anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Opera plăteşte bani grei pentru răfuielile managerului Rancea

GALERIE
Rancea
  • Rancea
- +

O violonistă a câştigat la Curtea de Apel un proces cu Opera ieşeană după ce a fost dată afară în urmă cu doi ani pentru că reprezenta “un pericol pentru stabi­litatea ONRI”. A ajuns în faţa comisiei de disciplină pentru că ar fi folosit telefonul mobil la repetiţii u “Am fost chemată nu mai puţin de trei ori. De fiecare dată invocau faptul că am folosit telefonul mobil în timpul repetiţiilor. Există un singur mesaj primit de la unul dintre copii, care ieşise de la şcoală şi nu ştia unde să meargă, acasă sau la bunica”, a povestit Otilia Ropotă. După doi ani de procese, are de primit 25.000 de euro reprezentând bani de salarii şi cheltuieli de judecată.

 

Încă un proces pierdut de Opera Naţională Română Iaşi (ONRI). După doi ani de şedinţe de judecată, Otilia Ropotă (Pop), violonistă în cadrul orchestrei, a câştigat procesul definitiv, privind concedierea sa. Otilia Ropotă, mamă singură cu doi copii, a fost dată afară pentru că, în timpul repetiţiilor i-ar fi răspus băiatului care ieşea de la şcoală la un mesaj. Motivul este însă cu totul altul. La final de proces, ONRI, şi nu semnatarul deciziei de concediere, respectiv managerul Beatrice Rancea, are de plătit Otiliei Ropotă peste 25.000 de euro, sumă care reprezintă salariile restante pentru doi ani de inactivitate.

Pe 4 iulie 2018, Otilia Ropotă (Pop), violonistă în cadrul orchestrei ONRI, a aflat că este concediată dintr-un post pe care l-a ocupat timp de aproape 20 de ani. În decizia de demitere, semnată de Beatrice Rancea, explicaţia a fost una demnă de un proces al unui terorist. Otilia Ropotă reprezenta “un pericol pentru stabi­litatea ONRI”. Adevăratul motiv pare însă a fi cu totul altul. Scandalul a început în luna martie a aceluiaşi an, când violonista, cerând dirijorilor o rearanjare a pupitrelor, a aflat că doi colegi din orchestra ONRI urmau să fie daţi afară. “Unuia dintre ei i-am scris un mesaj prin care îl avertizam. El s-a dus cu telefonul şi a arătat conducerii mesajul”, a povestit Otilia Ropotă.

A urmat seria comisiilor de disciplină. “Am fost chemată nu mai puţin de trei ori. De fiecare dată invocau faptul că am folosit telefonul mobil în timpul repetiţiilor. Există un singur mesaj primit de la unul dintre copii, care ieşise de la şcoală şi nu ştia unde să meargă, acasă sau la bunica”, a povestit Otilia Ropotă. În 2016, soţul Otiliei Ropotă, cunoscutul profesor Cătălin Pop de la Palatul Copiilor murea în braţele fiicei sale, într-un groaznic accident în judeţul Braşov. Profesorul, alături de alţi colegi şi copiii de la Palatul Copiilor, se deplasa la un concurs. Faptul că Otilia Ropotă a rămas singură, cu doi copii de crescut, nu a părut să o înduioşeze prea mult pe Beatrice Rancea. La trei zile după ultima audiere în comisia de disciplină a primit decizia. După ce a primit decizia de concediere, Otilia Pop a acţionat ONRI în instanţă cerând anularea hotărârii semnate de Rancea. În noiembrie anul trecut, magistraţii de la Judecătoria Iaşi au dat senţinţa. A fost anulată decizia de concediere, judecătorii au cerut reangajarea acesteia în funcţie, cu menţiunea ca pedeapsa să fie preschimbată în reţinerea cu 10% din salariu pentru trei luni. În iulie anul acesta, ONRI a contestat decizia magistraţilor, dar Curtea de Apel a respins contestaţia. ONRI trebuie să îi plătească acum Otiliei Pop nu mai puţin de 26.000 de euro, salariile restante pe doi ani plus cheltuielile de judecată. Procesul, care a durat aproape doi ani, nu a fost însă unul lipsit de peripeţii.

„Au fost două completuri care s-au recuzat fără motiv. Exact aşa se şi precizează. Şi avocatul mi-a zis că este foarte rar. Abia al treilea complet de judecată s-a pronunţat. În rest, am avut surpriza ca, la proces, în sală, drept martor al ONRI să fie unul dintre cei doi colegi care urmau să fie daţi afară. S-a pronunţat împotriva mea“, a mai povestit Otilia Pop. Violonista a mai spus că în cazul în care nu îşi va primi salariile restante va apela la un executor judecătoresc. Întâmplător sau nu, înainte de decizia Curţii de Apel, ONRI a “rechemat-o” pe post pe Otilia Ropotă. Dar cei doi ani pieduţi din viaţa artistei vor fi plătiţi din bugetul instituţiei. Nu este primul proces pierdut de ONRI faţă de un angajat, din 2011 de când Beatrice Rancea a venit la pupitru, ONRI a fost bun de plată în mai multe procese cu angajaţi concediaţi în acelaşi mod. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ciuma lui Pandele

Cătălin ONOFREI

Ciuma lui Pandele

Dar chiar sunt useriştii altfel decât ceilalţi? Au patru ani să ne convingă!

Filmuletul zilei

opinii

Ce facem acuma?...

Briscan ZARA

Ce facem acuma?...

Înţeleg atitudinea de învingător în alegeri a unui lider care se adresează doar echipei sale de campanie, în sensul că „munca voastră a dat roade şi am învins echipele celelalte”, dar nicidecum cu referire la câştigul unei funcţii în administraţie care e pur şi simplu un alt job, unul mai dificil chiar decât unul din privat.

Repede ochire asupra alegerilor locale

Mihai DORIN

Repede ochire asupra alegerilor locale

Hipnoza

Nichita DANILOV

Hipnoza

Brusc se auzi un râs în stânga noastră, care ne trezi la realitate. Râdea bătându-şi, în semn de triumf pumnii, Alleluieva, alături de compatriotul ei. „A fost o iluzie”, spuse ea. „Tot ce aţi văzut v-a fost indus în subconştient prin intermediul autosugestiei...”

pulspulspuls

Primele concluziuni ale alegerilor de duminică de la Iaşi

Primele concluziuni ale alegerilor de duminică de la Iaşi

Eheheei, stimaţi telespectatori, iacătă-ne trecuţi şi de alegerile astea locale greoaie, alegeri pe care noi, ca ieşeni, parcă le-am traversat olecuţă şi ruşinaţi tot văzând ce rivoluţii şi reforme au loc prin ţară. 

Caricatura zilei

Surpriza

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.