Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Oana: O tânără speranţă a lumii artistice din Iaşi. Expoziţie „Fragmente dintr-un întreg“

GALERIE
Oana Ciobotaru
  • Oana Ciobotaru
- +

Autoportretul şi peisajul urban sunt punctele ei forte şi modul în care se exprimă cel mai bine artistic. Oana Ciobotaru este o tânără speranţă de 24 de ani care şi-a deschis ferestrele carierei cu prima expoziţie personală de pictură la Iaşi.

Expoziţia „Fragmente dintr-un întreg“ are loc la Casa de Cultură Ursachi din Copou, în Galeria Labirint. Cei care doresc să-i vadă lucrările inedite o pot face fără reţinere: intrarea este liberă.

Expoziţia este deschisă timp de trei săptămâni, în intervalul 3 – 21 iunie, şi cuprinde 16 lucrări ale artistei, de diferite mărimi, cele mai mari având 100/150 de cm.

Născută în Bârlad, Oana a urmat liceul la Iaşi, la Colegiul de Arte „Octav Băncilă“, apoi secţia de pictură de la Facultatea de Arte Vizuale şi Design din cadrul Universităţii „George Enescu“. Acum se pregăteşte să-şi susţină lucrarea de disertaţie, fiind în ultimul an de master la aceeaşi universitate. „Se înscrie perfect în planul nostru de a promova artiştii tineri. Am acceptat această expoziţie după ce am văzut lucrările şi am înţeles că este talentată. Lucrările ei sunt foarte unitare, primul lucru care te fascinează la acestea este zona cromatică. Sunt culori armonice, pe nuanţe deschise, albastru, vernil... care crează o atmosferă, ambianţă extraordinară ce pune în evidenţă tema lucrării. Este un studiu al eului interior, merge mult pe autoportret şi peisaje urbane. E prima dată când am văzut peisaje urbane aşa, într-un concept cu totul urban. Vorbim de urbanism în arta plastică contemporană. Am considerat că expoziţia se înscrie perfect şi în demersul Iaşului de a fi Capitală Culturală Europeană“, a declarat George Pânzaru, referent în cadrul Casei de Cultură „Ursachi“.

Expoziţia e fragmentată pe trei părţi, după intenţia artistei, şi anume, peisaje urbane pictate de sus în jos, lucrările arătând Piaţa Unirii şi tot felul de clădiri, autoportretul şi peisaje pictate de jos în sus, cum ar fi copaci, vegetaţie, etc.
„Ceea ce urmăresc este o pictură de atmosferă şi descriptivă, care să creeze emoţii, din acest motiv şi accentul cade pe cromatică. Totul a plecat din copilăria mea, când stăteam şi priveam norii şi încercam să le dau o formă. Chiar dacă acum nu ne mai jucăm, toţi găsim în natură fragmente subiective, efemere, iar interiorul nostru este esenţa la care ne raportăm. De aceea am pus în expoziţie şi autoportret, care arată ceea ce e în interior, raportat la ceea ce este afară, în natură“, povesteşte Oana Ciobotaru. Lucrările cuprinse în prima sa expoziţie personală sunt făcute pe perioada facultăţii, acesta fiind alese dintr-un număr mai mare de lucrări. S-a gândit că acestea o reprezintă pe ea cel mai bine. Aceasta a mai expus de nenumărate ori, însă în expoziţii de grup.

Astfel, a avut patru lucrări expuse şi în Viena, Austria, apoi în Spania, în perioada în care a fost plecată cu bursa Erasmus. Mărturiseşte că a mai vândut din lucrări, însă ocazional şi nu vede pictura ca pe o afacere. Îşi aminteşte că a fost întrebată la un moment dat cât timp îi ia să facă un tablou. Când a răspuns o zi, interlocutorul său a spus că înseamnă că este uşor să pictezi. „Chiar dacă fac un tablou într-o zi, în spate am 10 ani de muncă. Trebuie să pornesc de la o schiţă, procesul este totuşi mai lung. Picturile din această expoziţie sunt pe vegetaţie, este o armonie între spaţiul unde are loc evenimentul, Copoul şi tema mea“, spune artista zâmbind.

Şi deşi lucrările sunt fixate la locul lor de mult, pentru tânăra tot mai găseşte câte ceva de făcut. „Piguleşte“ tablourile, mai pune o ramă nouă, le mai schimbă locul, le mai îndreaptă, ca totul să fie perfect. Nu de alta, dar artiştii consacraţi din Iaşi au ochiul critic.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri