Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Operaţiunea Paperclip, sau cum au „furat” americanii savanţii naziştilor

GALERIE
Operaţiunea Paperclip
  • Operaţiunea Paperclip
- +

Imediat după încheierea celui de al Doilea Război Mondial, o agenţie secretă americană a pus în practică un plan pe cât de îndrăzneţ, pe atât de folositor pentru Statele Unite. Acesta avea în vedere nici mai mult, nici mai puţin decât capturarea, sau convingerea (după caz) a tuturor savanţilor germani care lucraseră sub regimul nazist la dezvoltarea unor arme extraordinare şi nu numai. Episodul, denumit Operaţiunea Paperclip nu era deloc unul singular. Americanii trebuiau să se grăbească la modul cel mai serios. La celălalt capăt al Europei, sovieticii începuseră deja propria lor vânătoare de creiere. Scopul era acelaşi...

 
Ce te faci când n-ai savanţi?
 
 
Recrutarea, răpirea sau chiar vânătoarea de oameni capabili şi inventivi nu este deloc o îndeltnicire nouă la scara istoriei. Ba din contră! 
Dacă studiem puţin trecutul militar al omenirii descoperim că de la sumerieni, egipteni, romani, bizantini, mongoli, otomani, până în zilele noastre, fiecare forţă militară angajată în orice conflict, încerca cu orice mijloace capturarea armurierilor şi meşterilor constructori inamici. Evident, odată ajunşi în tabăra duşmană, aceştia nu aveau încotro şi trebuiau să-şi ofere cunoştinţele acestora.
 
Fenomenul a fost prezent în mai toate epocile istorice, având însă punctul culminant în perioada celor două Războaie Mondiale din secolul trecut. Confruntările americanilor cu armata nazistă au scos la iveală un fapt deranjant pentru autorităţile de la Washington. Din punct de vedere al armelor deţinute, dar mai ales al tehnologiilor militare de-a dreptul vizionare, germanii aveau un avans considerabil în faţa anglo-americanilor, nu mai pomenim de sovietici...
 
Un grup de 104 experţi germani în tehnologia rachetelor la baza din Fort Bliss, Texas      un grup de 104 experţi germani în tehnologia rachetelor la baza din Fort Bliss, Texas
 
Problema era una deosebit de importantă şi delicată, căci nici nu se sfârşise bine cea mai mare conflagraţie din istorie şi zorii Rozboiului Rece băteau deja la uşă. Statele Unite şi Marea Britanie, în particular erau conştiente de faptul că Uniunea Sovietică avea nu se va limita la rolul de rival eideologic şi cultural, dar prin politicile sale se erija deja într-un rival militar şi economic în viitor. Cu toate că războiul încă nu se încheiase, Marea Britanie şi Statele Unite ştiau deja că alianţa cu sovieticii se va sfârşi cât de curând, iar în codiţiile tensionate de atunci, oricare parte care ar fi obţinut supremaţia militară, urma să domine lumea şi să dicteze termenii propriei sale politici. 
 
Ţinând cont de aceste raţiuni de stat de maximă importanţă Joint Intelligence Objectives Agency (un gen de agenţie de informaţii care combina activitatea viitoarei C.I.A. cu cea a unui serviciu de contraspionaj militar) a demarat un program extrem de ambiţios care avea să se concretizeze în celebra Operaţiune Paperclip. Atât de important era ţelul final al operaţiunii, încât agenţii săi au negat aliaţilor lor sovietici (de atunci) şi britanici că ar fi interesaţi de cunoştinţele savanţilor germani, cunoştinţe pe care le desconsiderau şi ridiculizau la nivel oficial.
 
Tot la nivel oficial termenii Operaţiunii Paperclip interziceau recrutarea sau racolarea oricărui savant sau cercetător german care a fost memebru al Partidului Naţional Socialist al lui Hitler sau ar fi fost implicat în experimente sadice, inumane sau ar fi luat parte la crime împotriva umanităţii. Realitatea a fost cum nu se paote mai diferită...
 
 
 Mult râvnita listă a lui Osenberg   
 
 
Într-adevăr, lista aceasta era probabil cel mai căutat document militar german de la închierea războiului, însă încă mai căutaţi erau oamenii care făceau parte din ea. Regimul nazist a fost dintotdeauna conştient atât de progresele tehnologiilor sale militare, cât şi de valoarea şi pregătirea oamenilor din spatele acestor adevărate inovaţii ale Zeului Marte.
 
După eşecul cuceririi şi ocupării URSS-ului, şi mai ales după începerea devastatoarei ofensive a sovieticilor care nu aveau să se oprească decât la Berlin, autorităţile naziste au fost conştiente de pericolul care-i viza pe cercetătorii lor cei mai importanţi care riscau să fie executaţi sau capturaţi de sovietici. Atunci, naziştii au ordonat întoarcerea în Germania a celor mai importanţi oameni de ştiinţă, cercetători şi tehnicieni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri