anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Advertorial (P)

Ocluzia de venă de retină – metode moderne de tratament

GALERIE
Silvia_Salceanu
 • Silvia_Salceanu
- +

Ocluzia de venă de retină este o obstrucţie a sistemului venos retinian printr-un tromb şi poate implica vena centrală retiniană sau doar un ram venos. Este frecventă la pacienţi în vȃrstă.

De ce trebuie să ne adresăm medicului cât mai rapid?

Ocluzia de venă de retină este de obicei însoţită de scăderea marcată a vederii din cauza apariţiei edemului cistoid macular. Edemul cistoid macular apare datorită permeabilităţii vasculare crescute şi este exacerbat de ischemia retiniană coexistentă care creşte secreţia de VEGF (factor de creştere endotelial vascular).

Cum se tratează ocluzia de venă de retină?

Tratamentul edemului cistoid macular include:

 • injecţii intraoculare anti-VEGF (bevacizumab, ranibizumab, aflibercept);
 • injecţii intraoculare cu steroizi (triamcinolon acetonid, implant de dexametazonă).

Injecţiile intraoculare se repetă pȃnă la stabilizarea acuităţii vizuale sau la reapariţia edemului cistoid macular.

Tratamentul anti-VEGF, realizat la timp, oferă şanse mari de recuperare şi de stabilizare a vederii.

Edemul cistoid afectează fovea (centrul vederii), iar 50% din pacienţii cu ocluzie de ram venos păstrează în timp o vedere bună (> 0.5)

În cazul ocluziei de venă centrală retiniană, prognosticul este rezervat.

Sunt 2 tipuri de ocluzii de venă centrală de retină:

 • non-ischemică;
 • ischemică.

Ocluzia non-ischemică are prognostic mai bun, dar poate evolua în timp spre forma ischemică.

90% din pacienţii cu ocluzie de venă centrală ischemică rămȃn cu vedere scăzută (0.1) şi trebuie urmăriţi îndeaproape pentru a se evita dezvoltarea glaucomului neovascular.

Ischemia retiniană reprezintă o circulaţie sanguină inadecvată la nivelul fundului ochiului, care poate stimula formarea de vase noi retiniene sau iriene. Aceste vase noi sunt dăunătoare si tratamentul trebuie efectuat urgent. Tratamentul constă într-un procedeu laser ce se numeşte panretinofotocoagulare, care durează aproximativ 15 minute şi care se poate repeta la câteva săptămȃni pȃnă la dispariţia sau stabilizarea neovascularizaţiei. Ischemia și neovascularizaţia, lăsate netratate, pot duce în final la glaucom neovascular (creştere necontrolată a presiunii intraoculare), cu pierderea definitivă a vederii.

Pot dezvolta ocluzie de venă şi la celălat ochi?

10% din pacienţii cu ocluzie de ram venos și 5% din pacienţii cu ocluzie de venă centrală de retină dezvoltă ocluzie de venă şi la celălalt ochi.

Care sunt factorii de risc?

Ca şi asocieri frecvente cu ocluziile de venă, enumerăm următoarele:

 • fumatul;
 • hipertensiunea;
 • diabetul;
 • hiperlipidemia;
 • hiperhomocisteinemia;
 • bolile de coagulare;
 • utilizarea pilulei contraceptive;
 • bolile sistemice inflamatorii;
 • prezenţa glaucomului;
 • hipermetropi (ochi mici);
 • compresiunea orbitară inflamatorie sau tumorală.

Tuturor pacienților cu ocluzie de venă de retină se recomandă realizarea examenului cardiovascular, pentru a depista afecțiuni cardiace asociate. Se recomandă tratarea cu strictețe a acestora, întrucât există riscul dezvoltării unei ocluzii de venă și la celălalt ochi.

În concluzie, ocluzia de venă de retină impune un consult oftalmologic realizat la timp și un tratament adecvat.

Dr. Silvia Sălceanu, Medic specialist Oftalmologie, Rețeaua Medicală Arcadia

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.