COMUNICAT DE PRESA

Obeliscul cu lei din Copou va fi restaurat

marți, 18 august 2020, 18:57
2 MIN
 Obeliscul cu lei din Copou va fi restaurat

În cursul zilei de astăzi, 18 august, primarul Mihai Chirica a semnat un contract de servicii de proiectare a lucrărilor de restaurare a Monumentului Regulamentului Organic (Obeliscul cu lei) din Grădina Copou. Proiectare pentru faza documentației de avizare a lucrărilor de intervenții va fi făcută până la mijlocul lunii octombrie de SC AOD EXIM SRL în cadrul unui contract în valoare de 29.750 lei. Expertiza tehnică a monumentului construit înttre anii 1834 și 1841 a fost făcută în 2018.

Reamintim că în ședința din 30 iunie Consiliul Local al Municipiului Iași a adoptat în unanimitate o hotărâre de aprobare a indicatorilor tehnico – economici și devizului general privind investiția „Restaurare și reabilitare Grădina Copou”.

Investiția în valoare de 26.200.000 de lei, cu TVA, va presupune reabilitarea aleilor, conservarea Teiului lui Eminescu, reconstrucția foișorului fanfarei cu o capacitate mai mare, reorganizarea compoziției obiectelor de artă și restaurarea acestora, reabilitarea Aleii Junimiștilor, dotarea cu mobilier urban adecvat (bănci, coșuri de gunoi, mese de șah etc.), înființarea unui Teatru de Vară în zona Casei de Cultură „Mihai Ursachi”, reabilitarea sistemelor de canalizare, realizarea unui sistem de irigare îngropat și computerizat, înființarea unei peluze rezistente la călcare și umbrire, modernizarea sistemului de iluminat funcțional și arhitectural, completarea lipsurilor vegetale.

Printre noutățile aduse de Hotărârea Consiliului Local se numără extinderea oglinzilor de apă, de la 542 la 1.089 metri pătrați (inclusiv crearea unui deck de lemn de 374 de metri pătrați), desființarea aleilor din asfalt și refacerea acestora, pe o suprafață totală de 33.520 de metri pătrați, cu dalaje din piatră cubică, plăci și înierbate (pe o suprafață de 1.653 metri pătrați), extinderea teraselor Muzeului „Mihai Eminescu” și Casei de Cultură „Mihai Ursachi” și, nu în cele din urmă, extinderea spațiului de joacă de la 336 la 1.498 metri pătrați.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii