anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Operatorul bursier din Istanbul a suspendat tranzacţiile timp de cinci zile

GALERIE
Bursa_Turcia
 • Bursa_Turcia
- +

Operatorul bursier din Istanbul a suspendat tranzacţiile timp de cinci zile, într-o măsură fără precedent, şi a anunţat că toate tranzacţiile care au avut loc miercuri vor fi anulate, în urma celor două cutremure devastatoare care au lovit luni Turcia şi Siria, transmite Reuters.

Turcia şi Siria au fost zguduite de o serie de cutremure devastatoare încă de la primele ore ale zilei de luni, sute de clădiri prăbuşindu-se, în timp ce numărul total de morţi în ambele ţări a depăşit 11.000.

Borsa Istanbul din Turcia a suspendat tranzacţionarea pe pieţele sale de acţiuni şi instrumente derivate, la 90 de minute de la deschidere, după ce două întreruperi la nivelul pieţei nu au reuşit să oprească o scădere de 7% a indicelui principal.

Indicele de referinţă al ţării a scăzut cu aproximativ 14% de luni, volumele de tranzacţionare fiind semnificativ sub mediile obişnuite, la doar 2,24 miliarde tranzacţii marţi, puţin peste jumătate din cele 4,14 miliarde de vineri.

”Din cauza creşterii volatilităţii şi mişcărilor extraordinare ale preţurilor după dezastrul cutremurului, pentru a asigura funcţionarea fiabilă, transparentă, eficientă, stabilă, echitabilă şi competitivă a pieţelor, Piaţa de acţiuni şi Derivatele de acţiuni şi indici din Piaţa de instrumente derivate au fost închise”, se arată miercuri în comunicatul Borsa Istanbul.

”Având în vedere volumul redus de tranzacţii, care nu permite formarea eficientă a preţurilor, toate tranzacţiile executate pe pieţele închise pe 8 februarie 2023 vor fi anulate”, a spus operatorul pieţei.

Cutremurele au forţat mari corporaţii precum BP să declare forţă majoră în operaţiunile lor în zona de dezastru din sudul Turciei.

Investitorii autohtoni au lansat o petiţie online prin care cer anularea tuturor tranzacţiilor care au avut loc de luni.

”Solicităm inversarea tuturor tranzacţiilor care au avut loc pe Borsa Istanbul începând cu 6 februarie 2023 şi închiderea bursei în perioada de doliu naţional”, se arată în comunicatul care însoţeşte petiţia. Petiţia a primit peste 5.000 de semnături în câteva ore, apropiindu-se de obiectivul său de 7.500.

Turcii, afectaţi de ani de zile de inflaţia în creştere şi prăbuşirile valutare s-au refugiat în acţiunile ţării în ultimele luni, ridicând indicele principal cu 200%, anul trecut. Murat Bakan, deputat din principala formaţiune de opoziţie, a declarat pe Twitter: ”Suspendarea bursei nu este suficientă. Tranzacţiile care au avut loc la bursa de la Istanbul în urma cutremurului trebuie anulate”. Inversarea tranzacţiilor va proteja drepturile a 500.000 de investitori, a spus Bakan, adăugând că unele persoane ar putea încă aştepta ajutor sau nu au acces la internet.

Investitorii locali reprezintă acum 70% din deţinerile de acţiuni, în creştere de la 35% în 2020, în timp ce ponderea investitorilor străini care deţin acţiuni turceşti a scăzut sub o treime. Mulţi investitori internaţionali au renunţat în ultimii ani la acţiunile turceşti, pe fondul turbulenţelor recurente ale pieţei şi a adoptării de către Ankara a politicilor economice şi monetare neortodoxe, inclusiv reducerea ratelor dobânzilor în faţa inflaţiei în creştere.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

Una din vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.