De Sănătate

Punem punctul pe știi

Oamenii ar merge la un medic specialist dacă ar veni la ei în sat: concluziile unei caravane axată pe cancer

miercuri, 04 decembrie 2024, 03:00
2 MIN
 Oamenii ar merge la un medic specialist dacă ar veni la ei în sat: concluziile unei caravane axată pe cancer

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România susține că, în cadrul unei caravane de controale medicale gratuite organizate prin țară, oamenii le-au transmis că ar merge preventiv la medicul specialist dacă ar veni în satul în care trăiesc. În mod concret, în cadrul caravanei „Nu am făcut destul”, medicii și membrii FABC au mers în mai multe județe din țară unde au efectuat testări medicale și teste screening gratuite, având 1.129 de beneficiari. 94% dintre aceștia spun că ar merge la medicul specialist dacă ar fi în sat sau dacă ar ști că vine într-o anumit zi, în timp ce 18% spun că ar fi dispuși să meargă regulat, la controale preventive, în cele mai apropiate orașe.

Citiți versiunea integrală a Ziarului de Sănătate, numărul 35

„Românii vor să aibă grijă de sănătatea lor, dar pentru cei din mediul rural, serviciile medicale sunt de cele mai multe ori inaccesibile – fie că sunt departe de pacient, fie că oamenii nu au bani sau mijloace de transport să ajungă la spital. Caravanele medicale și screeningul sunt soluțiile pentru diagnosticarea timpurie. De 11 ani spunem «Nu am făcut destul»! Adică oricâte eforturi am face, oricâte caravane am organiza, dacă nu reușim să avem programe de screening la nivel național înseamnă, de fapt, că nu am făcut destul, că oamenii se vor îmbolnăvi și vor muri cu zile!”, a declarat Cezar Irimia, președintele FABC.

Caravana s-a desfășurat în perioada 28 septembrie – 24 noiembrie 2024 și a inclus analize de sânge, urină, ecografii mamare, consult urologic cu ecografie, test de sângerări oculte, măsurarea tensiunii, glicemiei, greutății, înălțimii și calculul indicelui de masă corporală. Aceste testări au fost realizate de către medici specialiști, asistente medicale și elevi la școli postliceale sanitare.

„Au fost câte două vizite în fiecare sat. În timpul primei vizite (prima zi) s-au recoltat probele de sânge, urină și fecale, iar în a doua vizită (două zile, la o săptămână distanță), după venirea rezultatelor de la analize, s-au alăturat și medicii pentru investigații amănunțite. Costul total estimat al analizelor de care a beneficiat o persoană în caravană este de 1.600 lei”, au transmis reprezentanții federației.

Din cele 1.129 de persoane care au beneficiat de campanie, 32 suferă sau au suferit de o formă de cancer, iar 250 au rude cu o patologie din acest spectru. Mai mult, a fost identificat un caz de cancer amar și încă două suspiciuni mari, unde urmează să se realizeze biopsia. În total au fost 800 de ecografii efectuate și 16 mamografii.

În argumentarea campaniei, cei de la FABC au precizat că un raport al Organizației Europene de Cancer arată că România este pe ultimul loc dintre cele 27 de țări EU în ceea ce privește rata de screening pentru cancerul de sân, pe locul 24 (din 27) la cancerul cervical și pe locul 26 (din 28) la cancerul colorectal.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii