Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O veche doctrină a Bucureştiului: dezbină şi stăpâneşte

GALERIE
mihai chiper200
  • mihai chiper200
- +

Dacă Bacăul crede în cântecul de sirenă de la Bucureşti, întreaga Moldovă va rămâne în continuare cu firimiturile bugetului.

Care a fost răspunsul PSD la demersurile-protest pentru demararea autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş? O contra-propunere: autostrada Bacău-Braşov, o diversiune ţintită să împiedice o solidarizare regională care câştigă rapid şi masiv suportul moldovenilor. O Moldovă solidară şi unită, nedivizată prin momeli de la centru, scoasă măcar parţial din jocul intrigilor de partide, este coşmarul Bucureştiului. Din ce în ce mai mulţi înţeleg ce clocoteşte aici şi ce zăcământ de frustrare se acumulează. Nu întâmplător una dintre explicaţiile oferite de europarlamentarul Sorin Moisă la demisia din PSD s-a referit la situaţia dramatică a regiunii: „Frustrările care se acumuleză în Moldova, care se simte, pe bună dreptate, abandonată, ignorată, nereprezentată, sunt foarte mari şi periculoase, posibil, la un moment dat, chiar în plan geopolitic” (18 noiembrie 2018).

De ce spunem că Bacău-Braşov nu este altceva decât o diversiune menită să divizeze moldovenii? Fiindcă, de fapt, există un singur proiect aprobat de Comisia Europeană: Iaşi-Târgu Mureş, deci eligibil pentru scheme de finanţare care nu sunt strict dependente de bugetul public. Restul e minciună. E minciună pentru că bugetul naţional nu suportă o finanţare în următorii ani pe deficitele construite de PSD în 2017-2018 cel puţin. Apoi, varianta Bacău-Braşov e o minciună fiindcă se bazează pe „cuvântul” PSD. Ca să pricepeţi cât înseamnă pentru PSD interesele moldovenilor trebuie să aveţi în vedere o singură cifră: 2% din bugetul naţional pentru transporturi din 2018. E în eroarea de calcul. Probabil au greşit la socoteli şi ceea ce a mai rămas necheltuit de la stadionul municipal construit de ministrul Olguţa Vasilescu la Craiova a fost „alocat” Moldovei.

E minciună până şi întreaga discuţie legată de costuri. Nimeni nu ştie costurile reale, fiindcă nici pe Iaşi-Târgu Mureş, nici pe Bacău-Braşov nu s-au realizat studii de fezabilitate credibile. Pe prima variantă, ca să-i rămână şi lui o parte, Relu Fenechiu a pus 9 miliarde de euro, după ce s-a uitat pe nişte poze din satelit; pe a doua variantă băcăuanii au făcut nişte calcule contabile probabil după indicaţiile lui Viorel Hrebenciuc, tătucul uitat al acelui proiect. Să pară mai ieftin, mai uşor. Or, pasul Oituz nu e un traseu prin Bărăgan, preţul la care a fost calculat. S-ar putea ca structura geologică să pună probleme mai mari. Deci atenţie când comparăm pielea ursului din pădure cu cioara de pe gard! E tot parte a propagandei de amăgire.

Diversiunea Bacău-Braşov ni se pare o capcană economică fiindcă, de fapt, deserveşte interesele generale ale Moldovei: o autostradă orientată spre Sud, apoi spre o zonă blocată a Transilvaniei (din Braşov nu sunt trecute în masterplan autostrăzi, iar spre Sibiu e un drum cu un singur sens) face Moldova să fie „ruptă” între Nord şi Sud, să se mute „centrul” foarte mult spre Bucureşti. Pe când A8, o cale directă spre vest prin mijlocul regiunii, ar fi un adevărat vector comercial şi pentru nordul şi pentru sudul Moldovei şi, în plus, capabil să „străpungă” în est Prutul, agăţându-i pe basarabeni la spaţiul economic european. În acelaşi timp, ar fi incomparabil mai aproape de românii din Bucovina rămasă Ucrainei. La ei cine să se gândească? O asemenea autostradă ar avea un sens şi o miză geopolitică.

Apropo de miza geopolitică. Oricât ar părea de caraghios şi neverosimil, dar o autostradă Bacău-Braşov nu face decât să menajeze unele mentalităţi ardeleneşti, destul de vehiculate în cercurile politice şi administrative. Pentru ele nu ar fi dezirabilă o autostradă (rapidă) dinspre Moldova spre Transilvania, „fiindcă pe acolo ar putea veni ruşii”. Aşa ceva nu se afirmă la colţul străzii, ci în întâlniri selecte cu oficiali ardeleni importanţi pe care-i credeam destupaţi la minte. Sună complet aiurea, dar despre o asemenea „gândire strategică” se aude că are adepţi inclusiv în cercurile serviciilor secrete (şi nu doar SRI!). Sunt unii care fabulează că aşa ceva ar face parte şi din strategia de apărare a ţării. Aici ar trebui descretizate şi puse cap la cap nişte documente ca să ne lămurim. Este Moldova, din perspectiva operaţiunilor militare luate în calcul în caz de conflict, o „zonă tampon” cu statut nedeclarat, pe care nu trebuie amplasată infrastructură strategică? Ceea ce ar fi complet ridicol. Tancurile ruseşti n-au avut nevoie de autostradă ca să ajungă până la Berlin.

Miza A8 nu este numai una pur economică. Economia primează desigur, dar la un nivel şi mai profund este acela de a reconferi convergenţă cultural-identitară unei regiuni. O regiune istorică ciopârţită între imperii şi statele moştenitoare. O regiune „demontată” de 150 de ani prin proiecte administrative centralizatoare, deposedată de identitatea ei istorică pentru că e mai mult mai comod ca, din când în când, să i se arunce resturile, adică ce mai rămâne de la buget. În acest fel s-au construit metodic decalajele Nord-Sud, apoi Est-Vest, şi în acest fel moldovenii au ajuns subiect de bancuri şi victimele unui tip de xenofobie care guvernează pe faţă politicile de stat.

Această autostradă va face Moldova mai puternică, aşa cum se întâmplă în Transilvania. Îi va autonomiza pe liderii politici în raport cu Bucureştiul. Una e să discuţi la Bucureşti ca primar de oraş în care se bat mari producători, firme, există sute de mii de angajaţi, cu exporturi de miliarde, cu PIB european, alta e să te duci cu mâna întinsă, aşteptând ajutoare să nu dai faliment. Uitaţi-vă la Cluj-Napoca, unde primarul a luat în mâini propria autostradă, fiindcă ştie că Bucureştiul nu are interesul şi va fi întotdeauna o piedică.

Dacă Bacăul crede în cântecul de sirenă de la Bucureşti, întreaga Moldovă va rămâne în continuare cu firimiturile bugetului - 2%. Şi cu asta s-a încheiat? Nicidecum. Îi aşteptăm pe băcăuani să se deştepte şi ei. Le vom da argumente că sunt luaţi drept papagali. Dar aceasta necesită timp, bună credinţă şi inteligenţă din partea lor. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri