Ofiţer ieşean de Poliţie „fentat“ cu 51.000 de dolari . Timp de trei ani și-a riscat viața
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.05.2021

500 de colegi ai poliţistului ieşean, în aceeaşi situaţie după o misiune în Haiti

Ofiţer ieşean de Poliţie „fentat“ cu 51.000 de dolari . Timp de trei ani și-a riscat viața

GALERIE
politist
  • politist
- +

Proces incredibil al unui ofiţer ieşean, de peste 50.000 de dolari, în care pârâtul este chiar IGPR, instituţia angajatoare a acestuia. Procesul a demarat după ce poliţistul s-a întors acasă în urma unei misiuni operative de peste 3 ani, sub egida ONU, în Haiti, America Centrală. Mai exact, acesta a stat acolo peste 1.100 de zile. Întors acasă, avea să afle ulterior că există o Hotărâre de Guvern, care fiind cu caracter militar nu a fost publicată în Monitorul Oficial, dar nici nu i-a fost adusă la cunoştinţă de şefi, că i s-ar fi cuvenit o diurnă de peste 40 de dolari pe zi. Poliţistul s-a adresat Tribunalului, care i-a dat dreptate în primă instanţă. Culmea: deşi nu a plătit banii la timp, şi nici nu i-a transmis corect ofiţerului drepturile sale, IGPR a cerut acum instanţei prescrierea datoriei sale către angajat, pe motiv că au trecut mai bine de trei ani de când a încălcat legea. Sindicatul poliţiştilor estimează că mai sunt circa 500 de cazuri similare cu cel prezentat de noi.

Un poliţist ieşean îşi execută superiorii pentru peste 50.000 de dolari. Suma reprezintă contravaloarea diurnei şi a fondurilor pentru facilitarea legăturii cu familia pe care acesta nu le-a încasat pe parcursul a peste trei ani cât a fost delegat în misiuni peste hotare. A.N.B. a aflat întâmplător că i se cuveneau aceşti bani, prin intermediul unui e-mail primit de la un coleg. Superiorii „uitaseră“ să-l înştiinţeze. Cazul ieşeanului nu este unic, Sindicatul Poliţiştilor din România „Diamantul“ estimând la 500 numărul păgubiţilor.

Hotărâre cu caracter militar, deci secretă

A.N.B. fusese trimis în străinătate de Inspectoratul General al Poliţiei Române în perioada 2015-2017 şi 2017-2018, în cadrul Misiunii ONU de stabilizare în Haiti. Durata delegărilor a totalizat 1.125 de zile. Conform legii, el trebuia să primească zilnic câte 40 de dolari americani ca diurnă şi un dolar zilnic pentru recreere şi pentru a putea coresponda sau ţine legătura telefonic cu familia.

HG 1086/2004, care stabilea aceste drepturi băneşti, nu a fost publicată în Monitorul Oficial, având caracter militar, iar sindicaliştii au acuzat că Ministerul Afacerilor Interne a ascuns faţă de poliţişti prevederile acesteia. Hotărârea a fost înlocuită anul trecut cu o alta, care prevede diurne de până la 140 de euro. HG 46/2020 a fost însă publicată în Monitorul Oficial. În instanţă, A.N.B. a cerut să se ţină seama de faptul că a aflat de existenţa HG 1086 abia în luna mai 2020, cerând calcularea termenului de prescripţie în funcţie de această dată.

Tocmai prescripţia termenului de acţiune de trei ani a fost argumentul invocat de reprezentanţii IGPR în faţa magistraţilor Tribunalului pentru a cere respingerea plângerii lui A.N.B. În întâmpinarea depusă, IGPR a precizat că necunoaşterea legii nu constituie un motiv temeinic.

„Actul în discuţie a fost difuzat structurilor M.A.I., acesta putând fi consultat la sediul acestora. În situaţia în care ofiţerul era nemulţumit de drepturile încasate, avea posibilitatea, oricând, pe toată perioada desfăşurării misiunilor, să reclame eventuale nereguli/ încălcări ale drepturilor, sumele pretins neacordate nefiind neglijabile, iar reclamantul participând la două astfel de misiuni, fără ca în această perioadă, să solicite informaţii/ relaţii cu privire la drepturile încasate sau la temeiurile legale în baza cărora a fost remunerat“, au precizat reprezentanţii IGPR.

Aceştia au menţionat şi că poliţiştii trimişi în străinătate în baza unor acorduri cu organizaţiile internaţionale beneficiază de o alocaţie de subzistenţă care i-a fost plătită de ONU.

Ce spun judecătorii ieşeni din dosar?

Judecătorii au respins excepţia prescrierii dreptului de acţiune, afirmând că IGPR ar fi trebuit să demonstreze că i-a adus la cunoştinţă lui A.N.B. prevederile hotărârii de guvern printr-o fişă de consultare. În plus, nu i se poate imputa lui A.N.B. necunoaşterea legii, câtă vreme hotărârea de guvern nu fusese publicată în Monitorul Oficial, „comunicarea“ oprindu-se la nivelul conducerii instituţiei. Cu privire la alocaţia de subzistenţă plătită de ONU, magistraţii au apreciat că aceasta nu exclude plata diurnei asumate de statul român, fiind distinctă de aceasta.

„Contrar susţinerilor pârâtului, nu se poate reţine că drepturile solicitate ar fi fost încasate, întrucât diurna în valută nu a fost achitată nici de statul român şi nici de organizaţiile internaţionale“, au argumentat judecătorii.

Tribunalul ieşean i-a dat dreptate lui A.N.B., dispunând ca IGPR să-i achite acestuia 51.750 de dolari pentru participarea în calitate de ofiţer de poliţie la misiunile din zonele de operaţii internaţionale. Sentinţa a fost atacată de IGPR în faţa Curţii de Apel. Instanţa a dispus alaltăieri suspendarea cauzei până la data unei pronunţări a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, căreia i s-a cerut o interpretare a legislaţiei în cadrul unei sesizări pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.

Cititi si: Ca-n America de Sud! Poliţia Iaşi a apărat un interlop la proces

Cititi si: Interlopul apărat la proces de un poliţist, condamnat definitiv

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.