Ofertă ciudată pentru spitalul din Lețcani. 300.000 de euro pentru expertiză. Firma este din Miroslava
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 04.08.2021

Ofertă ciudată pentru spitalul din Lețcani. 300.000 de euro pentru expertiză. Firma este din Miroslava

GALERIE
spital_letcani
  • spital_letcani
- +

Pe adresa Euronest a ajuns o ofertă de 250.000 de euro de la o firmă din Miroslava pentru întocmirea unor documentaţii tehnice. Administratorul firmei a evitat să ne spună cum de a ajuns să propună oferta. Autorităţile cer expertiza instalaţiei electrice, Euronest susţine că spitalul este în garanţie, iar furnizorul turc - că e treaba proprietarului. Între timp, perioada de garanţie a proiectului se scurge.

Spitalul mobil continuă să fie cartoful fierbinte folosit de autorităţile judeţului în loc de minge de ping-pong în „meciul“ cu deţinătorul complexului instalat la Leţcani, Euronest. Pe adresa acestei asociaţii a venit recent o ofertă de preţ pentru întocmirea documentaţiilor tehnice necesare obţinerii autorizaţiei de construire: 250 de mii de euro, la care se adaugă încă o cincime, TVA. Propunerea aparţine unei firme înfiinţate cu 11 ani în urmă, dar care, potrivit datelor afişate pe SEAP, nu a avut până acum în palmares un contract de asemenea calibru.

Otraner SRL are sediul în Miroslava, iar anul trecut pare să fi câştigat încrederea primăriei conduse de Dan Niţă, obţinând prin încredinţare directă contracte de inginerie şi consultanţă tehnică în construcţii în valoare de până la 130 de mii de lei.

Oferta pentru spitalul mobil cuprinde cinci capitole - releveul situaţiei existente, Certificatul de urbanism, avizele şi acordurile solicitate prin acest certificat, expertize tehnice privind situaţia existentă şi documentaţia tehnică pentru autorizaţia de construire. Dar complexul medical are de aproape un an autorizaţia eliberată de Primăria Leţcani, astfel că oferta rămâne valabilă pentru un singur capitol: expertiza pentru instalaţia electrică, la un preţ de 50 de mii de euro plus TVA.

L-am întrebat pe administratorul societăţii, Victor Pavel, de unde a ştiut că va fi o solicitare de oferte pe acest subiect. Răspunsul a fost că proprietarul spitalului trebuie să-şi rezolve problemele. „Eu nu am primit o comandă fermă. Totul a rămas la stadiul de discuţii“, ne-a spus el.

Cât priveşte sursa informaţiei că spitalul modular necesită o expertiză pe partea electrică, Victor Pavel a replicat că sunt informaţii confidenţiale.

Spitalul mobil a fost închis la mijlocul lunii ianuarie, după ce a funcţionat timp de trei luni. Personalul medical detaşat aici de la Spitalul de Boli Infecţioase a acuzat probleme la instalaţia de climatizare, la fabrica de oxigen, dar şi la instalaţia electrică. În vreme ce conducerea Asociaţiei Euronest afirmă că deficienţele au fost rezolvare, managerul de la Infecţioase, susţinut de şefii Consiliului Judeţean, reclamă lipsa oricăror detalii tehnice privind reţeaua electrică internă a spitalului.

Am căutat oferte de expertize la instalaţii electrice - care sunt incluse de obicei în studiul tehnic (ce conţine, printre altele, şi un raport privind structura de rezistenţă a unei construcţii). De exemplu, Aeroportul Iaşi a pus la bătaie 126 de mii de lei în 2017 pentru expertizarea fostului sediu al Aviaţiei Utilitare. Ministerul Finanţelor Publice a solicitat anul trecut expertiză tehnică (inclusiv electrică) pentru o clădire cu patru niveluri din Bucureşti la un preţ de 22 de mii de lei (fără TVA). Există însă şi tarife mai consistente, însă pentru clădiri mici: o firmă de proiectare din Capitală are un tarif negociabil pentru proiectarea instalaţiei electrice de 2 euro/mp construit desfăşurat.

Directorul executiv al Euronest este de părere că, atât timp cât complexul medical este în garanţie pe o perioadă de 2 ani (din care s-au scurs deja 8 luni), este la latitudinea furnizorului decizia de a contracta efectuarea acestui serviciu.

La rândul lui, reprezentantul firmei furnizoare din Turcia, SDI Global LLC, ne-a spus ieri că spitalul modular are toate documentaţiile. Sedat Yalcin a adăugat însă că, dacă este nevoie şi de expertiză tehnică/electrică, Euronest ar trebui să o facă, pe banii proprii.

Cum pandemia s-a mai domolit şi, astfel, rolul spitalului modular nu mai este crucial, rezolvarea acestei probleme are mari şanse să fie una de durată.

VEDEȚI ȘI:

Problemele Spitalului de la Leţcani văzute de un arhitect specializat pe structuri modulare medicale - AICI

Se redeschide spitalul mobil Leţcani? Toţi oficialii asigură că da - AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Incertitudine politică la Sofia

Lucian DÎRDALA

Incertitudine politică la Sofia

După scrutinul din primăvară, cetăţenii nu s-au speriat de instabilitate într-atât încât să se întoarcă în braţele partidelor consacrate, ci au perseverat în a vota grupări anti-establishment precum cea condusă de artistul Slavi Trifonov (ITN - „Există un astfel de popor”).

Filmuletul zilei

opinii

Măştile lui Adrian Marino (III)

Florin CÎNTIC

Măştile lui Adrian Marino (III)

În preambulul centenarului de la naştere (5 septembrie) aş cere îngăduinţa ca să amorsez dezbaterea reluând acest text, în trei părţi, scris în 2015, la un deceniu de la moartea cărturarului. E o discuţie care se cuvine făcută fără patimă, dar şi fără parti pris-uri, pentru a descrie şi devoala măştile succesive care se întrevăd sub chipul sever, aulic, al ieşeanului apostat.

Râsul, scrisul şi proscrisul

Florin CÎNTIC

Râsul, scrisul şi proscrisul

Mori dacă nu mai ai de ce trăi, ce povesti. Nu ştiu dacă românul e născut şi povestitor, nu numai poet, dar ascultaţi povestea asta. Fiecare om trebuie să fie ceea ce este. Uşor de zis, căci cât de lesne se complică omul cu lucrurile mărunte. Pe urmă maimuţăreşte pe altul. Eu n-am maimuţărit, dar am imitat.

Ion Baciu - o viaţă pentru o orchestră (III)

Alex VASILIU

Ion Baciu - o viaţă pentru o orchestră (III)

Multe aspecte reprezentative, excepţionale, spectaculoase din viaţa lui Ion Baciu ca muzician ar putea fi luminate, statura sa morală continuând să lase impresii adânci celui care, răsfoind atent filele istoriei, poate înţelege mai bine avatarurile prezentului. 

pulspulspuls

Viaţa de partid, la ţară: aşa da odă marelui cârmaci judeţean!

Viaţa de partid, la ţară: aşa da odă marelui cârmaci judeţean!

Băbăeţ şi mă fetiţe, că tare am mai râs ieri pe la orele amiezii, şi musai să vă spunem mai jos şi vouă faza asta, când un bun amic ce stăruie mai mult decât trebuie prin zona facebookurilor ne-a atras atenţia asupra unei postări a lui dom’ Costel de la giudeţ, pe pagina lui de persoană publică. 

Caricatura zilei

Rădoi după Tokyo

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.