anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

O… radiografie! (P)

GALERIE
Dobre - aug. 2018
 • Dobre - aug. 2018
- +

Zilnic ascult sau citesc ştirile despre ceea ce se mai întâmplă pe la noi ori pe la alții. Recent am parcurs o ştire care suna cam aşa: BCE a prezentat o nouă strategie, care să "faciliteze" funcţionarea tiparniţei în ciuda presiunilor inflaţioniste, iar Planul de redresare promite deschiderea unei noi ere pentru creşterea economică a zonei euro. Măi să fie, asta-i soluția la tot ce se întâmplă? Eu cred că soluția e cu totul alta! Și privind la noi, place sau nu, suntem pe cale să ajungem la fundul sacului, oricât încearcă să se mai împrumute “mai marii”. Și fundul sacului nu e ca pe vremea cealaltă, când țara avea resurse umane și materiale, o industrie, o agricultură și, deci, capacitate de export.

Dacă ați jucat jocuri de strategie pe computer, din acelea în care vi se dădeau pe mâna orașe sau țări și trebuia să le dezvolți, știți că sunt momente în care cheltuielile prea mari determină probleme. Câtă vreme ai exploatările de minereuri, ateliere meșteșugărești, capacitate de export, te poți redresa. Dacă, însă, ai cheltuit mult pe armament, legiuni și unități de cavalerie sau pe ziduri de apărare, nu mai ai de unde să scoți bani. Și jocul se termină.

În lumea reală e cam la fel. Banii cheltuiți trebuie să producă efecte. Îi bagi în economie, în sectoare productive, în pregătirea personalului (chiar și creșterile de salarii aduc bani mai mulți la buget – prin impozite și prin taxele pe consum), câștigi, te dezvolți, ai de unde să rambursezi împrumuturile. Îi bagi în armament, în avioane de 35 de ani, în studii de fezabilitate care rămân în arhive… te duci de râpă!

Problema economiei este doar una din multele probleme cu care se confruntă societatea. Țara aceasta nu doar de la împrumuturile premierului se duce Doamne iartă!, astea-s doar cireașa de pe tort. Țara aceasta a fost distrusă în deceniile în care a preferat să asculte de stăpâni străini. De faptul că a cedat fără consultări resursele, de faptul că a acceptat distrugerea industriei, a agriculturii şi, mai grav, a sistemului de învățământ. Astăzi România nu mai are nici măcar zugravii care să văruiască blocurile din anii ăia huliți.

Iar ceea ce e mai interesant este că țara alunecă în prăpastie în aplauzele admiratorilor politicienilor de tip nou care o țin într-o paranghelie continuă. Habar nu au de nimic, nu au nici pârghiile necesare să conducă țara, dar se maimuțăresc zilnic pe rețelele sociale cu poze în care spun că lucrurile merg din ce în ce mai bine. Iar aplaudacii se felicită ce deștepți au fost când au pus ștampila pe… unii, pe… alții.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

Dropsuri şi pastile

Michael ASTNER

Dropsuri şi pastile

Motto: De la salcie pân’ la tisa/ Tot copacu’ plânsu-mi-s-a...

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.