anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 02.07.2022

Obezitatea, efecte devastatoare asupra plămânilor la femeile peste 45 de ani

GALERIE
obezitate
 • obezitate
- +

Obezitatea, la orice vârstă, este legată de o gamă largă de probleme de sănătate. Spre exemplu, un studiu din 2017 arată că femeile obeze au avut simptome vasomotoare de menopauză mai frecvente decât femeile normale sau supraponderale, dar simptomele asociate acesteia diferă în funcție de stadiul menopauzei.

Apoi, un studiu publicat în The Lancet, arată că obezitatea la femei în postmenopauză, crește riscul de cancer mamar, endometrial și ovarian. Un altul, publicat în 2019 în The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, leagă obezitatea de apariția diabetului la femeile cu vârsta de peste 50 de ani.

De data aceasta, un nou studiu sugerează că obezitatea abdominală, măsurată prin indicele de masă corporală (IMC) și circumferința taliei, poate duce la un risc mai mare de boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și astm. Rezultatele studiului au fost publicate în februarie 2022 online în Menopause, revista Asociației Nord-Americane de Menopauză (NAMS).

Risc mai mare de BPOC şi astm

Studiile anterioare au arătat că femeile se confruntă cu o afectare mai mare a funcției pulmonare și au un risc mai mare de a dezvolta BPOC decât bărbații, în ciuda expunerii mai reduse la fum. În plus, femeile care fumează, în comparație cu bărbații fumători, experimentează o scădere mai rapidă a funcției pulmonare între 45 și 50 de ani. Incidența astmului și rata de spitalizare din cauza astmului sunt, de asemenea, mai mari la femei decât la bărbați. Se crede că hormonii feminini contribuie la o incidență mai mare a astmului la femei.

S-a demonstrat că obezitatea afectează riscul acestor boli obstructive ale căilor respiratorii și poate duce la o scădere a funcției pulmonare. Incidența BPOC la persoanele care sunt obeze este semnificativ mai mare decât la cele care au o greutate normală. În plus, femeile care sunt obeze au o probabilitate mai mare de a experimenta astm bronșic decât bărbații care sunt obezi.

Până în prezent, s-au știut puține lucruri despre efectele obezității asupra BPOC și astmului la femei înainte și după menopauză. Acest nou studiu, bazat pe date colectate de la peste un milion de femei, și-a propus să determine efectul IMC și circumferința taliei asupra dezvoltării BPOC și a astmului la femeile aflate în premenopauză și postmenopauză.

„Acest studiu evidențiază încă un alt efect dăunător al obezității și al adipozității abdominale la femei și a identificat în mod specific că femeile cu un IMC ridicat și/sau circumferința taliei mărită aveau un risc mai mare de a dezvolta BPOC și astm. Pe lângă evitarea consumului de tutun, menținerea greutății normale și a unei compoziții normale pot ajuta la reducerea incidenței BPOC și a astmului la femei“, a punctat dr. Stephanie Faubion, director medical NAMS.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.