Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Oglindă, oglinjoară, cine-s cei mai pozitivi din ţară?

GALERIE
radu parpauta
  • radu parpauta
- +

Oameni buni, să ne păstrăm treji, cu faţa la realitate. Ce sperie în aceste zile pe oamenii care şi-au păstrat capul pe umeri (aceştia sunt puţini, tare puţini!) este în primul rând posibilitatea naşterii după covid (19-20 cât o mai fi) a unui nou tip (şi totuşi vechi) de gândire unică, globală de data aceasta. 

Covidul poate suprima în oameni orice alternativă şi mişcare antagonică. Iar aceasta înseamnă în mâna potentaţilor lumii un totalitarism mai insidios şi mai primejdios decât cel comunist, unul de bună voie acceptat de mase. Dacă sub comunism cei mai mulţi au intrat siliţi fiind, acuma intră sub jug de bună voie, în numele „binelui” omenirii. O dictatură mondială, fără mari ideologii şi lideri de tip maoist, fără seceră şi ciocan, se instaurează pe nesimţite, este invocată de mulţimi în numele protecţiei personale, pregăteşte punerea la punct şi izolarea „iresponsabililor”, care nu gândesc asemenea gloatei.

Temerile acestea şi scenariile sinistre, mai mari decât molima coafată cu frumosul cuvânt pandemie, au fost prevăzute demult. Hollywood-ul, televiziunea fake sau diversele reţele de manipulare au pregătit terenul în ultimii 30 de ani. Omul-sclav de bună voie este gata sau aproape gata plăsmuit. Marele Pictor progresist al pandemiei neosocialiste mondiale mai trebuie să-i adauge ultimele trăsături de penel. Exerciţiile de dresaj ale gloatei sunt pe sfârşite. Dovada ultimă este cât de mulţi veseli şi dăştepţi sunt şi cu câtă „responsabilitate” îşi bagă capul în jug când vine vorba de ultima gogoriţă - covid-19.

O tragedie pandemică de nivel mondial în cheie comunisto-progresisto-autocrată - acesta este adevărul. Cum spuneam mai sus, sunt conştienţi prea puţini de aceasta, căci, îmi asum cele scrise, turma a fost, este şi va rămâne turmă. Şi deschide tu gura să spui ceva de mâna de oameni bolnavi de putere, care vor să hotărască totul, să dicteze, să acumuleze, să-şi securizeze urmaşii şi să nu le ceară nimeni socoteală! Vai! Cât de repede îţi sar în cap majoritarii: „conştienţii”, „normalii”, „responsabilii”! Cei care militează pentru „binele omenirii”. Şi ei, de fapt, militează pentru propria subjugare, pentru ideologia globalitoantă a pierderii identităţii naţiunilor şi a ţărilor, a pierderii sinelui până la urmă.

Aşadar, oglindă, oglinjoară, cine-s cei mai pozitivi din ţară? Şi din lume? Cine sunt aceşti oameni care dictează? Păi, cei care au fost dintotdeauna. Cei din New-York, de la Moscova sau de la Bucureşti seamănă izbitor. Nici organizaţiile internaţionale nu se lasă mai prejos. De pildă, progresista Organizaţie Mondială a Sănătăţii (OMS) a sprijinit cât ce-a putut regimul criminal al tovarăşului Xi pe tema covid-19, încât până şi vicepremierul japonez Aso Taro a declarat că OMS ar trebui să fie redenumită de acum înainte OCS - Organizaţia Chineză a Sănătăţii. Şi astfel de organizaţii mondiale, bolnave de ideologia „pozitivă” a Noii Stângi mai sunt, mai sunt. Nu ne-ar ajunge spaţiul, ca să vorbim despre ele, şi nu le-ar spăla toată apa Bahluiului şi Mississippi-ului la un loc.

Dar să-i lăsăm pe alţii, de pe alte meridiane, şi să ne referim puţin la ai noştri. Ei, sărăcuţii, sunt pozitivii noştri, nu cei despre care se relatează în presă şi de care se îngrijorează lumea. Nuuu! În primul rând îngrijoraţi-vă de ei, adevăraţii pozitivi.

De exemplu, avem un Parlament bolnav, plin de pozitivi. Uite, un parlamentar are bietul +10 000 indemnizaţie lunară. Mai este pozitiv cu +4 600, dacă e din provincie. Mai este pozitiv cu +25 000 pentru cabinetele parlamentare şi activitatea extraparlamentară, care-i omoară cu zile. Mai este pozitiv cu +1 400 pentru transport, fiindcă acest bolnav trebuie transportat uşurel, ca o căruţă cu ouă. Mai primeşte pentru spitalizarea în Parlament o diurnă de +200. Mai sunt telefon, tabletă, transport gratuit cu trenul, indiferent unde, atât la clasa 1, cât şi la vagon de dormit, cât şi o călătorie dus întors către circumscripţia electorală cu avionul. În total iese, săracul, pozitiv cu peste +40 000. Un deputat vorbea de o creştere recentă a bugetului Camerei deputaţilor de +44 de milioane de lei plus numai la salarii şi indemnizaţii, ceea ce este o creştere îngrozitoare pentru sărmanii parlamentari. Te întrebi: Cine-i mai ţine în viaţă, domnule?

Au fost depistaţi pozitivi peste 500 de deputaţi sau foşti deputaţi cu pensie specială. Statul, adică noi, alocă 28.7 milioane de lei ca să-i salveze. Ce buni suntem! Proşti de buni!

Iar noi tăcem, tăcem, tăcem. Sau lătrăm ca nişte câini în lanţ pe reţelele de socializare, acele puţine locuri unde o mai putem face. Cât o vom mai putea face şi aici!

Sau uitaţi-vă, de exemplu, la sărmanii noştri pozitivi locali. S-au făcut câteva teste şi chiar acum am primit rezultatele: Toţi directorii Societăţilor subordonate Primăriei şi membrii Consiliilor de Administraţie Iaşi sunt pozitivi. De pildă, la Spaţii Publice directorul general e cu + (pozitiv deci) 22 707 lei salar net, iar directorul executiv cu +19 126 lei. La Citadin situaţia stă la fel de rău. Cei trei directori executivi sunt pozitivi cu +17 550 lei. La Compania de transport public cei patru directori sunt tot pozitivi, baban pozitivi. Şi tot aşa până la ultimul membru din ultima coştereaţă-birou. Groaznic! Recent şi-au votat şi nişte sporuri, că nu se mai poate!

În concluzie, fraţilor: Să fim treji, cu faţa la realitate. Căci trebuie să lichidăm pandemia asta.

Radu Părpăuţă este scriitor, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri