anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 07.08.2022

Oamenii de afaceri români se plâng că statul favorizează multinaţionalele

GALERIE
investitori-fabrica-textile
 • investitori-fabrica-textile
- +

Ei spun în cor că se pun piedici afacerilor autohtone. De schema de ajutoare de stat au beneficiat doar firme mari şi foarte mari.

Afacerile româneşti sunt lipsite de sprijinul autorităţilor, care preferă în continuare să susţină multinaţionalele prezente în România, au declarat ieri mai mulţi oameni de afaceri români, în cadrul unei dezbateri pe teme de agricultură. Criticile oamenilor de afaceri vin în contextul în care, în acest an, Guvernul acordă ajutoare de stat de 145 milioane euro printr-o schemă pentru mari investiţii, de peste 10 milioane euro, la care au acces în general marile corporaţii. Ajutoarele au fost aprobate doar pentru şase mari firme, între care Pirelli, Arctic şi Bosch.  În schimb, în 2016 nu a existat nicio schemă de jutor pentru firme mici şi mijlocii, categorie în care intră cei mai mulţi antreprenori români.

Guvernul a aprobat recent o schemă de ajutoare de stat pentru IMM-uri care ar trebui să se aplice de anul viitor, de către viitorul guvern. “Avem o lipsă de comunicare întrei noi şi autorităţi. Să facem o asociaţie a brandurilor româneşti. Să avem autoritate în faţa străinilor. Este important să avem o voce unită. De multinaţionale nu se iau autorităţile, ci se iau de companiile româneşti”, a spus preşedintele agenţiei imobiliare Regatta, Eduard Uzunov. În acelaşi timp, Rucsandra Hurezeanu,fondator Ivatherm, a spus că legiile făcute de Guvern mai degrabă pun piedici mediului de afaceri autohton. În viziunea antreprenorilor autohtoni, România are nevoie de un brand puternic de ţară, deoarece investitorii străinii au o percepţie proastă despre ţara noastră. “Percepţia străinilor despre România este una proastă”, a declarat preşedintele Cris-Tim, Radu Timiş.

De asemenea, Eduard Uzunov consideră că investitorii străini fug de România deoarece nu există transparenţă. “Investitorii mă întreabă care ar fi ruta metroului. şi mă duc la autorităţi şi nu reuşesc să-mi spună concret. Vin investitori din Germania, Irlanda şi pleacă din ţară în ceaţă”, a subliniat Uzunov.  O altă necesitate pentru mediul de afaceri ar fi predictibiliatea. “Dacă în 2005-2006 puteam să vă spun la ce cifră de afaceri voi ajunge peste 10 ani puteam să vă zic, dar acum nu pot. Noi nu avem o planificare pe termen lung, de aceea avem nevoie de predictibiliate”, a mai spus preşedintele Regatta. Oamenii de afaceri cer o comunicare bună între antreprenori şi autorităţi, astfel încât mediul de afaceri autohton să fie la curent cu toate modificările legislative care îi implică. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liga a doua, la restart

Nicolae GRECU

Liga a doua, la restart

Va fi Politehnica Iaşi una dintre protagonistele luptei pentru promovarea pe prima scenă?

opinii

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

arh. Ionel OANCEA

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

Nu a trecut multă vreme de la stabilirea echipei câştigătoare a concursului internaţional de arhitectură din proximitatea pieţei Palatului Culturii. Interesul pentru soluţiile realizate s-a stins. Probabil, echipa câştigătoare UNStudio lucrează deja la proiect, la documentaţiile pentru avizare, aprobare, autorizare. Discuţii mai mult sau mai puţin constructive vor mai fi, mai ales în momentele de consultare publică a planului urbanistic zonal ce va fi realizat cu această ocazie.

Călătorie în centrul oraşului

Alexandru CĂLINESCU

Călătorie în centrul oraşului

Dacă iau ca punct de reper locuinţa din Şefan cel Mare şi trasez un arc de cerc ce are drept limite Anastasie Panu şi Pojărnicie, casa din Păcurari e cumva pandantul celei din Ştefan cel Mare. Iar această legătură e, poate, şi o chestiune de destin.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.