anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

duminica, 05.02.2023

Oaza de românism din Ţara Sfântă (FOTO)

GALERIE
Asezamantul romanesc Ierihon01Asezamantul roamnesc IerusalimAsezamantul romanesc Ierihon03Asezamantul romanesc IerihonAsezamantul romanesc Ierusalim011Asezamantul romanesc Ierusalim
 • Asezamantul romanesc Ierihon01
 • Asezamantul roamnesc Ierusalim
 • Asezamantul romanesc Ierihon03
 • Asezamantul romanesc Ierihon
 • Asezamantul romanesc Ierusalim011
 • Asezamantul romanesc Ierusalim
- +

Centrul de Pelerinaj “Sfânta Parascheva” vă oferă în cadrul Campaniei “Pelerinaje pentru Suflet” descrierea celor mai frumoase locuri de pelerinaj de pe harta creştinătăţii.Campania continuă cu prezentarea destinaţiilor de pelerinaj din Ţara Sfântă.

Deşi aflate în inima comunităţilor de evrei ultra religioşi sau a celor de arabi, aşezământele românesc din Ierusalim, Ierihon sau Iordan au reuşit să păstreze oaza de românism pentru miile de pelerini români veniţi în Ţara Sfântă.
Situate în puncte nevralgice în care tensiunile şi conflictele religioase sunt tot mai frecvente, preoţii şi măicuţele din cele trei mănăstiri româneşti au învăţat cum să-şi ducă crucea în astfel de condiţii.
Asezământul românesc de la Ierusalim se află în apropierea Sfintei Cetăţi a Ierusalimului, fiind, de altfel şi reprezentanta Patriarhiei Române la Sfintele Locuri. Obştea monarhală formată din trei măicuţe şi un preot au misiunea de a reprezenta Biserica Ortodoxă Română la Mormântul Domnului Iisus Hristos şi la celelalte locuri sfinte din Palestina biblică. Păstrând specificul zonei, întregul aşezământ este grupat asemenea unei cetăţi cu biserica în interior, iar în părţile laterale sunt alipite căminul şi clopotniţa. Întreaga construcţie se desfăşoară pe trei nivele urmate de o terasă, turnul clopotniţei şi rotonda biserici fiind elementele cele mai înalte ale aşezământului.
Oază de România la poarta Ierusalimului
Poate cea mai frumoasă şi mai grăitoare imagine de aici este icoana Maicii Domnului ocrotitoarea României, icoană care o prezintă pe Sfânta Fecioară cu Pruncul în braţe acoperind cu un steag protector România mare.
Aşezământul romanesc de la Ierusalim este o oază de România aici la poarta Ierusalimului.
Cunoaştem bine realităţile românilor stabiliţi în Israel, precum şi greutăţile muncitorilor, enoriaşii noştri, care găsesc la acest aşezământ un colţ românesc printre străini. Serviciile religioase şi slujbele săvârşite în limba română, sunt un bun prilej de a se destăinui lui Dumnezeu, sau de a se întâlni prin rugăciune cu toţi cei de acasă. O altă misiune la fel de importantă a bisericii române din Ierusalim este aceea de a răspunde solicitărilor spirituale, dar şi celor de cazare şi pelerinaj, pentru credincioşii pelerini români veniţi la locurile sfinte”, a precizat maicuţa stareţă Nicoliţa.
Din cauza condiţiilor stricte de securitate în zilele de duminică la slujbă nu sunt mai mult de 2-3 persoane iar în nopatea de Înviere cel mult de 20 credincioşi.
”Când sosesc mai multe grupuri de pelerini în mijlocul nostru simţim un Paşte în mănăstrirea noastră. De regulă, numai în noapte de Înviere se strâng mai mulţi credincioşi români din împrejurimi, însă, nu sunt mai mult de 20 de persoane”,ne-a mai spus maica stareţă a Aşezământul Romanesc de la Ierusalim.
Aşezământul românesc din Ierihon
Drumul oricărui pelerin ce trece prin Ţara Sfântă nu poate ocoli Ierihonul, stravechiul oras biblic - acesta este considerat cel mai vechi oraş din lume.
Ierihonul mai este cunoscut şi drept oraşul aflat la cea mai joasă altitudine, aproximativ 250 de metri sub nivelul mării. Situat la nord-est de Ierusalim, la 40 de kilometri distanţă, Ierihonul este în prezent o „insula” palestiniană in teritoriul Israelului
La Aşezământul Românesc de la Ierihon ajung zilnic sute de români veniţi în Ţara Sfântă. În anul 1995, datorită afluenţei pelerinilor români, s-a decis construirea unui nou Aşezâmant Românesc la Ierihon. Arhitectura locaşului este impresionantă, cu biserica ortodoxă în centru şi clădirile înalte de trei etaje care o înconjoară, şi care formează de fapt imprejmuirea propriu-zisa, circulară, a aşezamântul.
“În fiecare zi avem cel puţin trei grupuri de români, pe unii îi cazăm având capacitate pentru cel mult 80 de persoane.Atmosfera este încordată în lumea arabă, însă, în zona noastră populaţie este foarte ospitalieră.Având posiblitatea de a primi pelerini putem să-i ajutăm pentru că singura lor sursă de venit este turismul. Pelerinii vin pentru că vor să vadă aşezământele româneşti plus de asta pot vizita Dudu lui Zaheu care datează de pe vreme lui Hristos şi Izvorul Sfântului Elisei ucenicul procorului Ilie”, a precizat maica Evaghenia Pasca, stareţa Aşezământul Românesc din Ierihon, ce poartă şi hramul Naşterea Domnului şi Sfinţii Români.
Biserica nu este foarte mare, dar impresionează prin frumuseţea şi eleganţa stilului arhitectonic specific bizantin, în formă de cruce. Este de fapt o biserică specific românească ce îmbină fericit cele mai frumoase elemente arhitectonice româneşti cu elementele specifice Orientului creştin. Coloanele din pridvorul mănăstirii ca şi pereţii exteriori ai bisericii, sunt acoperite cu plăci din piatră în formă de benzi şlefuite şi aşezate după nuanţe care dau sfântului locaş o frumuseţe aparte, dar şi unicitate în Ţara Sfântă. Deasupra naosului tronează o turlă înaltă cu ferestre alungite în chipul unor raze care permit o bună luminozitate în interior. În partea cea mai de sus a turlei stă aşezată pe un glob o cruce ca chip al pământului peste care stă aşezat semnul biruinţei lui Hristos.
Așezământele românești ne reprezintă la Sfintele Locuri credinţa, tradiţiile şi spiritualitatea noastră specifică. Pelerinii români care ajung să se închine la așezământele românești din Țara Sfântă, vor găsi întodeauna o uşă deschisă şi vor simți din plin ospitalitatea tradițională românească.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Stupida lex, sed lex!

