Oaza de românism din Ţara Sfântă (FOTO)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 19.01.2022

Oaza de românism din Ţara Sfântă (FOTO)

GALERIE
Asezamantul romanesc Ierihon01Asezamantul roamnesc IerusalimAsezamantul romanesc Ierihon03Asezamantul romanesc IerihonAsezamantul romanesc Ierusalim011Asezamantul romanesc Ierusalim
 • Asezamantul romanesc Ierihon01
 • Asezamantul roamnesc Ierusalim
 • Asezamantul romanesc Ierihon03
 • Asezamantul romanesc Ierihon
 • Asezamantul romanesc Ierusalim011
 • Asezamantul romanesc Ierusalim
- +

Centrul de Pelerinaj “Sfânta Parascheva” vă oferă în cadrul Campaniei “Pelerinaje pentru Suflet” descrierea celor mai frumoase locuri de pelerinaj de pe harta creştinătăţii.Campania continuă cu prezentarea destinaţiilor de pelerinaj din Ţara Sfântă.

Deşi aflate în inima comunităţilor de evrei ultra religioşi sau a celor de arabi, aşezământele românesc din Ierusalim, Ierihon sau Iordan au reuşit să păstreze oaza de românism pentru miile de pelerini români veniţi în Ţara Sfântă.
Situate în puncte nevralgice în care tensiunile şi conflictele religioase sunt tot mai frecvente, preoţii şi măicuţele din cele trei mănăstiri româneşti au învăţat cum să-şi ducă crucea în astfel de condiţii.
Asezământul românesc de la Ierusalim se află în apropierea Sfintei Cetăţi a Ierusalimului, fiind, de altfel şi reprezentanta Patriarhiei Române la Sfintele Locuri. Obştea monarhală formată din trei măicuţe şi un preot au misiunea de a reprezenta Biserica Ortodoxă Română la Mormântul Domnului Iisus Hristos şi la celelalte locuri sfinte din Palestina biblică. Păstrând specificul zonei, întregul aşezământ este grupat asemenea unei cetăţi cu biserica în interior, iar în părţile laterale sunt alipite căminul şi clopotniţa. Întreaga construcţie se desfăşoară pe trei nivele urmate de o terasă, turnul clopotniţei şi rotonda biserici fiind elementele cele mai înalte ale aşezământului.
Oază de România la poarta Ierusalimului
Poate cea mai frumoasă şi mai grăitoare imagine de aici este icoana Maicii Domnului ocrotitoarea României, icoană care o prezintă pe Sfânta Fecioară cu Pruncul în braţe acoperind cu un steag protector România mare.
Aşezământul romanesc de la Ierusalim este o oază de România aici la poarta Ierusalimului.
Cunoaştem bine realităţile românilor stabiliţi în Israel, precum şi greutăţile muncitorilor, enoriaşii noştri, care găsesc la acest aşezământ un colţ românesc printre străini. Serviciile religioase şi slujbele săvârşite în limba română, sunt un bun prilej de a se destăinui lui Dumnezeu, sau de a se întâlni prin rugăciune cu toţi cei de acasă. O altă misiune la fel de importantă a bisericii române din Ierusalim este aceea de a răspunde solicitărilor spirituale, dar şi celor de cazare şi pelerinaj, pentru credincioşii pelerini români veniţi la locurile sfinte”, a precizat maicuţa stareţă Nicoliţa.
Din cauza condiţiilor stricte de securitate în zilele de duminică la slujbă nu sunt mai mult de 2-3 persoane iar în nopatea de Înviere cel mult de 20 credincioşi.
”Când sosesc mai multe grupuri de pelerini în mijlocul nostru simţim un Paşte în mănăstrirea noastră. De regulă, numai în noapte de Înviere se strâng mai mulţi credincioşi români din împrejurimi, însă, nu sunt mai mult de 20 de persoane”,ne-a mai spus maica stareţă a Aşezământul Romanesc de la Ierusalim.
Aşezământul românesc din Ierihon
Drumul oricărui pelerin ce trece prin Ţara Sfântă nu poate ocoli Ierihonul, stravechiul oras biblic - acesta este considerat cel mai vechi oraş din lume.
Ierihonul mai este cunoscut şi drept oraşul aflat la cea mai joasă altitudine, aproximativ 250 de metri sub nivelul mării. Situat la nord-est de Ierusalim, la 40 de kilometri distanţă, Ierihonul este în prezent o „insula” palestiniană in teritoriul Israelului
La Aşezământul Românesc de la Ierihon ajung zilnic sute de români veniţi în Ţara Sfântă. În anul 1995, datorită afluenţei pelerinilor români, s-a decis construirea unui nou Aşezâmant Românesc la Ierihon. Arhitectura locaşului este impresionantă, cu biserica ortodoxă în centru şi clădirile înalte de trei etaje care o înconjoară, şi care formează de fapt imprejmuirea propriu-zisa, circulară, a aşezamântul.
“În fiecare zi avem cel puţin trei grupuri de români, pe unii îi cazăm având capacitate pentru cel mult 80 de persoane.Atmosfera este încordată în lumea arabă, însă, în zona noastră populaţie este foarte ospitalieră.Având posiblitatea de a primi pelerini putem să-i ajutăm pentru că singura lor sursă de venit este turismul. Pelerinii vin pentru că vor să vadă aşezământele româneşti plus de asta pot vizita Dudu lui Zaheu care datează de pe vreme lui Hristos şi Izvorul Sfântului Elisei ucenicul procorului Ilie”, a precizat maica Evaghenia Pasca, stareţa Aşezământul Românesc din Ierihon, ce poartă şi hramul Naşterea Domnului şi Sfinţii Români.
Biserica nu este foarte mare, dar impresionează prin frumuseţea şi eleganţa stilului arhitectonic specific bizantin, în formă de cruce. Este de fapt o biserică specific românească ce îmbină fericit cele mai frumoase elemente arhitectonice româneşti cu elementele specifice Orientului creştin. Coloanele din pridvorul mănăstirii ca şi pereţii exteriori ai bisericii, sunt acoperite cu plăci din piatră în formă de benzi şlefuite şi aşezate după nuanţe care dau sfântului locaş o frumuseţe aparte, dar şi unicitate în Ţara Sfântă. Deasupra naosului tronează o turlă înaltă cu ferestre alungite în chipul unor raze care permit o bună luminozitate în interior. În partea cea mai de sus a turlei stă aşezată pe un glob o cruce ca chip al pământului peste care stă aşezat semnul biruinţei lui Hristos.
Așezământele românești ne reprezintă la Sfintele Locuri credinţa, tradiţiile şi spiritualitatea noastră specifică. Pelerinii români care ajung să se închine la așezământele românești din Țara Sfântă, vor găsi întodeauna o uşă deschisă şi vor simți din plin ospitalitatea tradițională românească.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Dacă Moscova doreşte un cadru bilateral de discuţii cu SUA, prin care să-şi etaleze statutul de mare putere, este bine să îl aibă: orice ţâfnă occidentală este, în acest moment, contraproductivă.

