Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Odiseea fraților Bergel (I)

GALERIE
alex vasiliu
  • alex vasiliu
- +

Mi-am propus de mai multe săptămâni să ordonez aici gândurile despre noul volum redactat de Gheorghe Mușat.[1] Începerea însemnărilor, apariția în acest spațiu tipografic cu o zi înainte și o zi după împlinirea a 97 de ani de la nașterea lui Hans Bergel nu poate fi întâmplătoare. Gheorghe Mușat dovedește încă odată importanța prieteniei, a respectului valorilor în comuniune cu datoria de a le promova riguros, în spiritul adevărului istoric.

Trebuie evidențiată mai întâi latura atipică din activitatea lui Gheorghe Mușat. Născut la Fălticeni, absolvent al Liceului de muzică din Iași, actualul Colegiu de artă “Octav Băncilă”, domnia sa a urmat sfatul dirijorului Antonin Ciolan continuând studiul tehnicii și artei cântului la trompetă în Conservatorul “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. A fost membru fondator (1955) al orchestrei Filarmonicii “Transilvania”, unde a activat patru decenii ca prim trompetist, a întemeiat (2001) ansamblul „Consort” dedicat muzicii baroce, a supervizat cursul de muzică de cameră pentru instrumente de suflat din alamă la mai multe ediții ale Festivalului internațional de la Bayreuth, a înregistrat discuri.

Foto: Coperta volumului Frații Bergel – două valori europene. Erich Bergel – Hans Bergel, Editura Ecou Transilvan, 2022

Aproape toți instrumentiștii din orchestrele simfonice își merită odihna după încheierea activității profesionale, dar Gheorghe Mușat nu a avut, nu are timp de odihnă. A doua sa vocație, de istoric muzical, a așteptat, cum se dovedește din nou însă nu tardiv, timpul potrivit să se manifeste. Om al seriozității, dreptății și rigorii, aficionados cu majusculă al prieteniei, Ghheorghe Mușat și-a înălțat mai întâi cu migală, vreme îndelungată, treptele experienței muzicale, prețuind anii veniți după încetarea prezenței în orchestra filarmonicii clujene prin studiul la fel de pătimaș al documentelor istorice, cărora le-a adăugat căldura temperată a documentelor memoriei personale. Volumele „Amintirile mele despre Erich Bergel” – trei ediții (2007, 2008, 2009), „Lumini și umbre” (2008, în două ediții), „De-ale muzicienilor și nu numai” - trei ediții (2009, 2010, 2016), „Trompetist pe scena vieții” (2015), „Antonin Ciolan – inegalabilul maestru al baghetei” (două ediții – 2012, 2017), „Bayreuth – oraș al festivalurilor” (2017), „Arcadă germano-română. Scriitorul Hans Bergel” (2020) cuprind informații aproape necunoscute până la data publicării despre dirijori români importanți, despre participarea muzicienilor din țara noastră la festivalul adiacent evenimentului mondial de la Bayreuth dedicat lui Richard Wagner.

Personalitățile cu adevărat istorice ale dirijorilor români Antonin Ciolan și Erich Bergel au fost cercetate prima dată în mod științific, Gheorghe Mușat adunând din arhive orice probă concludentă despre viața, despre creația celor doi conducători de orchestră, așezându-le între coperți de carte, stabilind punctul de pornire al interesului muzicologilor pentru luminarea calităților celor doi artiști, pentru elaborarea studiilor temeinice, ale monografiilor despre alți reprezentanți ai istoriei muzicii românești. Nu exagerez calitățile lui Gheorghe Mușat: ca redactor al celei de-a doua ediții a monografiei Antonin Ciolan – inegalabilul maestru al baghetei (Junimea, 2017) știu în detaliu ce eforturi, pasiune și rigoare a investit pentru clădirea scrierii monumentale, atât de necesară, despre muzicianul Antonin Ciolan, personalitate complexă, plurivalentă, proteică excepțională, ce nu și-a găsit până în 2012 locul în preocupările nici unui muzicolog român. Dacă nu ar fi fost insistențele clujeanului Gheorghe Mușat la Primăria Iașului, cu siguranță locul de veci din cimitirul „Etenitatea” al muzicienilor Antonin Ciolan și Eliza Ciolan nu ar fi arătat cum arată astăzi: o imagine a respectului, a prețuirii care ar fi trebuit să i se arate demult acestui formator de viață muzicală a Iașului, a Clujului, dirijor de valoare națională.

Interesul lui Gheorghe Mușat (foto) pentru omul, scriitorul, jurnalistul, editorul, sportivul de performanță, conferențiarul Hans Bergel a fost sădit datorită fratelui său Erich Bergel, care i-a fost coleg în calitate de trompetist, apoi de conducător al orchestrei filarmonicii „Transilvania”. Aflat mult timp și în corespondență cu frații Bergel – Gheorghe Mușat a avut posibilitatea să reconstituie climatul moral-sufletesc al celor doi, dezvăluindu-le motivațiile, resorturile acțiunilor publice de ordin profesional și civic. Autorul recentului volum a reprodus corespondența sa cu Hans și Erich Bergel, a scris capitole lămuritoare despre viețile, despre creațiile lor,  și-a asumat sarcinile îngrijitorului de ediție, luminându-le cu probitate calitățile prin antologarea unor texte semnate de scriitorul Hans Bergel. Suferințele atroce la care au fost supuși cei doi frați ca oponenți ai regimului comunist din România anilor 1945-1964 (carceră grea, condiții inumane de viață și de lucru, umilințe, deteriorarea sănătății) sunt oglindite în interviurile acordate de Hans Bergel, în scrierile sale publicistice despre medicul brașovean Nicholas Catanoy (pag. 22-29, Pe străzile foamei după cunoaștere), personaj legendar datorită existenței spectaculoase marcată iremediabil de tragismul mișcărilor tectonice ale politicii de după al doilea război mondial. Un personaj de epopee, din stirpea lui Malraux, ajuns în miezul evenimentelor social-politice din Canada, cele două Americi, Africa, Europa, Asia, dar nu acoperit de culoarea credințelor politice ale autorului „Vocilor tăcerii”. Aventurier, umanist pe care titlul unuia din poemele sale, „La chute de l’ange rebelle” îl portretizează clar.

Așa cum regizorul imaginii fotografice, poetul, jurnalistul Dan Eremia Grigorescu, a înregistrat lumea deltei și în texte sobru-poetice, Hans Bergel a scris un laudatio înfiorat al Deltei Dunării (pag. 31-37, Dunia, stăpâna. Amintiri despre delta unui fluviu), impresii încadrabile reportajului stăpânit în limitele dualiste ale rigorii și simțului poetic de tip german.

Înaintea lecturii povestirilor, a romanelor lui Hans Bergel, interviul realizat la Tübingen de Lucia Bojoga (pag. 38-54, Întâlnirea mea cu universul spiritual al românilor) oferă multe chei pentru înțelegerea personalității sale. Aleg aici doar una - cheia pluralității lingvistic-culturale:

[…] mă deosebesc radical de nemții care trăiesc aici, în Germania. Atunci ce sunt? Știu doar că mă trag de pe meleaguri unde multiculturalitatea era ceva firesc. Eu ieșeam în stradă, iar vecinul meu era român. Peste câteva case de noi stătea o familie de maghiari. De țigani nu mai vorbesc, erau destul de mulți la marginea satului. Or, acest spațiu multicultural, multietnic a însemnat – analizând retrospectiv – un câștig pentru mine, un belșug de inspirație. Eu cred că tocmai de aceea nu am avut probleme cu întâlnirea altor culturi, diferite de a mea. De fapt, n-am făcut altceva decât să retrăiesc ceea ce cunoșteam deja din Ardeal. […] orice întâlnire cu un alt popor înseamnă o oglindă în care mă privesc și în care îmi văd propria imagine. În ciuda a peste 30 de ani de absență și cu toate periplurile pe care le-am făcut prin lume, rădăcinile mele sunt și rămân înfipte în meleagurile de la nord și de la sud de Carpați. […] Ceea ce nu schimbă cu nimic faptul că prin naștere, prin limba mea maternă, prin educația și cultura mea, sunt german. Zi de zi mă confrunt cu dilema acestei duble apartenențe culturale și, în egală măsură, cu tensiunile creatoare care derivă din aceasta. Românitatea, așa cum s-a conturat și s-a cristalizat ea de-a lungul vremii, de la arta populară până la cea modernă, de la muzica cultă până la literatură și filozofie, pentru mine reprezintă una din formele europene de care duce lipsă structural conceptul cultural al Europei Centrale și de Vest. (pag. 41)

Alex Vasiliu este jurnalist, muzicolog și profesor

 


[1] Frații Bergel – două valori europene. Erich Bergel – Hans Bergel. Editura Ecou Transilvan, 2022

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri