anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Oierii caută ciobani în Filipine sau Vietnam. Sătenii preferă ajutorul social pentru cârciumă

GALERIE
cioban
 • cioban
- +

Lipsa forței de muncă îi determină pe ciobani să ia măsuri disperate! Crescătorii de oi din judeţul Botoşani cer autorităţilor să scape de asistanţii social care bat crâşmele pe banii statului. Aceştia se plâng că n-au angajaţi la stâne şi caută deja ciobani în Republica Moldova, dar şi în Vietnam sau Filipine. 

În cadrul unor întâlniri ale crescătorilor de oi din zona Moldovei şi reprezentaţii ministerului Agriculturii, atât anul trecut cât şi anul acesta, fermierii din Botoşani au cerut măsuri drastice pentru pedepsirea leneşilor, a asistaților social, care stau la crâșmă pe banii statului. Şi asta în condiţiile în care pentru un cioban angajatorul este dispus să plăteasă şi 2.500 de lei lunar plus cazare, mâncare şi ţigări.

Crescătorii de animale spun că vor ajunge să cedeze din cauza volumului mare de muncă şi cer statului să faciliteze angajarea ciobanilor din Republica Moldova. Unii se gândesc chiar la angajaţi aduşi din Vietnam şi Filipine. Ajutoarele sociale, veșnica problemă care îndeamnă la nemuncă Oierii din Botoşani cer să fie acordate ajutoare sociale doar persoanelor aflate în incapacitate de muncă.

Preşedintele uneia dintre cele mai puternice asociaţii de crescători de ovine din ţară, Moldoovis Botoşani, Ionică Nechifor, la rândul să crescător de oi Karakul din generaţie în generaţie, spune că a anunţat în repetate rânduri autorităţile centrale despre criza locurilor de muncă provocată şi de acordarea prea facilă a ajutoarelor sociale. Nechifor spune că s-a ajuns la situaţia în care oierii nu mai au cu cine lucra. ”Pe de o parte sunt cei care pleacă în străinătate. Acolo câştigă mai bune. Îi înţeleg. Dar sunt atâţia rămaşi acasă care preferă crâşma şi băutul pe banii statului. Preferă să acumuleze datorii la crâşmă ştiind că le vor achita cu ajutorul social. Şi în timpul ăsta crescătorii de ovine, numeroşi la Botoşani, nu au efectiv cu cine lucra”, spune Ionică Nechifor. Crescătorul de oi din Botoşani dă vina pe politicienii pentru lejeritatea acordării ajutorelor sociale şi lipsa unor măsuri radicale pentru trierea beneficiarilor. ”Dacă pentru ei voturile sunt mai importante, atunci problema nu-şi va găsi curând rezolvare. Eu tot am cerut în repetate rânduri să se ia măsuri. S-a încercat ceva dar nimic tranşat. Trebuie măsuri radicale. Să dea doar celor cu probleme reale de sănătate, celor în incapacitate de muncă, care chiar nu se pot întreţine. Nu la cei buni de muncă care stau acasă”, spune Ionică Nechifor.

Ionică Nechifor spune că cea mai bună soluţie ar fi ciobanii aduşi din Republica Moldova. Aceştia vorbesc limba română, se pricep la oi şi pe deasupra salariul din România este motivant pentru aceştia. ”Ar fi o soluţie angajarea unor îngrijitori din Republica Moldova. Salariile sunt mai bune la noi decât ceea ce au ei în momentul de faţă, plus sunt tot români de ai noştri. Ar fi o soluţie bună”, spune Ionică Nechifor. Tocmai de aceea crescătorii de oi din Botoşani fac apel la autorităţi să faciliteze angajarea acestor îngrijitori din Basarabia, legislaţia actuală îngreunând mult lucrurile.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.