Operaţii inedite pe creier la „Neurochirurgie”, printr-un procedeu ce are loc în întuneric total
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 16.06.2021

Operaţii inedite pe creier la „Neurochirurgie”, printr-un procedeu ce are loc în întuneric total

GALERIE
operatii, neurochirurgie
  • operatii, neurochirurgie
- +

Prin intermediul unei tehnologii existente la Spitalul de Neurochirurgie, pacienţii cu tumori cerebrale maligne au şansa ca în urma unei intervenţii chirurgicale să aibă un risc redus de reapariţie a tumorii. În urmă cu zece ani, spitalul a început să folosească preparatul Gliolan, fiind permisă astfel diagnosticarea, localizarea, delimitarea şi rezecţia tumorilor cerebrale maligne în procent de 98%

Preparatul Gliolan se administrează cu trei ore înainte de operaţie, într-o doză care se calculează pentru fiecare pacient în parte. „Practic, substanţa se fixează în ţesutul tumoral şi determină o serie de reacţii care dau ca rezultat delimitarea clară a ţesutului tumoral faţă de creierul sănătos. Preparatul Gliolan este absorbit de celulele organismului, fiind convertit enzimatic într-un compus chimic fluorescent, mai exact în protoporfirina. Vizualizarea este posibilă doar cu un microscop dotat cu filtru special de fluorescenţă”, au explicat reprezentanţii spitalului.

Astfel, operaţia se face în întuneric, iar pe fondul albastru al câmpului operator tumora se va vedea în culoarea violet, lucru care îl ajută pe neurochirurg să delimiteze cât mai precis tumora de ţesutul cerebral sănătos. Cu ajutorul acestei tehnologii, în primele 12 luni de la intervenţie tumora nu mai evoluează, iar medicii spun că este o durată destul de lungă în cazul acestor tumori violente. De asemenea, au existat şi cazuri în care viaţa pacienţilor a fost prelungită şi cu şapte ani. Reprezentanţii spitalului susţin că în curând va fi asigurat circuitul complet pentru pacienţii diagnosticaţi cu tumori cerebrale, după ce va fi implementat Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife. Astfel, pacienţii vor putea beneficia de tratament fără bisturiu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Joe Biden întâlneşte lumea

Lucian DÎRDALA

Joe Biden întâlneşte lumea

Lipseşte, deocamdată, o întâlnire la vârf cu liderul chinez, dar probabil că în viitor se va discuta despre un moment şi un cadru adecvat de desfăşurare. În orice caz, patru din cinci înseamnă destul de mult.

Filmuletul zilei

opinii

Metastazele democraţiei

Florin CÎNTIC

Metastazele democraţiei

Una dintre marile enigme ale corpului uman e mecanismul prin care celulele vii se dau peste cap şi în loc să genereze în continuare viaţă încep să se adune în tumori maligne care duc la distrugerea completă a organismului. Acest proces ciudat poartă numele de cancer.

Generaţii... generaţii...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Generaţii... generaţii...

Fac parte din generaţia care simţea fiori când în liceu, din întâmplare, puneam mâna pe clanţă odată cu o colegă de clasă; o generaţie care era scoasă la tablă şi nu se simţea umilită - dimpotrivă, scria cu mândrie în faţa clasei; generaţia care nu mergea cu maşina la şcoală (nu că ar fi un defect mersul cu maşina la şcoală), ci îngrămădit în autobuzul de navetişti; o generaţie care scria jurnale în secret pe care le împărtăşea numai celor mai buni prieteni şi prietene, căci se cultivau prieteniile pe atunci, prietenii care aveau să ţină o viaţă, transformate în ceva aşa frumos şi greu de descris; o generaţie care se ruşina să stea pe scaun în autobuz când un adult era în picioare; o generaţie care învăţa singură, părinţii nu se pricepeau la chimie şi fizică, iar bani pentru meditaţii nu prea erau; o generaţie crescută cu frica de părinţi, care frică cu anii s-a transformat în respect şi iubire - la fel şi cu profesorii (nu că acum tinerii nu şi-ar iubi părinţii, poate şi profesorii).

Orchestratorul

Alex VASILIU

Orchestratorul

Astăzi mă voi referi doar la orchestrator pentru că el a fost, a rămas, în multe cazuri, al doilea autor al unei piese, ori lucrări muzicale mai ample. Uneori, chiar cel mai important. Dacă este să ne gândim mai întâi la genul muzicii aşa-zis uşoare, orchestratorul a făcut minuni. Sigur, depinde şi de cine ascultă. Dacă melodia solistului vocal este frumoasă, uşor de reţinut, lirică sau în tempo (ritm) mişcat, unii dau puţină atenţie comentariului orchestral, aproape că nici nu-l observă.

pulspulspuls

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iote că vrem să fugim unde om vedea cu ochii după alt subiecţel în afară de ăsta cu dosare penale pentru aleşii locali, dar numai nu reuşim, of, of, căci iar apare ceva nou, neştiut până acuma. 

Caricatura zilei

Bloc la cimitir

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.