Nicolae GRECU

Stupida lex, sed lex!

Stimaţi suporteri, nu contează că înjuraţi, aveţi grijă pe cine înjuraţi.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI)

Lunga pledoarie pro domo a tânărului asistent universitar continuă în ampla scrisoare adresată profesorului Balan, tatăl fetei pe care și‑o dorea de soție.

Blocul, pacoste sau nevoie?

arh. Ionel OANCEA

Blocul, pacoste sau nevoie?

Spre sfârşitul comunismului din România, posibilitatea obţinerii rapide a unui apartament la bloc era reală. Majoritatea populaţiei urbane trăia în cartiere de locuinţe colective. Ambiţiile partidului comunist au fost anularea proprietăţii private, demolarea caselor cu grădină şi mutarea proprietarilor în apartamente cu chirie modică. Aproape au reuşit. 

Ca piatra-n lac

Radu POPESCU

Ca piatra-n lac

Până nu demult, atunci când Rusia încă se simțea aproape ca acasă în Republica Moldova, Kremlinul nu avea prea multe bătăi de cap legate de posibilele aspirații ale Chișinăului de a se apropia de Uniunea Europeană. Chiar și după 2009, momentul dispariției din prima linie a lui Vladimir Voronin și a comuniștilor moldoveni, primele guverne reformatoare și proeuropene de peste Prut erau temperate repejor de către Rusia atunci când mergeau parcă mai des în vizită la Bruxelles decât la Moscova.

pulspulspuls

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Ce vă spuneam noi mai pe alaltăieri, stimaţi telespectatori, cum că alde nea Mihăiţă şi dom’ Costel nu ar sta deloc pe roze acuma la alesul liniilor directoare în vederea abordării anului electoral 2024? 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.