Filmuletul zilei

opinii

Ziua Culturii Naţionale Underground

Florin CÎNTIC

Ziua Culturii Naţionale Underground

15 ianuarie a intrat deja în imaginarul colectiv ca o zi fastă! Dar ce-ar fi să sărbătorim şi ziua de 14 ianuarie, ziua de naştere, acum 75 de ani, a lui Luca Piţu, un eseist erudit şi muşcător, unul dintre corifeii culturii alternative, neoficiale, underground. El, care a fost în timpul dictaturii mentorul „Grupului de la Iaşi”, cred că ar binemerita o reverenţă postumă chiar în aceste zile cu focuri de artificii culturale. Iată, deci, ce scriam, sub titlul „Minus Eminescu”, cu şapte ani în urmă, la plecarea sa, într-o zi de iunie care devansa şi ea o comemorare eminesciană:

Legaţi de glie (II)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Legaţi de glie (II)

Relatam în prima parte a articolului toate încercările mele nereuşite de a obţine detaşarea în învăţământ dintr-un judeţ în altul, din judeţul Bacău în judeţul Iaşi, pe vremea Împuşcatului. Eram ca „legaţi de glie” de legi ceauşiste, ca şi robii de pe vremea ceea, când vrabia mălai Viteazul. Aşa că până la urmă am venit cum se spunea într-un scheci COPILĂ, o dulce copilă, adică C-O PILĂ. 

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Între coperți de albume publicate de-a lungul deceniilor în România și în Franța, în coperți de volume cuprinzând evocări și texte scrise la anii tinereții, în spațiile generoase ale expozițiilor devenite subit neîncăpătoare pentru imensitatea peisajelor, pentru geometria variabilă a liniilor și formelor naturale adăpostite în memoria peliculei, în obiectele-fragmente de artă meșteșugite spre finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului următor, se ascund fărâme din povestea fascinantă a lui Dan Eremia Grigorescu.

pulspulspuls

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Unul dintre cei mai nemulţumiţi aleşi locali de la partidoi faţă de ultimele numiri sau avansări din filială cică ar fi, aşa este, aţi ghicit: conţilierul Mugurel, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ca între prieteni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X