Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Oamenii sunt cel mai puţin fericiţi între 45 şi 55 de ani

GALERIE
happy
  • happy
- +

Cele mai fericite sunt persoanele în vârstă, dezvăluie un studiu realizat la nivel mondial.

Starea de bine a oamenilor are forma unei curbe în "u", cu o scădere a tonusului după 30 de ani, arată un studiu amplu, realizat de cercetători anglo-saxoni. Studiul dezvăluie, în mod paradoxal, că oamenii nu se simt cel mai fericiţi la 20 de ani — când nimic nu li se pare imposibil — sau la 30 — cu împlinirea profesională şi familială caracteristice acestei vârste — şi nici după 40 de ani — după ce copiii pleacă de acasă şi părinţii sunt mai liberi, ci la 60. Perioada când nefericirea este cea mai mare se întinde de la 45 la 55 de ani.
În definirea stării de bine cercetătorii au reţinut trei variante. Una constă în a te simţi fericit şi a te bucura de plăceri ca un adevărat hedonist. A doua ţine mai mult de sentimentul datoriei împlinite, iar a treia, de eudemonism (doctrină morală care consideră că scopul conduitei umane este fericirea), fiind resimţită după găsirea unui sens în viaţă.
Bazându-se pe un sondaj de mare amploare, desfăşurat de The Gallup World Poll în peste 60 de ţări, cercetătorii au constatat că nivelul fericirii urmează o curbă. Oamenii sunt tot mai puţin fericiţi între 25 şi 40 de ani, apoi nivelul fericirii continuă să scadă, schimbând ulterior sensul pentru a atinge culmea în jurul vârstei de 60 de ani. Rezultatul confirmă faimoasa curbă în formă de 'u' — teorie lansată de economiştii David G. Blanchflower şi Andrew J. Oswald într-un studiu din 2013, care îi privea îndeosebi pe europeni.

În estul Europei, vârstnicii nu sunt prea fericiţi

Cauzele nu au fost explicate ştiinţific, însă se presupune că în jurul vârstei de 40 de ani presiunile vieţii sunt cele mai intense: copii adolescenţi sau care se lansează cu greu în viaţa activă, credite de rambursat şi părinţi care îmbătrânesc şi au nevoie de îngrijiri. Şi la locul de muncă se desfăşoară o bătălie grea pentru promovare sau pentru simpla rămânere în firmă. Vârsta cuprinsă între 50 şi 60 de ani pare a aduce înţelepciune. După ce oamenii şi-au construit o carieră şi o familie, se bucură de ele, ambiţiile scad şi intervine eliberarea de o anumită presiune. Experienţa de viaţă se acumulează şi oamenii îmbătrânesc tot mai frumos, aflând că nici sexualitatea nu dispare la apariţia ridurilor.
Apogeul stării de bine în jurul vârstei de 60 de ani este valabil însă doar în cazul locuitorilor cu venituri ridicate din ţări anglo-saxone, ca Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Irlanda, Australia şi Noua Zeelandă, fiindcă traiul este mai bun acolo unde există politici bune în privinţa pensionării, a sănătăţii şi a ocupării persoanelor vârstnice. Nu acelaşi lucru se întâmplă în Europa de Est şi fosta Uniune Sovietică, regiuni în care, dimpotrivă, starea de bine scade odată cu vârsta. În Africa însă, unde o persoană în vârstă este o referinţă respectată de ceilalţi, nivelul stării de bine nu variază cu vârsta.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri