anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Investigaţia ANI nu a avut efect asupra consilierilor PSD-ALDE

Olteanu, vicepreşedinte al CJ. „Deocamdată nu cred că am vreo problemă cu ANI“

GALERIE
cj iasiconsiliul judetean iasi
 • cj iasi
 • consiliul judetean iasi
- +

Scorul a fost de 22-10 în lupta dintre Romeo Olteanu şi Romeo Vatră.

Apropierea zilei de 8 Martie nu a avut darul să liniştească spiritele în Consiliul Judeţean. Întruniţi ieri într-o nouă şedinţă ordinară, consilierii judeţeni şi-au felicitat colegele şi le-au dăruit flori, după care au scos săbiile pe masă pentru a dezbate or­dinea de zi.

Discuţii aprige au fost provocate de rapoartele de activitate ale asociaţiilor din care CJ face parte, de propunerea preşedintelui CJ de revocare şi readoptare a unor hotărâri adoptate în ianuarie şi chiar de simpla propunere de alocare a 24.000 lei comunei Lespezi.

Ale­gerea noului vicepreşedinte al CJ, în persoana fostului prefect Romeo Olteanu, a decurs fără multe discuţii, în pofida controverselor născute în jurul acesteia.

Consilierul judeţean PNL Cătălin Mo­roşan a primit şi el felicitări, împreună cu o medalie şi o diplomă de excelenţă pentru participarea sa la o gală de kickboxing în SUA.

„Sunt mândru de această diplomă şi de această medalie. Mi-aş dori însă o suplimentare cu 100.000-200.000 de lei a fondurilor alocate prin buget comisiei de sport. Doar aşa putem ajuta sportivii cu adevărat“, a spus Moroşan.

Pentru funcţia de vicepreşedinte al CJ s-au înscris doi candidaţi, Romeo Olteanu, din partea PSD şi Romeo Vatră, din partea PNL. 

În plen, candidatul PSD nu a fost atacat nici pentru faptul că a fost nevoit să-şi dea demisia din funcţia de prefect după ce a fost prins băut la volan şi nici pentru faptul că Agenţia Naţională de Integritate îl investighează pentru conflict de interese, preferând să tranşeze problemele prin vot. Trei dintre consilierii PMP au refuzat să participe la vot, motivând că nu au parti-pris-uri nici nu PNL, nici cu PSD. Cei doi consilieri PMP proveniţi din fostul UNPR au rămas însă în sală. Votul nu a adus nicio surpriză. Romeo Vatră a primit 12 voturi, cifră egală cu a liberalilor prezenţi. Romeo Olteanu a fost votat de 22 de consilieri, cifră echivalentă cu numărul consilierilor PSD, ALDE şi PMP din sală.

„Voi prelua atribuţiile pe care le-a avut vicepreşedintele Victorel Lupu şi pe cele ale preşedintelui, atunci când acesta va fi plecat. Altfel, deocamdată nu cred că am vreo problemă cu ANI. În iulie anul trecut mi-au trimis o adresă că investighează posibilul conflict de interese, dar de atunci nu m-au mai căutat. Dacă ANI va da vreo decizie, vom discuta atunci“, a spus Ol­teanu după şedinţă.

„Scoaterea castanelor din foc cu mâna consilierilor“

Şase proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi au provocat protestele vehemente ale PNL şi PMP. Preşedintele CJ ceruse revocarea unor hotărâri prin care se aprobaseră contribuţiile instituţiei la funcţionarea unor asociaţii şi votarea din nou.

„Notele de fundamentare au exact aceeaşi formă ca în ianuarie, când au fost discutate prima oară. Aceste revocări sunt suspecte. Din procesul verbal al şedinţei văd că şi dumneavoastră, în calitate de preşedinte al ESPN sau EuroNEST aţi participat şi aţi votat. Contrar legii. Degeaba votăm din nou acum. Conflictul de interese s-a produs deja“, i-a spus Vatră preşedintelui CJ.

Conform legii, Maricel Popa ar fi trebuit să se abţină de la vot, liberalii acuzând apariţia unui conflict de interese. Liberalii şi trei consilieri PMP au ieşit din sală în semn de protest şi pentru a nu participa la ceea ce au numit „scoaterea castanelor din foc cu mâna consilierilor“. În urma lor, după dezbateri juridice intense, consilierii rămaşi au votat aproape în unanimitate, preşedintele CJ abţinându-se de la fiecare vot.

La propunerea consilierului PMP Mircea Manolache, consilierii au aprobat şi creşterea cu 20% a bugetului Asociaţiei EuroNEST şi penalizarea cu acelaşi procent a Asociaţiei Zona Metropolitană. Motivul invocat a fost pe de o parte sumele importante atrase de EuroNEST prin proiecte cu finanţare europene şi pe de altă parte lipsa unor rezultate concrete ale activităţii Zonei Metropolitane.

Ultimele contre s-au petrecut după întoarcerea liberalilor în sală. Primăria comunei Lespezi solicitase un ajutor de 24.000 lei pentru deplasarea echipei Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă în Austria, unde se va organiza Olimpiada Internaţională a Pompierilor. Consilierii PSD au cerut reducerea sumei la 15.000 de lei, invocând faptul că din de­legaţie urmează să facă parte şi primarul, viceprimarul şi angajaţi ai primăriei comunei, nu doar sportivii. După îndelungi discuţii, a fost aprobată totuşi pro­punerea PNL, de a se aloca 24.000 lei, cu rezerva verificării ulterioare a legalităţii cheltuirii banilor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.