Oficiul de Cadastru şi o firmă de lichidare s-au judecat doi ani pentru o taxă de 100 de lei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Oficiul de Cadastru şi o firmă de lichidare s-au judecat doi ani pentru o taxă de 100 de lei

GALERIE
Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară
  • Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară
- +

Timp de trei ani, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară s-a judecat cu o firmă de reorganizare-lichidare pentru o sumă insignifiantă. Motivul procesului a fost pretinderea de către OCPI a unui tarif de 100 de lei pentru furnizarea unor date referitoare la o firmă aflată în insolvenţă. Lichidatorul a considerat că informaţiile ar fi trebuit furnizate gratuit.

În mai 2018, Tribunalul a dispus deschiderea procedurii de insolvenţă şi intrarea în faliment a SC Diamar Business SRL, o societate din Valea Ursului, specializată în comerţul cu amănuntul. De la înfiinţarea sa în 2012, societatea înregistrase constant datorii, având profit doar în 2014 şi 2016. Tribunalul a numit pe BB&A Insolvezpraxis IPURL ca lichidator judiciar al Diamar. BB&A Insolvezpraxis a solicitat în mai 2018 OCPI să-i comunice dacă Diamar SRL figura în evidenţe cu bunuri imobile. OCPI nu a răspuns. Societatea de insolvenţă a revenit în noiembrie, ataşând solicitării şi dovada achitării unui tarif de 100 de lei. După două săptămâni, lichidatorul s-a adresat Judecătoriei, solicitând ca magistraţii să oblige OCPI la returnarea banilor, în baza Codului Civil, care prevede că "cel care plăteşte fără a datora are dreptul la restituire".

Argumentul adus de BB&A Insolvenzpraxis a fost acela că administratorul judiciar al unei firme are dreptul să primească relaţii privind bunurile patrimoniale, fără ca instituţiile publice care deţin aceste date să perceapă taxe, onorarii sau comisioane. În replică, OCPI a invocat că lichidatorul va include costul obţinerii informaţiilor în cheltuielile de procedură din decontul din dosarul de faliment, deci va primi oricum banii înapoi din bugetul statului. În plus, OCPI nu ar putea fi obligată să ofere gratuit informaţii de pe urma cărora beneficiarul va obţine un venit. "Prestarea serviciului solicitat presupune acţiuni care necesită timp, atenţie şi un volum de muncă din partea angajaţilor, iar rezultatul activităţii îi profită reclamantei prin identificarea imobilelor existente în patrimoniul debitorului", a argumentat OCPI.

Magistraţii Judecătoriei au analizat argumentele celor două părţi inclusiv din punctul de vedere semantic, în dispozitivul sentinţei date fiind invocate inclusiv definiţiile din Dicţionarul Explicativ al limbii române ale noţiunilor de "taxă" sau "tarif", pe lângă cele din diverse legi. În final, judecătorii au apreciat că BB&A Insolvenzpraxis are dreptate şi au obligat OCPI să returneze suta de lei. În plus, instituţia a fost obligată şi la plata a 250 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Sentinţa a rămas aceeaşi şi după apelul făcut de OCPI pe lângă Tribunal. Ultima cale de atac posibilă, recursul, a fost respinsă ieri de magistraţii Curţii de Apel.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.