anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Ofertă bombă la Metro: Carne de vită tocată plină de E-coli!

GALERIE
metro1
 • metro1
- +

Bacteria Escherichia Coli (E.coli) verotoxigenă a fost depistată în carnea de vită tocată dintr-un lot aflat spre comercializare la magazinul Metro din vecinătatea munici­piului Iaşi. Descoperirea a fost făcută urma­re a verificărilor realizate la nivelul întregii ţări de Autoritatea Naţională Sanitară Ve­te­rinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în perioada 5-16 septembrie. 

 

Surse apropiate ziarului nostru spun că lotul din care s-au luat probe, în care ulte­rior s-a izolat şi confirmat bacteria E.Coli verotoxigenă, avea aproape 120 de kilogra­me de carne de vită. „În baza planificării existente, s-a efectuat în cursul lunii septembrie 2016 o prelevare de probă de carne de vită tocată de la o unitate înre­gistrată sanitar veterinar, având obiectivul  carmangerie. La data prelevării probei de carne tocată, aceasta desfăşura doar acti­vitatea de măcelărie, proba fiind prelucrată la cererea medicului veterinar oficial recoltător şi dirijată către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară din Bucureşti“, au precizat reprezentanţii ANSVSA ca răspuns la o solicitare scrisă trimisă de „Ziarul de Iaşi“. 

Ce spune producătorul

În urma primirii buletinului de analiză de la Bucureşti, din care a rezultat că în carnea tocată s-a izolat şi confirmat bacteria E.Coli verotoxigenă, ANSVSA a notificat de îndată producătorul de carne de vită tranşată, furnizor al materiei prime către Metro, din care s-a obţinut proba de carne tocată. Din datele obţinute de „Ziarul de Iaşi“, este vorba de SC Prodincom SA Suceava, firmă cu o cifră de afaceri de aproape 20 de milioane lei anul trecut. Întrucât la Metro nu s-au mai găsit în stoc cantităţi din lotul de carne de vită din care s-a obţinut carnea tocată, ANSVSA a dispus realizarea de acţiuni urgente de dezinfecţie, suplimentare celor efectuate conform procedurilor standard ale unităţii. 

Concomitent au fost dispuse prelevări de teste de sanitaţie de pe suprafeţele de lu­cru şi de la personalul societăţii. Contactată telefonic, conducerea SC Prodincom SA aruncă „pisica moartă“ în curtea Metro. Ba mai mult, reprezentanţii firmei au transmis, în format electronic, şi buletine de analize oficiale, emise de laboratorul din Suceava al Autorităţii Sanitare-Veterinare, din care rezultă că nu au fost probleme în cazul unor probe de carne de vită prelevate pe 15 august 2016. Dintr-un alt document reiese că pe 31 august societatea a livrat către Metro 200 de kilograme de pulpă de vită vacuum. „Firma Prodincom nu livrează carne tocată şi nici nu prepară carne to­cată. Pentru Grupul Metro livrăm pul­pă, antricot, vrăbioară şi muşchiuleţ de vită. Societatea noastră nu este răspun­zătoare pentru alte produse pe care Metro le fabrică şi le comercializează“, a răspuns conducerea firmei sucevene. 

Nici un răspuns

Dintr-un alt lot de carne, aflat la comercializare în magazinul Metro, care provine de la acelaşi furnizor din judeţul Suceava, inspectorii au luat probe de carne de vită tocată, rezultatele examenelor de laborator indicând conformitatea produselor. „În perioada imediat următoare vor fi efectuate recoltări de probe carne vită/porc tranşată/ carne tocată şi probe de apă, astfel încât să fie înlăturată orice suspiciune cu privire la salubritatea cărnurilor co­mer­cializate la nivelul unităţii“, se mai arată în răspunsul autorităţilor de resort. Cu toate că pe parcursul zilei de ieri, jurnaliştii au trimis o solicitare scrisă şi către Metro, ba chiar au şi primit promisiuni din partea oficialilor companiei, până la închiderea redacţiei, aceştia nu au transmis un punct de vedere pe marginea acestor informaţii (Diego CIOBOTARU).

Cum vă poate afecta bacteria
 
Tulpina E.coli verotoxigenă produce la om colite hemoragice sau sindrom hemolitic uremic (SHU), în cazurile grave. Manifestările infecţiei cu acest tip de tulpină sunt diareea sanguinolentă care poate avea complicaţii ce duc la afectarea rinichiului, a sistemului nervos, pancreasului, ficatului, plămânilor. Cea mai severă complicaţie este SHU, care constă într-o anemie hemolitică în care hematiile din circulaţie se distrug, o scădere a numărului de trombocite şi insuficienţă renală. Conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, SHU apare la 10% din cazurile de boală diareică, fiind afectate în general persoanele în vârstă sau copiii de până la cinci ani.
Sursele de contaminare sunt produsele lactate nepasteurizate, însă mai ales carnea de vacă, cea insuficient preparată termic. În acest an, la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi au fost înregistrate şapte cazuri de bebeluşi cu sindrom hemolitic uremic, cel mai recent fiind cazului unui copil în vârstă de un an, adus de la Vlădeni în stare gravă la începutul lunii iunie. Ministerul Sănătăţii recomandă achiziţionarea produselor pasteurizate în ceea ce priveşte lactatele, respectiv carnea, să fie din surse verificate din punct de vedere sanitar veterinar şi se recomandă spălarea corespunzătoare a fructelor şi legumelor, dar şi tratament termic atunci când se impune. (Mădălina OLARIU)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.