Oamenii au inventat alcoolul acum 10.000 de ani. Despre bere, vin sau mied

duminică, 24 iulie 2022, 13:35
4 MIN
 Oamenii au inventat alcoolul acum 10.000 de ani. Despre bere, vin sau mied

Oamenii au descoperit alcoolul acum mai bine de 10.000 de ani, le-a plăcut gustul şi le-a plăcut şi cum se simţeau după ce beau ceva mai mult. Cu multe milenii în urmă, oamenii au preparat băuturi din tot ce au avut la îndemână, iar în articol puteţi citi despre bere, vin, despre alte băuturi alcoolice şi despre teorii nebuneşti care spun că berea i-a civilizat pe oameni şi că a apărut înaintea pâinii. Informaţia pe scurt:

Încă de acum mai bine de 10.000 de ani oamenii din lumea întreagă au creat băuturi alcoolice din tot ce au avut la îndemână, de la fructe şi miere, până la rădăcini sau lapte.

Oamenii din Neolitic credeau că băuturile alcoolice au puteri supranaturale, datorită faptului că le induceau o stare de euforie. Se credea că poţi lua legătura cu spiritele celor morţi, iar unele popoare aveau legende legate de bere şi credeau că este un dar al zeilor. Băuturile erau folosite de preoţi şi şamani în ritualuri complexe.

Berea de pe timpuri era mult mai tulbure şi avea conţinut scăzut de alcool, probabil 1-2%, fiind băută de toată comunitatea, inclusiv de copii, şi pentru că era mai sigură din punct de vedere sanitar decât apa.

Cea mai veche dovadă certă a unei băuturi alcoolice vine din China, unde acum 9.000 de ani agricultorii fermentau în amfore de lut un amestec de orez, struguri sălbatici, păducel şi miere. Era un fel de mied.

Cele mai vechi dovezi de preparare a vinului datează din Georgia (în Caucaz), de acum 8.000 de ani, iar alte descoperiri sunt din Iran, de acum 7.400 de ani.

O teorie enunţată de mai mulţi în ultimele decenii este că oamenii s-au apucat de agricultură pentru a avea în continuare bere şi pentru a avea mai multă, fiindcă le plăcea gustul. Practic unii susţin că oamenii de acum 10 milenii au trecut la traiul sedentar şi la cultivarea plantelor, de dragul băuturii, mai exact, pentru a produce alcool!

O astfel de teorie este exagerată, însă este clar că berea a fost extrem de importantă pentru om. În Orientul Apropiat berea era în perioada antică „un fel de pâine lichidă îmbogăţită, care asigura calorii, hidratare li vitamine esenţiale”.

Cum au descoperit oamenii alcoolul şi de ce le-a plăcut

„Studiile sugerează că enzimele din intestinele homininilor care le permiteau strămoşilor noştri să descompună alcoolul etilic s-au dezvoltat în mod simţitor acum 10 milioane de ani, atunci când se presupune că înaintaşii comuni ai gorilelor, cimpanzeilor şi oamenilor au început să petreacă mai mult timp la sol, mâncând fructele fermentate căzute din copaci. Geneticienii consideră că nu doar maimuţele capabile să digere etanolul din fructele mustind de alcool, dar altfel hrănitoare, au fost favorizate de selecţia naturală, ci şi acelea care căutau să iasă în calea acestui gust şi a mirosului distinctiv”, scrie Cody Cassidy în cartea Oameni extraordinari şi marile lor descoperiri.

El explică faptul că este scăzuta cantitatea de alcool din fructele fermentate, aşa că acestea erau mai mult un aliment decât un drog.

„Efectele ameţitoare au apărut mai târziu, când hominizii au învăţat să concentreze sucul fructelor fermentate pentru a face vin sau să adauge apă peste miere, pentru a face mied. Reţetele pentru vin şi mied sunt atât de simple, încât este probabil să fi fost preparate încă de dinaintea apariţiei lui Homo Sapiens”, se mai spune în cartea citată puţin mai sus.

Băuturile alcoolice au fost inventate independent în multe locuri din lume şi oamenii din vechime au pus la fermentat toate plantele care aveau măcar o fărâmă de zahăr sau amidon, de la struguri sălbatici, miere şi sevă de mesteacăn, până la agave, porumb, banane şi dovleac. Unde nu era nimic de toate acestea s-a făcut alcool din lapte fermentat, cum o arată kumîs (kumis, kumys), celebrul lapte de iapă din Asia Centrală, shubat-ul (din lapte de cămilă) sau chefir (din lapte de vacă).

Laptele fermentează repede şi, foarte posibil, oamenii de acum câteva mii de ani aveau o altă percepţie asupra gustului lactatelor fermentate: cu alte cuvinte, probabil că beau cu nesaţ băuturi pe care mulţi dintre noi le-am considera astăzi respingătoare!

De mii de ani oamenii foloseau băuturi alcoolice în diverse ritualuri magico-religioase, iar şamanii beau până intrau în transă, în dorinţa de a lua legătura cu spirite din lumea de dincolo.

„Este foarte veche ideea cum că băuturile alcoolice au puteri supranaturale. Pentru băutorii din Neolitic, capacitatea berii de a-i ameţi şi de a le induce o stare cu totul specială părea absolut magică. La fel de miraculoasă părea şi fermentaţia, care transforma un terci simplu, în bere. Concluzia oamenilor de atunci a fost că berea era un dar al zeilor, şi, drept consecinţă, mai multe popoare au legende despre bere şi despre cum zeii i-au învăţat pe muritori să o prepare”, scrie Tom Standage în cartea „A History of the World in 6 glasses”.

Cititi materialul integral pe hotnews.ro

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Îți recomandăm

Comentarii