Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O zi de vot la Iaşi: cozi, stocuri de buletine epuizate, sesizări și prezență record

GALERIE
Vot, foto Dan Luca
  • Vot, foto Dan Luca
- +

Ziua votului pentru cei care ar urma să ne reprezinte, poate cu mai multe rezultate şi aplomb, în Parlamentul European a trecut cu o prezenţă record, de aproape 50 la sută. Până acum, nici alegerile din 2007, nici cele din 2009 sau 2014 nu reuşiseră să scoată din case mai mult de o treime dintre românii cu drept de vot. Anul ăsta, unul din doi a ieşit la vot.

Ieşenii, la fel ca întreaga Moldovă, au părut dezinteresaţi, înregistrând o prezenţă sub media naţională. Dar asta e o „statistică înşelătoare“, explică Adrian Covăsnianu, de la Facultatea ieşeană de Geografie, care menţionează zecile de mii de basarabeni stabiliţi cu domiciliul mai ales în oraşele apropiate de graniţa de est: 40.000 în Vaslui, peste 100.000 la Iaşi. Domiciliul în România este o condiţie esenţială pentru obţinerea cetăţeniei române, cu liberă circulaţie în toate ţările UE.

Dimineaţa opoziţiei

Ieşenii s-au grăbit să iasă la vot încă de la primele ore ale dimineţii. Primarul municipiului reşedinţă, de exemplu, a ţinut să fie pozat la ora 7 alături de candidatul independent pe care l-a susţinut necondiţionat.

Două ore mai târziu, liderul PNL judeţean Iaşi a adăugat discursului său postvot un avertisment bazat pe propria lui păţanie. „Mergeţi la vot, dar nu uitaţi acasă actul de identitate!“, a spus Costel Alexe după ce el însuşi a venit la secţia de votare fără cartea de identitate.

După jumătate de oră, a venit rândul lui Petru Movilă să invite ieşenii la vot. Liderul PMP a fost „imobilizat“ zece minute la coadă - era momentul de la care aglomeraţia în secţii a început să crească.

Şi Marius Bodea, primul candidat anunţat oficial la Primărie, a aşteptat la coadă până să-i vină rândul să voteze. El a fost însoţit de consilieri locali şi judeţeni, precum şi de senatoarea Iulia Scântei, care l-au aşteptat în faţa secţiei.

Cu ştampila pe faţă sau pe spate?

După votul celor din opoziţie, ca un făcut, au apărut primele sesizări la Biroul Electoral Judeţean: mai multe buletine de vot din mai multe secţii (din judeţ, două, restul din ţară) aveau ştampila de control pe prima pagină, şi nu pe ultima, cum se precizează în mai multe rânduri în Ghidul birourilor electorale din secţiile de votare. Totuşi, ghidul respectiv nu pomeneşte nicăieri că votul ar fi anulat din această cauză. A fost nevoie de intervenţia Biroului Electoral Central pentru ca lucrurile să se liniştească.

Unde s-au mai adus buletine de vot

Pe acest fond, au început să se lungească cozile la mai multe centre de votare. S-a întâmplat mai ales la secţiile devotare din apropierea campusurilor studenţeşti, acolo unde listele suplimentare au dus chiar la epuizarea stocului de buletine de vot.

Votarea în sine nu a durat mult pe cap de alegător. Procedurile, deşi au mers şnur în marea majoritate a secţiilor, au făcut ca timpul să se „umple“ atât pentru votant, cât şi pentru personalul din secţii, care a trebuit să suporte cu stoicism şi aglomeraţia, şi căldura din clase.

Urna mobilă chemată la Penitenciar

Urnele speciale au fost foarte solicitate. Fără îndoială, cea mai complicată a fost cererea venită din partea a 394 de deţinuţi de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Copou, cerere de care s-au ocupat două secţii de votare. Verificările au durat ore în şir, purtătorii urnei având nevoie de mai bine de opt ore ca să se întoarcă cu urna specială în care erau 369 de voturi exprimate. Cei care nu au putut să voteze îşi pierduseră dreptul de vot pe perioada detenţiei. Voturile exprimate au fost în majoritate covârşitoare pentru PSD, iar la referendum, opţiunile ştampilate la ambele întrebări au fost „NU”.

Ce zvonuri au mai circulat

Pe măsură ce votarea continua, au început să circule zvonuri că „prefecţii au primit ordin să boicoteze referendumul“ care a însoţit alegerile europarlamentare. Astfel, personalul din secţii ar fi fost instruit să nu dea toate trei buletinele de vot - ceea ce era adevărat: operatorul care verifica documentele de identitate întreba mai întâi votantul dacă participă la ambele scrutine şi abia apoi acesta mergea să semneze lista/listele de prezenţă şi să preia ştampila şi buletinul sau buletinele.

Ieşenii plecaţi din ţară, împiedicaţi să voteze

În timp ce, la Iaşi, timpul de aşteptare la coadă a ajuns şi la o oră, pe adresa de e-mail a ziarului au început să sosească din ce în ce mai multe imagini de la cititorii noştri care se aşezaseră la cozi imense formate la puţinele secţii de votare din străinătate. De precizat că procedura votului prin corespondenţă, valabilă numai pentru cei care locuiesc în străinătate, a fost aplicată la referendumul precedent, dar nu şi la cele două scrutine de ieri. Ca urmare, oamenii s-au îndreptat spre secţii. Imagini primite din Marea Britanie, Spania, Grecia, dar şi din ţări cu comunităţi mai mici de români, arată amploarea bătăii de joc la care zeci de mii de oameni au fost supuşi, nevoiţi să stea şi opt ore la cozile infernale.

Liderii PSD au votat abia aseară

Spre seară, au mers să voteze şi liderii PSD. Marius Ostaficiuc, liderul PSD municipal, şi Tudor Ciuhodaru, candidat în alegeri, au mers să voteze la Liceul „Garabet Ibrăileanu“, iar preşedintele PSD judeţean, Maricel Popa, s-a dus la Şcoala „Vasile Conta“. De data aceasta, presa nu a mai fost anunţată, aşa cum au făcut cei de la PNL şi PMP. Această atitudine a arătat într-un fel aşteptările sumbre din tabăra PSD. „Pe surse“, circulau deja informaţii privind un scor egal între PSD şi PMP, cu un USR-Plus suflându-le amândurora în ceafă - ceea ce s-a şi adeverit ulterior.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri