Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Omul care a îngrozit Franţa

GALERIE
suspect
  • suspect
- +

Hotărât, solitar şi organizat, bărbatul necunoscut care a împuşcat la Paris un fotograf al cotidianului Liberation şi a comis alte atacuri inexplicabile are un comportament mai raţional decât pare, potrivit unor experţi contactaţi ieri de AFP.

"A priori, pista cea mai probabilă arată că nu este vorba despre o decompensare psihotică", apreciază expertul psihiatru Daniel Zagury, care se vrea "extrem de prudent" având în vedere numărul mic de elemente de care dispune.
Acest bărbat în vârstă de 35-45 de ani, cu o aparenţă fizică banală şi al cărui ADN este analizat de poliţie pentru a-l identifica, are "un comportament mai raţional decât pare, în special având în vedere alegerea meticuloasă a ţintelor", explică Alain Bauer, profesor de criminologie la Conservatorul Naţional de Arte şi Meserii. Totuşi, nuanţează Bauer, modul său de operare este "perturbat" deoarece pare să aibă dificultăţi cu trecerea la act sau cu stăpânirea armamentului său". "El nu trage la întâmplare şi nu trage întotdeauna", a amintit el, afirmând că în acest stadiu, "există multe ipoteze dar nicio certitudine".
Cu puţin timp înainte de a pătrunde, vineri dimineaţă, în sediul postului de televiziune BFMTV, bărbatul este filmat timp de o jumătate de oră într-o staţie de tramvai de camerele de supraveghere, în timp ce stă aşezat pe o bancă. El intră în sediul postului de televiziune, îşi armează puşca de două ori, după care îl ameninţă pe redactorul şef care este prezent. El îi spune: "data viitoare nu vă voi rata". Suspectul fuge fără să se uite la o persoană în vârstă care urcă cu greu scările cu un baston.
 

"Atacă simboluri"

 
După trei zile, suspectul intră în holul Liberation din Paris şi răneşte grav, tot cu o puşcă, un asistent fotograf care îi întoarce spatele. El reuşeşte să fugă din nou. "Ceea ce este îngrijorător este că există o perioadă de ezitare, de balans apoi o perioadă de ameninţare şi una de execuţie, ceea ce arată clar hotărârea suspectului", explică Zagury, un comportament solitar care duce cu gândul la "un fel de fugă înainte a unui om disperat". Suspectul decide apoi să meargă la sediul Société Générale din cartierul de afaceri La Défense. El trage în clădirea turn dar nu răneşte pe nimeni, în pofida prezenţei a circa zece persoane care fumau în apropiere. "El atacă simboluri dar lasă impresia totuşi că nu caută spectaculozitate. El nu caută să se vorbească despre el printr-o cauză", presupune Zagury, adăugând că aceste gesturi par motivate de "un resentiment puternic faţă de orice". "Este o disperare însoţită de ură. El pare să îl vizeze pe celălalt mai degrabă decât să se vizeze pe sine", apreciază Zagury. Apoi, atacatorul obligă un şofer, sub ameninţarea armei, să îl lase în cartierul Champs-Elysées, fără să îl rănească dar spunându-i că este "pregătit pentru orice" şi că a "ieşit din închisoare". Bărbatul, care poartă haine comune, le scapă poliţiştilor mobilizaţi în masă în cartier. În pofida difuzării fotografiilor extrase din înregistrarea video de către poliţişti, bărbatul este de negăsit. Bărbatul riscă să reînceapă atacurile? Este posibil, potrivit lui Zagury: "Seria de secvenţe comportamentale nu permite din nefericire eliminarea unei noi manifestări pe termen scurt".

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri