De Sănătate

Punem punctul pe știi

Obezitatea la femei înainte și în timpul sarcinii dublează riscul de autism la copii

miercuri, 09 octombrie 2024, 03:00
3 MIN
 Obezitatea la femei înainte și în timpul sarcinii dublează riscul de autism la copii

Un studiu recent, realizat de specialiști din mai multe instituții de cercetare din Australia, subliniază necesitatea unor intervenții în domeniul sănătății care să promoveze un stil de viață sănătos și menținerea unei greutăți sănătoase în rândul celor care urmează să fie părinți. Potrivit analizei, obezitatea la mame dublează riscul de autism la copii.

Citește integral ediția nr. 27 a Ziarului de Sănătate

Copiii născuți din mame cu obezitate au un risc crescut de afecțiuni neuropsihiatrice și comportamentale, inclusiv tulburarea de spectru autist (TSA) și tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), potrivit unei noi cercetări de la Universitatea din Australia de Sud (UNISA).

Finanțată de Centrul de Cercetare de Excelență pentru Sănătate în Preconcepție și Sarcină și realizată în parteneriat cu Universitatea Curtin, Universitatea Monash, SAHMRI, și alte instituții naționale, revizuirea sistematică și meta-analiza a mai mult de 3,6 milioane de perechi mamă-copil din 42 de studii epidemiologice a constatat că obezitatea în timpul sarcinii:

  • crește riscul de ADHD la copii cu 32%.
  • dublează riscul de a dezvolta autism la copii (de 2,23 ori).
  • crește riscul de tulburări de comportament cu 16%

Studiul a constatat, de asemenea, că obezitatea sau supraponderalitatea maternă înainte de concepție a fost legată de un risc crescut de ADHD, TSA, tulburări de comportament și tulburări psihotice, precum și de un risc crescut cu 30% atât în ceea ce privește simptomele de externalizare, cât și problemele de relaționare cu colegii.

Dr. Bereket Duko, cercetător principal la UniSA, spune că studiul oferă noi perspective asupra impactului pe termen lung al greutății corporale materne asupra sănătății mintale a copilului.

„Obezitatea maternă a fost asociată de mult timp cu o serie de rezultate perinatale nefavorabile, inclusiv nașterea prematură, greutatea mică la naștere, nașterea unui copil mort și este, de asemenea, legată de macrosomie sau greutatea mare la naștere”, spune dr. Bereket Duko.

În acest studiu, echipa a examinat excesul de greutate și obezitatea maternă înainte și în timpul sarcinii, constatând că ambele sunt legate în mod semnificativ de probleme psihiatrice și comportamentale la copii mai târziu în viață, în special ASD, ADHD și probleme de relaționare cu colegii.

„Având în vedere creșterea ratelor globale de obezitate în rândul femeilor de vârstă reproductivă și numărul tot mai mare de copii identificați cu afecțiuni neurodiverse, este important să recunoaștem potențialele consecințe pe termen lung ale adipozității materne asupra sănătății mintale a copilului”.

În Australia, aproximativ una din 150 de persoane suferă de TSA, iar mai mult de 8% dintre copiii cu vârste cuprinse între 4 și 11 ani sunt diagnosticați cu ADHD.

La nivel mondial, una din opt persoane trăiește cu obezitate.

Dr. Duko spune că rezultatele studiului subliniază necesitatea intervențiilor care vizează gestionarea greutății materne înainte și în timpul sarcinii.

„Eforturile de sănătate publică care vizează îmbunătățirea sănătății materne ar putea contribui la atenuarea unora dintre riscurile de tulburări neuropsihiatrice și comportamentale la copii”, completează dr. Duko.

Deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a explora mecanismele biologice care stau la baza acestor asociații, constatările subliniază necesitatea unor intervenții în domeniul sănătății care să promoveze un stil de viață sănătos și greutatea în rândul celor care urmează să fie părinți.

Studiul va fi publicat în numărul din decembrie al revistei Science Direct.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii