Ceausescu, CFR si Tudor. Valentin, supravietuitorul, nu Impuscatul. CFR Cluj, nu CFR Calatori, al carui sindicat tocmai a blagoslovit calatorii si guvernul liberal de stinga (social-democrat) cu o greva de avertisment. Alexandru Tudor, taman supranumit zilele astea Tudor Vladimirescu.
Pe scurt: a iesit mare tamtam mare dupa meciul campionatului („al ultimului deceniu" chiar, in opinia lui Catalin Tolontan, Gazeta sporturilor) care a avut loc duminica seara in Ghencea intre Steaua si CFR Cluj, meci fenomenal („uluitor de frumos", a scris aceeasi Gsp) cistigat pe merit (majoritatea comentatorilor) de stelisti cu 3:1. Dar. Insa. Dar insa…
… parca la noi frumusetea nu se poate (inca) fara pete negre groase pe albul fenomenului fotbal. Pentru ca altfel decit in atitea alte dati, de data aceasta liderul la zi al Ligii I a fost net dezavantajat. Unii spun ca multinationala lui Paszkany trebuia sa primeasca doua penaltyuri, altii ca unu si jumatate (J), iar unele voci au creditat un singur penalty neacordat de cel mai bun arbitru romanesc al momentului, taman avansat la UEFA in Premier Class (penultima treapta in drumul spre virf).
Si uite asa, pina ce urmatoarele meciuri sa readuca „normalitatea" (care nu prea exista – uneori e bine asa, alteori deloc), cel putin clujenii, in frunte cu dr. Iuliu Muresan, presedintele clubului, si secondat de antrenorul Ioan Andone, striga ca din gura de sarpe: „Viciere de rezultat!" Iar doctorul a vazut ce-am vazut de-atitea ori, adica o „maniera de arbitraj a intregii brigazi" caracterizabila drept „prostitutio in integrum" (fain joc de cuvinte, nu?)! Ba, a facut si recurs la istorie, a „vazut" si stafia lui Valentin Ceausescu: „M-am ridicat in timpul meciului de pe banca si, uitindu-ma spre tribune, il cautam cu privirea pe Valentin Ceausescu. Nu vedeam decit loja lui Gigi. S-a intimplat ca pe vremuri, cind venea arbitrul si-ti spunea: «Azi nu e ziua voastra»". Si anunta opinia publica microbista ca „saptamina viitoare, Arpad Paszkany va merge in Elvetia si va duce la UEFA DVD-ul pe care l-am facut. Mergem acolo sa dam o lectie si pentru ca o astfel de rusine sa nu se mai intimple in fotbalul romanesc." (Gsp, 05.03.08). Cicatelea, zice Gazeta, conducatorii CFR-ului au pile sus de tot, chiar la presedintele FIFA, eternizatul Sepp Blatter (J).
Reactia din Ghencea? „Pai, Tudor este roman adevarat. Cum sa greseasca el in defavoarea Stelei, poarta numele unui mare roman: Tudor Vladimirescu." Asa grait-a Gibecali (ca sa fie patru silabe) la Antena 2. Altfel, si Alexandru e nume de mare roman, nu? Alexandru cel Bun, Alexandru Ioan Cuza… Iar daca Tudor se numea Decebal, Gibecali-l ungea „mare dac", nu?
Lasind deoparte razboiul acesta de vorbe, aceasta incontinenta lingvistica cu incursiuni in strafundurile istoriei (cei de la Gsp au titrat chiar ambiguu tare „Morenizarea", cu trimitere la cei doi Moreno din Gencea, dar si la cooperatista Flacara Moreni…) si rabufniri soviniste, sa ne-ntoarcem cu picioarele pe pamint. Pina-n momentul de fata, CFR Cluj nu este doar liderul autoritar al campionatului cu 5 puncte in fata Rapidului si 8 in fata Stelei, ci si lider in ce priveste balanta arbitraje favorabile/nefavorabile: Alex Raducanu si Dan Udrea (Gsp) au inventariat greselile pro si contra echipelor de pe primele locuri, iar clasamentul este condus autoritar de… CFR Cluj cu 10 decizii pro si 4 contra, urmata la o distanta considerabila de Steaua, cu 5 decizii pro si 3 contra. Cum ar veni, meciul de duminica a fost si in privinta aceasta unul de „sase puncte", avind in vedere ca cele doua decizii pro-Steaua au mai „echilibrat" „adevarul" celor de la Cluj…
Astea fiind spuse, sa trecem la provocarea din titlu. Chiar asa? Cum adica „Occident in Ghencea"? Pai, ia sa ne amintim de cite ori n-am vazut echipe „mici" din Est fiind dezavantajate de arbitrii altfel cu nume sau chiar renume in meciuri cu miza foarte mare – de calificare in grupele Champions League, de iesire din grupe, de calificare la Campionatul Mondial sau cel European? De destule ori. Destul de des. Iar in cele mai multe cazuri, logica din spatele defavorizarii (ba un penalty clar neacordat „sarantocilor" din Est, ba unul dubios acordat „bogatanilor" din Vest, ofsaiduri fluierate sau nefluierate, in functie de cine se afla-n atac etc.) s-a tot presupus ca este una strict economica. Nu ca s-ar impotrivi cineva din rasputeri sa acceada la oalele cu bani si echipe din tari sarace (care echipe uneori pot fi, ele insele, bogate, vezi Dinamo Kiev sau Sahtiorul lui Lucescu), dar cind aceste echipe nu-si fructifica sansele de gol, pina la urma va fi considerat mereu mai profitabil sa se califice alde Real sau Bayern. Pentru ca acestea ori echipele nationale din respectivele tari sint cele care aduc audienta mare si, in consecinta directa, bani multi, incomparabil mai multi, la pusculita UEFA ori FIFA.
Si acum sa ne mai intoarcem iar, de data asta in tara. Daca e sa avem vreo suspiciune de amestec de sus (de la Liga lui Corleone, de la FRF-ul lui Nasu’ Sandu), oare n-ar fi aplicabila si la noi, in campionatul intern actual, o logica asemanatoare? Nu cumva chiar s-a vrut sau macar s-a sperat ca prin meciul Steaua-CFR sa fie relansat campionatul? Nu de alta, dar LPF-ul lui Dragomir, de exemplu, se afla-n pragul vinzarii drepturilor de televizare a meciurilor din Liga. Suma dorita si vehiculata este de 54 milioane de euro. Pai, nu-ti trebuie multa materie cenusie sa afirmi ca un campionat relansat (daca CFR-ul cistiga, ucidea campionatul!) pune-n miscare carute-n plus cu bani! Altfel, s-ar putea gasi atitia alti potentiali „profitori", deci interesati direct de rezultat, dupa infringerea Clujului, incepind cu Rapid (5 puncte pina la primul loc) si terminind cu ProTV. Care ProTV in mod cert, datorita audientei, ar prefera-o pe Steaua-n Champions League (apropo: meciul de duminica a inregistrat cel mai mare rating din sezonul acesta!).
In fine, sa ne-ntoarcem o ultima data – la fotbalul ca spectacol. Caci meciul in discutie – dincolo de scandalul iscat – a oferit un spectacol realmente occidental. Vorba unui fan stelist: „Ce de lume, parca jucam cu Real!" Iar acidul Catalin Tolontan a pus punctul pe „i": „Au venit 25.000. si singurul tipat neobisnuit (…) a fost acela cind tribunele au strigat «RO-MA-NI-A!". Adica nu „Afara cu ungurii din tara!" ori alte prostii.
La spectacol, a cistigat Romania. La puncte, Steaua. La bani, stelistii, LPF si destui altii care traiesc din fotbal. Doar CFR-ul a pierdut. O batalie, nu si razboiul. Acesta continua. Sa speram ca si spectacolul.
Publicitate și alte recomandări video