anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Oficial, lucrările la drumul axial Suceava-Iași sunt realizate în proporție de 42%

GALERIE
drum iasi suceava
 • drum iasi suceava
- +

În luna februarie ponderea lucrărilor efectuate la drumul axial dintre Suceava și Iași era de 42%, deși trebuia să treacă de 80%. Precizarea a fost făcută de președintele Consiliului Județean (CJ) Suceava, ca răspuns la întrebările unor consilieri județeni, unii susținând că ar fi vorba de o pondere de numai 14%.

De fapt, așa cum a explicat șeful administrației județene, neînțelegerea provine din faptul că în proiectul de aprobare a execuţiei bugetelor, supus aprobării deliberativului judeţean, era indicată o pondere de 14,92%, dar din prevederea bugetară pentru întregul an cu referire la Axa rutieră strategică 1 Iaşi-Suceava. Potrivit cursei citate, în perioada trecută din anul 2022, în conturile Proiectului  s-au făcut plăţi de aproximativ 31,71 de milioane de lei, „în urma rezilierii contractului de lucrări urmând a fi demarată, în cel mai scurt timp, procedura de achiziţie a expertizării restului de executat”.

Președintele Consiliului Județean Suceava crede în continuare că proiectul european ce vizează modernizarea drumurilor de pe axa strategică Suceava-Iași este prioritar. Mai mult de atât, și-a exprimat speranța că locuitorii vor beneficia, într-un final, de lucrări la o calitate cât mai bună. „Nu vreau să intru în mai multe amănunte. Ne vom ocupa în primul rând ca oamenii să aibă confortul pe care îl așteaptă cât mai repede pe rutele acestea. Asta e cel mai important”, a spus Gheorghe Flutur.

Șeful administrației județene a spus că a avut mai multe întâlniri cu firmele de construcții iar membrii deliberativului au fost informați de-a lungul timpului, dar a încercat să se delimiteze de speculațiile și discuțiile cu privire la litigiile care sunt și au fost în derulare cu firma care este lider de asociere în proiectul de modernizare a drumului județean de la Suceava la Dolhasca și de la Suceava prin Moara – Stroiești până la Dărmănești.. „A fost problema prețurilor, să zicem, dar am spus mereu să le actualizeze la inflație, cu indicii de inflație! Sunt oameni care se ocupă direct de asta, îți spun care sunt cifrele. Uneori nu se înțeleg părțile între ele legat de procentul de majorare, dar trebuie să respecți legislația. Din păcate, în țară, s-au mai întâmplat asemenea de incidente de parcurs și pe alte drumuri”, a mai declarat Gheorghe Flutur.

În opinia lui Gheorghe Flutur au mai fost astfel de litigii – șeful administrației județene insistând pe aspectul „comercial” al litigiilor – și a spus că nu sunt foarte multe procese de acest fel între Consiliul Județean și operatorii economici care au lucrat la proiecte cu fonduri europene, dar că acest gen de litigii vor trebui tratate ca atare.

Cu toate că ponderea de 42% este cea care rezultă din actele de până acum, CJ Suceava are în vedere ca organizarea unei licitații pentru atribuirea unui nou contract de lucrări să se facă în baza unei evaluări noi care să certifice nivelul/stadiul de la ora actuală. Și aceasta a fost o temă de discuții la ședința deliberativului, însă nu la vreunul din proiectele supuse hotărârii membrilor deliberativului. „Acum facem o expertiză tehnică să poți merge mai departe cu toate aceste etape, conform legislației”, a spus Gheorghe Flutur.  
La ședința vineri a deliberativului județean sucevean, președintele Gheorghe Flutur a prezentat o scurtă expunere despre situația de la Axa rutieră strategică 1 Iaşi-Suceava. Deși erau anumite date accesibile consilierilor județeni, discuțiile îndeosebi la final de ședință au decurs astfel încât a fost abordat din nou subiectul drumului respectiv.

Sursa: obiectivdesuceava

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.