Omagiu adus profesoarei de franceză Ecaterina Ilisei:”Ultima insulă de decență pe care ne-a oferit-o comunismul”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Omagiu adus profesoarei de franceză Ecaterina Ilisei:”Ultima insulă de decență pe care ne-a oferit-o comunismul”

GALERIE
ecaterina elisei
  • ecaterina elisei
- +

Scriitorul Grigore Ilisei a reamintit celor care au cunoscut-o cât de apreciată și iubită a fost soția lui, Ecaterina, fostă profesoară de franceză..

”Au revoir, a bientôt, madame professeur !

Prin voalul cernit al tristeții parcă nemărginite, ce devenea durere greu de îndurat, pricinuită de trecerea neașteptată la cele veșnice, acum șase luni, în 20 septembrie 2020, a Doamnei mele Ecaterina, au răzbit, străpungând zăbranicul cel negru, luminându-l, raze de soare. Era reacția de admirație și părere de rău a celor care o cunoscuseră, a foștilor ei elevi și colegi de cancelarie. Știam că soția mea era o profesoară de certă vocație, înzestrată cu puterea de a întrupa chemarea hărăzită de Dumnezeu. Mă uimise întotdeauna iscusința ei de a ține drept balanța, ce avea pe un talger exigența, seriozitatea, asumarea jertfei întru împlinire, iar pe celălalt  afecțiunea, emotivitatea, solidaritatea, mereu exteriorizate în dozele prescrise în codul bunei cuviințe. Se impunea prin ținuta distinsă, elegantă, princiară. Respectul pentru Doamna profesoară, care nu lua niciodată loc pe scaun la catedră, se năștea spontan, firesc, și izvora din adâncul ființei. Iubea această profesie. De asta în 1973, când eu fusesem mutat la București, nici n-a vrut să audă de o plecare în capitală cu prețul părăsirii îndeletnicirii de dascăl. Elevii o adorau. Ea, la rându-i, îi iubea, fără a fi expansivă în sentimente. Dragostea pentru discipolii se manifesta printr-o grijă ca de părinte în stare a cheltui și ultima fărâmă de energie pentru odrasla sa.

Cunoscând toate acestea, mă așteptam ca dispariția sa să genereze emoție. Însă dimensiunile empatiei, răsunetul acesteia au depășit previziunile mele. Ceea ce m-a impresionat în mesajele de pe rețelele sociale a fost sublinierea, ca un leit motiv, a rolului pe care l-a avut Doamna profesoară Ecaterina Ilisei în viața lor în anii terni și potrivnici ai ceaușismului. Prin lecțiile de franceză, cu doar o oră pe săptămână, ea reușea să-i  ducă pe copii  în fabuloase călătorii imaginare pe tărâmuri ale normalității încântătoare. Nu avea cine știe ce mijloace, dar cu discuri, cărți poștale, cărți și reviste deschidea porțile visării. Am ales tocmai din acest motiv să reproduc o astfel de consemnare, semnificativă tocmai din această perspectivă. E semnată de fosta elevă Irina Ochișor, Irina Păcurariu, teleastul de notorietate de azi, căreia Doamna i-a fost profesoară de franceză și diriginte timp de patru ani. Irina excela la limba și literatura română, luând parte an de an la fazele naționale ale Olimpiadei. Aflând de urcarea la cer a celei care i-a fost călăuzitor în anii licealului la Informatică, Irina a scris un scurt, dar emoționant text de omagiere. Am rugat-o să mi-l trimită spre a-l publica la marcarea unei jumătăți de an de la intrarea în eternitate a dragei ei profesoare. Am primit repede însemnarea cu o croială de tabletă. I-am mulțumit, semnând: „Dirigintele tău din clasele primare și secundare de televiziune.”. A fost un zbenghi jucăuș în amintirea concursului cu aproape150 de participanți pentru câteva posturi de jurnaliști de televiziune la TVR Iași. A promovat cu succes în fața unei comisii pe care o prezidam. Abia după concurs  am aflat că fusese eleva soției mele. Intrase în presă cu atuurile ei indiscutabile și reușise în scurt timp să atingă treptele de sus ale excelenței profesionale. Într-un nou mail Irina m-a gratulat cu aceste cuvinte plăcute sufletului meu: „ Mulțumesc, vorbele acestea contează mult, Domnule Diriginte!”. Dar iată prețioasa mărturisire a fostei eleve despre profesoara și diriginta ei, Ecaterina Ilisei.      

„ La liceul din Copou unde am învățat patru ani găurile în cer erau rare și apăreau, atunci când apăreau, din vreun algoritm matematic prea complicat pentru mintea mea. Norocul, imensul noroc, a fost că pe cei ca mine Parisul ne-a salvat. Acolo am evadat cu una dintre doamnele care m-a însemnat fără să știe.
          Prima dată intra în clasă zarva brățărilor ei, apoi apărea pe tocuri, impecabilă, la fel de calmă, statuară și desăvârșită cum visam toate să fim pentru o zi și cum a fost ea o viață. Profesoară de franceză, soție de scriitor, descendenta unei familii încercate de intelectuali, doamna Ecaterina Ilisei a fost ultima insulă de decență pe care ne-a oferit-o comunismul.
         Până astăzi am știut că doamna dirigintă era acolo, la Iași, la fel de discretă cum a fost mereu, dar acolo pentru oricare dintre noi. Acum câteva ore ceea ce speram că e incredibil, s-a certificat cu un mesaj: « Doamna mea Ecaterina a trecut la Domnul. Grigore Ilisei»

         Au revoir, a bientôt, madame professeur!”                                                                                  Irina Păcurariu

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

Cosmin PAȘCA

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

De la o vreme, nu există discurs public (de obicei, agramat) în care Chirica să nu folosească în sens peiorativ „progresul” şi „progresiştii”. Iar mesajul său prinde, pentru că cei mai mulţi ieşeni, care au înlocuit relativ de curând căruţa cu maşina, se simt inconfortabili cu traiul într-un oraş la început de secol 21.

Filmuletul zilei

opinii

Experimentalism

Codrin Liviu CUȚITARU

Experimentalism

„Am compulsia irepresibilă a ordinii perfecte, a alinierii simetrice a lucrurilor. Câtă vreme ea, obsesia, mă tulbura strict în zona domestică - pantaloni puşi la dungă, haine încadrate morbid de simetric în şifonier, tablouri aşezate perfect pe pereţi, mobilier rânduit milimetric-infinitezimal, precum soldaţii la paradele militare din Piaţa Roşie moscovită, şi alimente puse în frigider pe categorii şi sub-categorii draconic delimitate -, viaţa mea mai era cum mai era, dar, brusc, nebunia mi-a infectat şi munca de cercetare şi, mai ales, de scris academic.”

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

Bogdan ILIESCU

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

„The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place./ Cea mai mare problemă în comunicare este iluzia că a avut loc.” George Bernard Shaw

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

Repertoriul creării inegalităţilor e unul vast, atât timp cât fiecare structură teritorială se găseşte într-o situaţie particulară, dar dincolo de fiecare acţiune luată separat a ingineriei teritoriale la care a fost supusă Moldova, acumularea şi cronicizarea acestora a creat spaţiul marginal de astăzi, arhetipul teritoriilor interstiţiale.

pulspulspuls

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Că tot încă mai avem salate beof prin frigidere unii dintre noi, iacătă ca să vedeţi cum se mai leagă câteodată maioneza asta nu numai în bucătăriile gospodinelor din Iaşi, dar şi prin laboratoarele politichiei de Bahlui sau din judeţele vecine, conectate la Iaşi! 

Caricatura zilei

va

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.