anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 24.10.2020

Oficial, „România s-a născut la Iaşi“. Mica Unire, sărbătoare naţională

GALERIE
unire
  • unire
- +

Guvernul a dat ieri aviz favorabil propunerii plecate de la Iaşi. „Cel mai important lucru pentru noi este faptul că, prin această lege, este recunoscut statutul deosebit al Iaşului, ca oraş-simbol al unităţii românilor“, spune primarul Nichita, promotor al propunerii. Ce presupune noul statut al zilei de 24 ianuarie, în afară de zi liberă?

Aniversarea Unirii Princi­patelor va deveni zi de sărbă­toare cu acte în regulă. Guvernul a dat ieri aviz favorabil propunerii plecate de la Iaşi ca ziua de 24 ianuarie să fie declarată zi de sărbătoare legală.
Proiectul de lege cu această temă a fost adoptat de Camera Deputaţilor în de­cembrie anul trecut, fiind înaintat Senatului, care este camera decizională. Dacă va trece şi de această etapă, în urma recomandării Gu­vernului, în întreaga ţară vor fi organizate în zilele de 24 ia­nuarie manifestări publice de­dicate aniver­sării, iar televiziunea şi radioul publice vor difuza programe speciale. Totodată, prin avizul favorabil dat de Guvern, propunerea PSD ca ziua de 24 ia­nuarie să fie declarată zi liberă va fi inclusă în textul final al proiectului de lege. „Legea mai trebuie ratificată de Senat şi promulgată de preşedinte, dar nu s-a întâmplat până acum ca o lege să primească avizul favorabil al Guvernului şi să fie respinsă. Sper ca domnul Băsescu să-şi amintească faptul că a susţinut şi el iniţiativa noastră, atunci când am demarat-o. Cel mai important lucru pentru noi este faptul că, prin această lege, este recunoscut statutul deosebit al Iaşului, ca oraş-simbol al unităţii românilor. Este o iniţiativă la care, la vremea ei, a aderat toată lumea, chiar dacă ulterior unii din PDL sau PNL au votat împotrivă, că ar fi deja prea multe sărbători naţionale“, a declarat primarul Gheorghe Nichita. În expunerea de motive la proiectul de lege sunt menţionaţi ca autori ai iniţiativei primarul Nichita, mitropolitul Teofan, episcopul romano-catolic Petru Gherghel, preşedintele filialei ieşene a Academiei, Viorel Barbu, academicianul Alexandru Zub, ca şi rectorii celor cinci universităţi de stat din Iaşi. Aceştia au semnat la 24 ianuarie 2010 proclamaţia „România s-a născut la Iaşi“, prin care se cerea recunoaş­terea publică a sacrificiului făcut de Moldova în 1859, când Iaşul a renunţat la statutul de capitală în favoarea Bucureştiului. Iniţiativa municipalităţii a fost însoţită şi de o listă de 15.000 de semnături.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.