Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Oficial: CET şi centralele de apartament poluează Iaşul mai mult decât traficul rutier

GALERIE
centrala
  • centrala
- +

În vreme ce Primăria Iaşi se află la a cincea tentativă de elaborare a unui complicat Plan de calitate a aerului, traficul greu continuă să „afume“ oraşul, în lipsa şoselei de centură.

Poluarea rămâne un subiect de actualitate atât în discuţiile dintre oficiali şi reprezentanţii diferitelor instituţii publice, cât mai ales la nivelul străzilor aglomerate, în traficul tot mai gâtuit din oraş. Aerul tot mai greu de respirat din municipiu a fost tema ultimei reuniuni a Comisiei de Dialog Social.

Anca Mihăilescu, şefa Serviciului Urbanism şi Amena­jarea Teritoriului din cadrul CJ, a menţionat lunile anului trecut cu cele mai multe depăşiri la indicatorul „particule în suspensie“ (bi­necunoscutul, de-acum, PM10): februarie, martie şi decembrie.

Ea a enumerat şi sursele principale de poluare: arderile rezidenţiale şi din industria energetică (CET şi centrale), traficul auto, în special traficul greu care tranzitează oraşul, neînlăturarea la timp a materialului antiderapant, lipsa vegetaţiei.

În consecinţă, măsurile care ar contracara deprecierea calităţii aerului sunt: modificarea modului de încălzire a locuinţelor şi clădirilor publice, extinderea şi modernizarea infrastructurii rutiere şi utilizarea transportului alternativ (inclusiv a bicicletelor), reabili­tarea parcurilor şi a spaţiilor pu­blice de agrement.

În primele două luni şi jumătate din acest an, la staţiile de monito­rizare s-au înregistrat deja depăşiri ale valorii maxime admise a PM10, cele mai multe fiind, ca de obicei, în zona Podul de Piatră (21, în total).

În zona Liceului „D. Cantemir“, unde este amplasată, de asemenea, o staţie de control al calităţii aerului, numărul depăşirilor a fost 16, în vreme ce pe unul dintre cele mai proaste drumuri din judeţ, Mân­zăteşti-Bosia (DJ 249A), au fost 13 depăşiri. Datele Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi menţio­nează, de asemenea, traficul auto şi gazele rezultate din încălzirea pe timp de iarnă ca principale surse de poluare.

Raportul APM precizează că Planul de calitate a aerului pentru indicatorul PM10 „a fost returnat pentru a cincea oară de APM Iaşi către Primăria Municipiului Iaşi pentru completări şi refacere“.

Tonul discuţiilor a crescut gra­dual, după ce Dănuţ Pirchiu, şeful Serviciului de Monitorizare de la APM, a precizat că 70 la sută din valorile ce depăşesc pragul maxim admis de poluare sunt cauzate de traficul auto. El a adăugat că „la judeţ ne încadrăm, dar la muni­cipiu nu ne încadrăm“ cu valorile măsurătorilor zilnice.

Atât cei de la Mediu, cât şi singurul parlamentar prezent la dezbateri, Petru Movilă, i-au reproşat reprezentantei Primăriei că nu au fost respectaţi paşii prevăzuţi de HG 257/2015 pentru elaborarea Planului de calitate a aerului. To­tuşi, întâlnirea s-a încheiat fără vreun angajament al celor prezenţi pentru determinarea Guvernului să acorde finanţarea centurii de deviere a traficului greu din oraş. Aşadar, speranţa rămâne la specialiştii Primăriei, să menţioneze în planul de pe hârtie ceea ce impune o hotărâre de guvern.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri