anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 25.03.2023

Obiectivele reformei din Educație vor genera beneficii pentru sistemul de învățământ (P)

GALERIE
PHOTO-2023-03-14-10-44-15
 • PHOTO-2023-03-14-10-44-15
- +

Săptămâna trecută, prin discutarea proiectelor Legilor Educației în ședința de Guvern a fost făcut un pas important pentru aprobarea acestei reforme importante, incluse în PNRR. În curând, proiectele de lege vor ajunge în Parlament, unde vor fi dezbătute și completate, după caz. 

Partidul Național Liberal este un susținător al reformei din domeniul Educației, o reformă care urmărește să genereze beneficii pentru sistemul de învățământ din România. 

Ministerul Educației își dorește ca educația să fie adaptată fiecărui elev. Acest lucru înseamnă introducerea conceptului de “portofoliu educațional” care va ajuta consilierii școlari, profesorii și părinții să decidă care este cel mai bun parcurs de urmat pentru elev. În acest mod, înclinațiile copilului vor fi observate devreme, pentru a se putea orienta spre o direcție educațională în care va performa. 

Mai departe, prin reforma din Educație, cadrele didactice vor avea un grad mai mare de profesionalism, ca urmare a introducerii necesității absolvirii unei forme de învățământ superior pentru a intra pe post. Prin această măsură, profesorii vor putea urma programe de îmbunătățire a calităților lor pedagogice, iar inspectorii școlari vor face evaluări și vor semnala îmbunătățirile necesare pentru creșterea calității în actul educațional. Drept urmare, va crește calitatea actului educațional.

Un alt obiectiv urmărit de reformă este o conectare mai bună a sistemului educațional la cererea de pe piața muncii. În acest sens, va fi susținut învățământul dual, care este o formă de colaborare între mediul educațional și mediul economic, cu avantaje pentru toate părțile implicate: companiile au parteneri pentru practică, elevii/studenții vor absolvi forma de învățământ având și o minimă experiență profesională, iar unitățile de învățământ vor oferi tinerilor și o componentă practică, pe lângă cea teoretică.

Nu în ultimul rând, reforma din Educație oferă un răspuns la problema abandonului școlar. În acest sens, Planul Strategic Integrat de Reducere a Abandonului Școlar va asigura o șansă la studiu pentru elevii din medii defavorizate. În sistemul universitar, programul ”A doua șansă” va identifica și consilia studenții cu risc de abandon și va facilita reluarea studiilor de către cei care doresc să revină în facultate. Totodată, programul ”Masă sănătoasă” va funcționa și ca un stimulent social pentru elevii proveniți din familii cu venituri reduse.

Partidul Național Liberal va susține aprobarea rapidă a proiectului, având în vedere că elaborarea lui a fost precedată de ample dezbateri, iar reforma din Educație este un jalon asumat prin PNRR și trebuie realizată în termenii angajați de România.

Alexandru Muraru,
Deputat și președinte PNL Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Revin tricolorii, oameni buni!

Nicolae GRECU

Revin tricolorii, oameni buni!

Cei care cred că naţionala nu mai poate câştiga nici măcar în Andorra să nu citească acest text.

opinii

Eufemismele (IV)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (IV)

Discuția despre eufemisme continuă cu exemple comentate din diferite sfere de desemnare (anatomie umană, homosexualitate, însușiri umane, profesii și meserii).

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Utilizând exclusiv conceptul de religie în sens occidental, Japonia este percepută ca fiind o țară cu o populație nereligioasă, care adoptă ideea de mushukyo - lipsa unor convingeri religioase. 

Să ne bucurăm!

prof. dr. Gheorghe POPA

Să ne bucurăm!

Da, să ne bucurăm și să fim mulțumiți de reușita comunității ieșene pentru inaugurarea în municipiul nostru a primului Centru Cultural European din țară!

pulspulspuls

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Pe astăzi, stimaţi participanţi la trafic, avem o premieră absolută pentru domniile voastre: pentru prima dată de când se ştie, dom’ premare Mihai Chirica şi-a parcat alaltăieri Dusterul (IS 14 DST) cu care circulă în parcarea din curtea interioară a instituţiunii, după cum se vede şi în imaginea de mai jos.

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.