Ofiţerul cu cel mai mare grad la Pentagon, generalul Mark Milley, se temea că Trump avea să atace China
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 26.09.2021

Ofiţerul cu cel mai mare grad la Pentagon, generalul Mark Milley, se temea că Trump avea să atace China

GALERIE
Mark Milley
  • Mark Milley
- +

Ofiţerul cu cel mai mare grad la Pentagon, şeful Statului Major generalul Mark Milley, era att de îngrijorat de starea mentală a lui Donald Trump, în ultimele zile ale mandatului acestuia, încât a luat în secret măsuri în vederea evitării unui război cu China şi şi-a pus adjuncţii să promită că nu se vor supune unui eventual ordin al miliardarului de folosire a armei nucleare, potrivit unei cărţi care urmează să apară, relatează AFP.

 

Şeful statului major american a luat iniţiativa de a-şi suna omologul chinez, pentru a-l asigura că Statele Unite nu au să atace China, scriu jurnaliştii de la Washington Post (WP), Bob Woodward şi Robert Costa în cartea lor, ”Peril”, care urmează să aparaă în zilele următoare.

Potrivit unor fragmente din carte, publicate de WP şi CNN, generalul Milley şi-a pus adjuncţii să promită că nu se vor supune unui eventual ordin al lui Donald Trump de a folosi arma nucleară, în urma înfrângerii fostului preşedinte republican, în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie.

Serviciile americane de informaţii au conchis că China considera un atac american ca iminent, iar şeful Statului Major american l-a sunat pe generalul Li Zuocheng de două ori - la 30 octombrie, cu puţin înaintea alegerilor prezidenţăiale americane, şi la 8 ianuarie, la două zile după asaltul sângeros al susţinătorilor lui Trump la Capitoliu.

”Generale Li, vreau să vă asigur că statul american este stabil şi că totul va decurge bine”, i-a spus el în prima convornire la telefon, potrivit acestei cărţi, care are la bază declaraţii anonime de la 200 de oficiali americani. ”Nu vom atac şi nici nu vom efectua operaţiun imilitare împotriva voastră”, i-a dat el asigurări.

Generalul Milley şi-a sunat din nou omologul chinez două luni mai târziu, după atacul sângeros de la Congres, care a clătinat timp de câteva ore democraţia americană, în timp ce Donald Trmp contesta victoria în alegerile prezidenţiale a lui Joe Biden. ”Totul este bine”, i-a spus el, ”însă democraţia este uneori dezordonată”.

Generalul Milley a reunit, de asemenea, Statul Major pentru a sublinia că, dacă Donald Trump ar ordona un atac nuclar, este necesar ca el să fie informat mai întâi. El i-a privit în ochi şi le-a cerut tuturor ofiţerilor reuniţi să-i confirme că au înţeles, scriu jurnaliştii Woodward şi Costa, care apreciază că acesta era un ”jurământ”.

El le-a cerut, de asemenea, directoarei CIA Gina Haspel şi comandantului serviciilor militare americane de informaţii, generalul Paul Nakason, să supravegheze orice comportament imprevizibil al lui Trump.

”Unii ar putea crede că Milley şi-a depăşit autoritatea şi şi-a atribuit puteri excesive”, scriu autorii ”Peril”. Însă el era convins că făcea ceea ce trebuia să facă ”pentru ca să nu existe o ruptură istorică în ordinea internaţională, un război accidental cu China sau altcineva şi ca arma nucleară să nu fie folosită”, subliniază ei.

Contactat, Statul Major al armatei americane s-a abţinut de la orice comentariu. Generalul Milley, la fel ca Gina Haspel, se temea că Donald Trump putea lansa un atac împotriva Chinei sau Iranului, cu scopul de a crea o criză şi de a încerca, astfel, să rămână la putere. ”Situaţia este foarte periculoasă”, a declarat directoarea CIA. ”Vom ataca pentru egoul lui?”.

Cel de-al doilea telefon pe care şeful Statului major i l-a dat generalului Li a avut loc la o zi după o convorbire la telefon cu preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, care voia să se asigure că Donald Trump, aspra căruia niciunul dintre membrii anturajului acestuia nu avea control, să nu poată folosi codurile nucleare.

”E NEBUN”

Sute de manifestanţi pro-Trump şi membri ai unor grupări extremiste tocmai atacaseră Congresul, în care congresmenii se reuniseră pentru a certifica victoria democratului Joe Biden în alegeri.

În urma acestui atac au murit cinci persoane. Nancy Pelosi a dezvăluit în mod public acest apel telefonic, într-o scrisoare adresată grupului său parlamentar, însă fără a intra în detalii.

Bob Woodward şi Robert Costa publică transcrierea conversaţiei la telefon.

”Care sunt măsurile posibile pentru a împiedica un preşedinte dezechilibrat să declanşeze ostilităţi armate sau să aibă acces la coduri şi să ordone un atac nuclear?”, l-a întrebat ea. ”Dacă ei nu-l pot împidica să atace nici măcar Capitoliul, cine ştie ce altceva poate să facă!”, adăuga ea.

”E nebun. Ştiţi că este nebun (...), iar ceea ce a făcut ieri este o dovadă suplimentară a nebuniei sale”, i-a spus ea. ”Sunt întru totul de acord cu dumneavoastră”, i-a răspuns generalul Milley. Însă, i-a dat el asigurări, lanţul comandamentului nuclear trece prin ”multe controale”, pentru a se evita folosirea abuzivă a bombei nucleare de către un preşedinte.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Nicolae GRECU

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Competiţia KO are farmecul ei, dar cu rezerve aduse de pe alte coclauri ori tineri crescuţi prin rizibilul „mentoring” e greu să te baţi chiar şi cu Văsălie de la Baia Mare.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

pr. Constantin STURZU

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

Kim Ung-Yong, supranumit "copilul-minune" şi "omul cu cel mai ridicat coeficient de inteligenţă de pe pământ", fost cercetător la NASA, a ales să se retragă, încă tânăr fiind, în ţara sa natală, Coreea de Sud, la o facultate din provincie, ca profesor. 

La plimbare pe axa culturală (1)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (1)

Dacă parcurgi Iaşul de la Palatul Culturii până la ultimul rond al bulevardului Carol, intrat definitiv în memoria colectivă cu numele de Copou, oricât nerv critic ar avea cineva din partea locului sau de oriunde, trebuie să recunoască, să accepte, să admire personalitatea, duhul specific, farmecul oraşului. Axa aceasta nu este perfectă. În urbanism, indiferent unde în lume, nu există perfecţiune. Dar este vie, variată, dinamică. Este o poveste care se lipeşte de sufletul iubitor de oraş. Dacă reuşim să întregim povestea, să-i adâncim semnificaţiile, ea poate deveni un spaţiu cultural cu forţă de seducţie universală.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.