Opera Iaşi ar putea fi găzduită de actuala clădire a Cinematografului Republica
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 28.11.2021

Opera Iaşi ar putea fi găzduită de actuala clădire a Cinematografului Republica

GALERIE
cinema Republica
  • cinema Republica
- +
Primarul Mihai Chirica a anunţat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă care a avut în vedere renovarea Cinematografului Tineretului şi faptul că Opera din Iaşi ar putea fi găzduită, după o renovare după toate specificaţiile cerute de Operă, de către actuala clădire a Cinematografului Republica (Trianon). Astfel, potrivit edilului, s-a constituit deja un grup de lucru la Ministerul Culturii în acest sens, menţionând însă că nu s-a renunţat nici la vechea locaţie.

Edilul a subliniat că soluţia de a recondiţiona vechea sală de spectacole de la Cinema Republica ar putea fi mai simplă şi realizată într-un timp mai scurt, având în vedere că la spaţiul de la Hotel Europa sunt peste 16 proprietari care ar putea crea dificultăţi.

„Mai jos de această clădire este clădirea Trianon, fostul Cinematograf Republica, care, de asemenea, nu a fost un cinematograf, ci o clădire de spectacole, aflată acum documentaţia la Ministerul Culturii unde sperăm să găsim finanţare pentru înfiinţarea unei clădiri pentru Operă, după toate criteriile pe care le propune Opera. Prin urmare, după Palatul Braunstein, care este în curs de finalizare şi în acest an o să reuşim să facem activităţi acolo, avem în spatele nostru fostul Cinematograf Tineretului, care va deveni clădirea Bragadiru, şi Cinematograful Trianon care va deveni clădire de operă. Prin urmare, credem că reuşim în acest fel să întregim tot aspectul cultural şi istoric al străzii Lăpuşneanu, alături de celelalte clădiri reprezentative”, a precizat Mihai Chirica.

Conform primarului Chirica, demersurile pentru transformarea Cinema Republica în clădire pentru Operă au început deja. „Deja s-a numit un colectiv de lucru din partea Ministerului Culturii, este doamna Cojan care se ocupă şi am discutat personal despre acest lucru. Titular de proiect este Ministerul Culturii, împreună cu Primăria Iaşi şi credem că vom găsi o soluţie mult mai rapidă decât părea la prima vedere, construirea unei opere noi. Avem în vedere şi amplasarea vizavi de Europa, dar acolo sunt peste 16 proprietari intersectaţi cu noi şi e de ajuns unul să fie într-o situaţie mai dificilă şi îţi dau toate planurile peste cap”, a precizat edilul.

Primarul Iaşului precizează că o clădire nouă pentru Operă s-ar putea duce până în suma de 15 milioane de euro, iar renovarea Cinema Republica ar putea face câteva economii. „Sperăm să facem o operă nouă până în suma de 15 milioane de euro. Doar reabilitarea Palatului Culturii a costat peste 20 de milioane de euro, deci credem că vom reuşi să ne încadrăm în această sumă pe care ne-a propus-o Ministerul Culturii şi chiar să economisim din bani”, a precizat Chirica.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Nicolae GRECU

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Eliminarea campionilor României din CCE (Cupa Calicilor Europei) este momentul suprem al umilinţei fotbalului autohton. Să sperăm că mai rău nu se poate.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

Despre post

pr. Constantin STURZU

Despre post

Postul nu este doar o perioadă mai specială a anului liturgic, ci şi şansa de a ne reevalua viaţa, pregătind sau operând deja schimbări adecvate voii divine. Postul îmi stârneşte dorul după libertatea cea în Dumnezeu. Postul dă gust vieţii. 

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

În articolul de astăzi, voi rezuma o serie de idei, opinii şi conjecturi legate de capitalism formulate de Horia-Roman Patapievici, în cadrul unei excelente conferinţe susţinută la Bursa de Valori Bucureşti acum fix 5 ani.

pulspulspuls

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O întâmplare înduioşătoare s-a petrecut în urmă cu câteva săptămâni pe holurile liceului negruzzist, o dramoletă cu nuanţe adolescentine, dar trăită de personagii în toată firea din târgul acesta atât de dulce. 

Caricatura zilei

Agentul 00oaie

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.