Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Obsesia frumuseţii şi drama anorexiei, expuse în cea mai nouă premieră la Teatrul Naţional

GALERIE
spectacol teatruspectacol teatru1spectacol teatru2spectacol teatru3spectacol teatru4
  • spectacol teatru
  • spectacol teatru1
  • spectacol teatru2
  • spectacol teatru3
  • spectacol teatru4
- +

Teatrul Naţional din Iaşi pregăteşte pentru acest weekend a doua premieră din această stagiu, un spectacol de teatru îndrăzneţ care aduce în atenţia publicului nevoia forţată impusă de societate asupra adolescentelor de a arăta conform anumitor tipare, care le împinge pe multe dintre fete spre anorexie. Spectacolul „Ana de hârtie“ este regizat de Crista Bilciu, se va juca pe 28 şi 29 octombrie, de la ora 19.30, la Uzina cu Teatru, din distribuţie făcând parte Ada Lupu, Diana Chirilă, Oana Sandu, Dumitru Năstruşnicu şi Dumitru Georgescu.

 În distribu­ţie, remarcăm numele Adei Lupu, care a primit anul trecut premiul UNITER pentru „Cea mai bună actriţă“, şi cel al actorului Dumitru Georgescu, câştigător în 2013 al premiului pentru cel mai bun actor la Individual la Gala HOP. Într-o conferinţă de presă organizată ieri, regizorul de teatrul Crista Bilciu a spus că textul ei doreşte să abordeze ca temă căutarea identităţii la vârsta adolescenţei, în care anorexia este doar una dintre consecinţe, nu capătul drumului, şi a spus că îşi doreşte ca spectacolul să fie văzut în special de tineri, dar şi de părinţii lor, pentru a putea vedea mai bine cum arată mintea unui adolescent.

„Ana e o adolescentă inadaptată, de 16 ani, dintr-o familie destrămată, şi se luptă de ceva vreme cu kilogramele. La o petrecere cu colegii de liceu, i se pune ceva în băutură şi se trezeşte a doua zi, într-o cameră străină, fără să-şi poată aminti nimic din noaptea precedentă. În urma şocului emoţional, toate complexele legate de corpul ei se transformă într-o formă galopantă de anorexie. Când îşi descoperă pasiunea pentru desen, un fel de exorcizare a fixaţiei pentru corpuri scheletice şi mâncare, Ana înţelege că însăşi viaţa ei e o foaie albă de hârtie“, a descris piesa Crista Bilciu. Aceasta a mai spus că scriind scenariul pentru această piesă de teatru şi-a dat seama, de fapt, că scrie despre ea, despre felul în care s-a raportat la viaţă şi la experienţele pe care le-a avut. Actriţa Ada Lupu a vorbit despre personajul pe care o să îl interpreteze în ideea că Ana nu se limitează doar la lup­ta unei adolescente cu anorexia, ci devine o parte importantă a unei etape de maturizare în viaţa ei.

„Ana se analizează, se descoperă şi se modelează pe sine, păstrând, în permanenţă, imaginea unei variante ideale a propriei persoane, de care se ataşează şi pe care în­cearcă să o materializeze. Cred că obsesia frumuseţii şi preocuparea pentru imagine constituie subiecte care nu sunt străine societăţii actuale, iar spectacolul nostru poate găsi ecouri în spectatori, care, asemeni personajului Ana, sunt liberi să vadă în funcţie de cum privesc“, a spus Ada Lupu. Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 14 ani, iar următoarele reprezentanţii sunt programate pe 2 şi 26 noiembrie, de la 19.30, la Uzina cu Teatru. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri