De Sănătate

Punem punctul pe știi

Oameni de știință lucrează la un instrument de predicție a riscului de demență

vineri, 06 septembrie 2024, 12:40
2 MIN
 Oameni de știință lucrează la un instrument de predicție a riscului de demență

Un grup de 20 de experți va analiza date de la tomografii computerizate și RMN cu ajutorul inteligenței artificiale (AI), împreună cu informații conținute în dosarele medicale, pentru a identifica modele care ar putea indica probabilitatea apariției demenței.

Echipa își propune să creeze un instrument digital pe care radiologii să îl poată utiliza atunci când scanează pacienții pentru a le determina riscul de demență și pentru a diagnostica stadiile incipiente ale afecțiunilor  conexe.

Ei speră că izolarea unui grup de pacienți cu un risc ridicat de demență va permite dezvoltarea unor tratamente mai precise pentru diferite tipuri de afecțiuni, inclusiv Alzheimer.

Echipa este formată din oameni de știință în domeniul datelor și cercetători clinicieni de la universitățile Edinburgh și Dundee, care lucrează în cadrul unei colaborări globale de cercetare denumită NEURii, lansată în urmă cu un an.

Aceștia estimează că vor analiza până la 1,6 milioane de imagini în timpul proiectului.

Datele vor fi păstrate pe o platformă sigură pentru utilizarea datelor electronice pentru cercetare din cadrul Sistemului Național de Sănătate publică (NHS).

„O mai bună utilizare a scanărilor cerebrale pentru a estima demența va duce la o mai bună înțelegere a bolii și, eventual, la diagnosticarea mai timpurie a cauzelor acesteia, ceea ce, la rândul său, va facilita dezvoltarea de noi tratamente”, spune profesorul Will Whiteley de la Centrul pentru Științe Clinice ale Creierului din cadrul Universității din Edinburgh, care este codirector al proiectului.

„În prezent, tratamentele pentru demență sunt costisitoare, rare și de valoare incertă. Dacă putem colecta date de la un grup mare de persoane cu risc ridicat, care apoi își dau consimțământul de a lua parte la studii, putem începe cu adevărat să dezvoltăm noi tratamente”, a precizat acesta.

„În cazul în care vom stabili o dovadă de succes a conceptului, vom avea o suită de instrumente computerizate care sunt integrate fără probleme și discret cu operațiunile de radiologie de rutină ce ajută la luarea deciziilor clinice și semnalează riscul de demență cât mai devreme posibil”, a precizat profesorul Emanuele Trucco, expert în AI și imagistică medicală la Universitatea din Dundee.

Cercetătorii au estimat recent că 45% din cazurile de demență pot fi prevenite, iar The Lancet a publicat o listă de factori de risc, inclusiv fumatul, obezitatea și poluarea aerului.

Dacă știi că ești la risc, poți face schimbări care îți vor îmbunătăți sănătatea creierului. Pentru cei  diagnosticați la timp, menținerea unei activități mentale foarte active, de exemplu, ar putea ajuta, spun oamenii de știință.

Posibilele tratamente noi în curs de dezvoltare pentru Alzheimer sunt susceptibile de a funcționa în stadiile incipiente ale bolii, motiv pentru care diagnosticul precoce este important.

Având în vedere listele lungi de așteptare pentru diagnosticare, precum și finanțarea relativ scăzută pentru cercetarea demenței în general, în comparație cu cancerul, un astfel de proiect de predicție a riscului unei persoane este extrem de important, spun experții din Marea Britanie.

Etichete: dementa, predictie, risc

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii