Ofensiva imobiliară din cartiere, atacată cu mâinile goale de copii. „Nu ne tăiaţi copacii!“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

Ofensiva imobiliară din cartiere, atacată cu mâinile goale de copii. „Nu ne tăiaţi copacii!“

GALERIE
protest esplanada oancea (6)protest esplanada oancea (2)protest esplanada oancea (3)protest esplanada oancea (5)protest esplanada oancea (1)
 • protest esplanada oancea (6)
 • protest esplanada oancea (2)
 • protest esplanada oancea (3)
 • protest esplanada oancea (5)
 • protest esplanada oancea (1)
- +

Câteva sute de cetăţeni din Tătăraşi au protestat ieri împotriva a două proiecte imobiliare care vor duce la desfiinţarea unei zone verzi din Oancea. Terenurile, aflate în proprietatea privată a doi investitori, se află la capătul esplanadei Oancea spre strada cu acelaşi nume.

O bună parte a spaţiului verde este ocupată acum de copaci, iar locuitorii din zonă solicită Primăriei să nu elibereze autorizaţiile de construire pentru cele trei blocuri (6, 8 şi 10 etaje) propuse de investitori. „Nu ne tăiaţi copacii!“, a fost cel mai frecvent mesaj afişat pe pancartele protestatarilor.

Aceştia au manifestat paşnic, fără scandări, mai vocal fiind un grup de copii care au strigat aproape în continuu „Niciun bloc!“.

„Aceşti copaci de noi au fost plantaţi. Stăm de 30 de ani aici. De multe ori ni s-a spus că blocul nostru se duce la vale, acum vin să construiască turnuri, ce, turnurile lor nu se duc la vale? Unde se vor mai juca copiii? De ce trebuie să distrugem un parc pentru blocuri?“, a spus o protestatară care locuieşte în blocul din faţa spaţiului verde ce urmează a fi dezafectat, dacă Primăria Iaşi va emite autorizaţiile de construire.

Suprafeţele de teren sunt amplasate în capătul esplanadei (şi în lateral, spre str. Han Tătar), lângă un loc de joacă pentru copii amenajat de municipalitate în anii trecuţi. În zonă a mai fost construit un bloc, recepţionat în 2016, care, de asemenea, a dus la desfiinţarea unei zone verzi în care erau plantaţi copaci.

Problemele din Oancea au început încă de la sfârşitul anului 2016 când unul dintre cei doi investitori (Daniel Niculiţă) a propus construirea a două blocuri. În primăvara anului trecut, o asociaţie de proprietari din zonă a contestat proiectul invocând instabilitatea terenului şi riscul unor alunecări.

Dezvoltatorul a venit la Primărie cu o serie de studii şi avize, lucru care a fost considerat suficient de municipalitate pentru a continua procesul de autorizare. Ulterior, în toamna anului 2017, firma Art Residence SRL a propus, în imediata vecinătate, pe locul unde se află acum mai mulţi copaci, construirea unui bloc cu cel puţin 10 etaje.

Locuitorii din zonă au reproşat faptul că dezbaterea publică pe proiect a avut loc în perioada Sărbătorilor de iarnă şi nu li s-au adus la cunoştinţă toate implicaţiile investiţiei. În timp ce proiectul lui Niculiţă a fost aprobat în plenul Consiliului Local în noiembrie 2017, cealaltă iniţiativă a primit undă verde în februarie 2018.

Deocamdată, niciunul dintre proiecte nu are autorizaţie de construire. Înainte de Paşti, întrebat pe temă, primarul Mihai Chirica a declarat că municipalităţii nu îi este indiferent protestul cetăţenilor din Oancea, dar nici nu poate fi „o frână“ în calea dezvoltării.

În acelaşi timp, edilul şef al Iaşului a susţinut că terenurile au fost întreţinute până acum ca spaţii verzi, dar suprafeţele fac parte din categoria cadastrală „curţi-construcţii“. În acelaşi timp, conform reglementărilor urbanistice din zonă, pe terenurile aflate în dispută pot fi construite şi locuinţe.

La protestul de ieri au participat şi o parte dintre consilierii locali ai PNL şi deputatul Marius Bodea, în contextul în care liberalii reproşează Primăriei un „haos urbanistic“ în oraş şi favorizarea unor dezvoltatori imobiliari, lucruri infirmate de oficialii municipalităţii în mai multe rânduri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.