Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ocolul lumii intr-o ceasca de cafea. Cum se bea cafeaua in lume

GALERIE
cafea
  • cafea
- +

Milioane de oameni isi incep ziua in acelasi fel, cu o ceasca de cafea. Insa, pe cat de asemanatoare ar parea bautura care ne trezeste, fiecare tara are propriile obiceiuri cand vine vorba de felul in care consuma cafeaua.

Cafeaua este unul dintre cele mai cerute produse la nivel mondial si nici pe timp de criza consumul ei nu a scazut vertiginos. Oamenii, indiferent de continent, inca o apreciaza ca fiind un rasfat pe care si-l pot permite, dar fiecare tara are propriul fel de a o savura.

Italia

Probabil ca nimeni nu face o cafea mai buna decat italienii. Desi nu are culturi de arbori de cafea, Italia si-a capatat reputatia de tara a cafelei bune. Asta pentru ca aici s-a nascut cafeaua espresso, un shot de energie pe care il gasesti in orice local din peninsula. Indiferent ca intri intr-o mare cafenea din Roma sau Venetia sau intr-o trattoria de la tara, ai siguranta ca vei primi cea mai buna esenta a cafelei tari, in portii mici.

Etiopia

Acesta este tara natala a cafelei, unde cafeaua se bea de mai bine de o mie de ani. Cu o asemenea istorie nu e de mirare ca ritualul cafelei este un devarat spectacol. De multe ori prajirea boabelor de cafea se face chiar sub ochii clientilor. Procesul poate dura chiar si o ora, timp in care gazda prajeste, macina si fierbe cafeaua.

Statele Unite

Americanii sunt criticati adesea pentru ca au facut din cafea o bautura de duzina, pe care o poti cumpara de la orice tonomat, in orice benzinarie sau la orice fast food de pe marginea drumului. Sunt, insa, la fel de dependenti de licoarea cu cofeina ca si restul pamantenilor. Numai ca in Statele Unite o vei gasi in combinate cu o multime de arome: caramel, frisca, ciocolata, lichior de oua sau gust de prajiturele. Iar imaginea oamenilor grabiti care cara in mana la prima ora un pahar de carton acoperit cu un capac de plastic ce ascunde o mireasma ademenitoare de cafea a devenit simbol pentru americani.

Turcia

Clima si temperaturile ridicate i-au facut pe turci sa iubeasca mai mult ceaiul decat cafeaua tare, dar chiar si ei isi incep uneori ziua cu o cafea. La Istanbul vei gasi in meniuri de la espresso si frappe pana la cappuccino si latte. Adevaratea cafea turceasca, servita in cescute mici este, insa, mai greu de gasit in Turcia moderna. Este cafeaua fiarta la ibric sau facuta la nisip, cu zat gros si caimac, servita cel mai adesea indulcita.

Irlanda

Cafeaua a devenit o adevarata distractie pentru irlandezi. “Irish coffee” asa cum e cunoscuta in lume din 1940 este o cafea-cocktail servita in barurile din toata lumea. Contine cafea, whiskey, zahar si frisca. In mod traditional este o bautura pentru dupa cina, dar este perfecta si in dimineatile reci pentru ca te incalzeste instantaneu. Sunt si carcotasi care spun ca o astfel de bautura nu face decat sa strice si cafeaua, si whiskey-ul.

Vietnam

Obiceiul cafelei a ajuns in Vietnam o data cu francezii in anii 1800, iar localnicii i-au gasit repede interpretari locale. Pentru ca laptele proaspat nu era la indemana oricui, la fel ca in Franta, vietnamezii turnau cafeaua peste lapte condensat indulcit si o serveau cu multa gheata.

foodstory.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri