce sunt capabile forţele ruse.

Afirmă că nu este surprins de cât de bine se descurcă Ucraina într-o situaţie ce părea insurmontabilă. “Forţa armatei ruse nu este decât un mit”, spune el, încrezător într-o victorie ucraineană. “Cum poate cineva să gândească altceva?”, încheie el.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.