Operaţiunea „Gunoiul”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 14.04.2021

Operaţiunea „Gunoiul”

GALERIE
Catalin Onofrei
  • Catalin Onofrei
- +

Când normalul pare ceva complet anormal.

Sunt decenii de când presa scrie despre gunoaiele care sufocă ţara, fără ca autorităţile să ia vreo măsură. Pădurile, lacurile, tarlalele, localităţile, şoselele, căile ferate etc. colcăie de mizerie, dar statul se face că plouă. Speră probabil că ploaia va spăla urmele contravenienţilor. Noi forme de relief apar pretutindeni, duhnind a delăsare, însă politicenii ne promit veseli o ţară ca afară. Ei ştiu cum arată o ţară curată fiindcă acolo şi-au transferat averile şi familiile scârbite de România.  

Dar presa nu doar scrie, ci şi filmează: camioane care-şi deşartă încărcătura netrebnică chiar sub nasul primarilor, ipochimeni care abandonează saci menajeri sub ferestrele gărzii de mediu, imbecili care aruncă coji de banane pe geamul maşinii chiar în capul gol al miliţienilor mileniului al treilea. Nici primarii, nici garda de mediu, nici poliţia nu aplică legea. Guvernanţii? Nici cât negru sub unghie!

Ca să fiu drept, a existat totuşi o excepţie. Cu vreo 20 de ani în urmă, oripilat de mizeria care înconjura Capitala, şi-i făcea să vomite pe turiştii străini, premierul Adrian Năstase a dat ordin să se treacă la curăţenie generală. Televiziunile au prezentat pe larg armatele de pesedişti care se prefăceau că îndepărtează slinul vechi din 1944. Fanii PSD au aplaudat şi au strigat „Aşa da!”. Dar alţii şi-au exprimat scepticismul: atâta vreme cât nu dai amenzi usturătoare electoratului infractor başca plasezi în fruntea instituţiilor de control funcţionari corupţi, mizeria va deveni o prezenţă constantă în societatea românească. Au avut dreptate, iar hei-rupistul „Bombonel” a ajuns la puşcărie.    

În acest context de completă indiferenţă faţă de mediu, dar şi faţă de modul în care arată România, acţiuni de salubrizare precum cele din Bihor, Brăila ori Constanţa, unde autorităţile par să se fi trezit din lâncezeală, apar ca nefireşti. Brusc, primarii ori preşedinţii de CJ au văzut câtă mizerie este în jurul lor. Deodată, au perceput glasul cetăţenilor care înaintau plângeri peste plângeri. Şi, pe neaşteptate, chiar au trecut la represalii. Potrivit legii, au voie să-i sancţioneze drastic pe contravenienţi, chiar să le confişte vehiculele - roabe, căruţe, camioane - cu care transportă gunoiul.

Incredibil, dar simpla respectare a legii a devenit o ştire importantă. Românii, obişnuiţi ca statul să ia mereu partea celor răi, se minunează că uneori, atât de rar, poate face şi bine. Reguli au existat dintotdeauna, dar nu şi voinţa politică de a le respecta. Aşa-i când, la presiunile partidelor, chelneriţele iau locul profesioniştilor în instituţiile esenţiale ale statului. Din păcate, întrebarea de bază nu este cât va dura până când şi alţii le vor urma exemplul celor din BH, BR şi CT, ci cât îi va ţine pe respectivii? Problema cu regulile este că dacă te apuci să le bagi în seamă, descoperi rapid că peştele de la cap se-mpute! Şi miroaaase!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Eurocanapeaua

Lucian DÎRDALA

Eurocanapeaua

Ar trebui să ne aşteptăm, cât de curând, la o exprimare publică a coeziunii (regăsite) între doamna von der Leyen şi domnul Michel. Uniunea Europeană nu îşi poate permite să ofere adversarilor ei o satisfacţie precum demisia celui din urmă şi cu atât mai puţin să apară divizată în faţa interlocutorilor externi, fie ei prieteni sau rivali.

Filmuletul zilei

opinii

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Florin CÎNTIC

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Cum luna martie este legată de naşterea lui Mircea Eliade (13 martie 1907) vă propun un serial care pune câteva accente pe relaţia dintre acesta şi Radu Gyr, un scriitor controversat din cauza activităţii sale politice legionare, plecând de la corespondenţa lor din 1968-1969, aşa cum este ea păstrată la Colecţiile speciale ale bibliotecii Universităţii din Chicago.

De-a joaca

Radu PĂRPĂUȚĂ

De-a joaca

Mă trezisem brusc. Visasem ceva, ce?

În amintirea lui Constantin Munteanu

Alex VASILIU

În amintirea lui Constantin Munteanu

Aparent, despre cei buni la suflet, speciali, este uşor să scrii. Dar cuvintele se aşază încet, pe măsura discreţiei celui evocat acum, la despărţire.

pulspulspuls

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Atenţiune, atenţiune, stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe: prin anumite redacţii din ţară tropăie de câteva zile un zvonuleţ tare mălăieţ, care zice că madam Veorica, fosta şefă de partidoi, ar urma să lanseze în perioada următoare o nouă construcţie politică cu care să rupă gura târgului. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.