Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Operatorul bursier din Istanbul a suspendat tranzacţiile timp de cinci zile

GALERIE
Bursa_Turcia
  • Bursa_Turcia
- +

Operatorul bursier din Istanbul a suspendat tranzacţiile timp de cinci zile, într-o măsură fără precedent, şi a anunţat că toate tranzacţiile care au avut loc miercuri vor fi anulate, în urma celor două cutremure devastatoare care au lovit luni Turcia şi Siria, transmite Reuters.

Turcia şi Siria au fost zguduite de o serie de cutremure devastatoare încă de la primele ore ale zilei de luni, sute de clădiri prăbuşindu-se, în timp ce numărul total de morţi în ambele ţări a depăşit 11.000.

Borsa Istanbul din Turcia a suspendat tranzacţionarea pe pieţele sale de acţiuni şi instrumente derivate, la 90 de minute de la deschidere, după ce două întreruperi la nivelul pieţei nu au reuşit să oprească o scădere de 7% a indicelui principal.

Indicele de referinţă al ţării a scăzut cu aproximativ 14% de luni, volumele de tranzacţionare fiind semnificativ sub mediile obişnuite, la doar 2,24 miliarde tranzacţii marţi, puţin peste jumătate din cele 4,14 miliarde de vineri.

”Din cauza creşterii volatilităţii şi mişcărilor extraordinare ale preţurilor după dezastrul cutremurului, pentru a asigura funcţionarea fiabilă, transparentă, eficientă, stabilă, echitabilă şi competitivă a pieţelor, Piaţa de acţiuni şi Derivatele de acţiuni şi indici din Piaţa de instrumente derivate au fost închise”, se arată miercuri în comunicatul Borsa Istanbul.

”Având în vedere volumul redus de tranzacţii, care nu permite formarea eficientă a preţurilor, toate tranzacţiile executate pe pieţele închise pe 8 februarie 2023 vor fi anulate”, a spus operatorul pieţei.

Cutremurele au forţat mari corporaţii precum BP să declare forţă majoră în operaţiunile lor în zona de dezastru din sudul Turciei.

Investitorii autohtoni au lansat o petiţie online prin care cer anularea tuturor tranzacţiilor care au avut loc de luni.

”Solicităm inversarea tuturor tranzacţiilor care au avut loc pe Borsa Istanbul începând cu 6 februarie 2023 şi închiderea bursei în perioada de doliu naţional”, se arată în comunicatul care însoţeşte petiţia. Petiţia a primit peste 5.000 de semnături în câteva ore, apropiindu-se de obiectivul său de 7.500.

Turcii, afectaţi de ani de zile de inflaţia în creştere şi prăbuşirile valutare s-au refugiat în acţiunile ţării în ultimele luni, ridicând indicele principal cu 200%, anul trecut. Murat Bakan, deputat din principala formaţiune de opoziţie, a declarat pe Twitter: ”Suspendarea bursei nu este suficientă. Tranzacţiile care au avut loc la bursa de la Istanbul în urma cutremurului trebuie anulate”. Inversarea tranzacţiilor va proteja drepturile a 500.000 de investitori, a spus Bakan, adăugând că unele persoane ar putea încă aştepta ajutor sau nu au acces la internet.

Investitorii locali reprezintă acum 70% din deţinerile de acţiuni, în creştere de la 35% în 2020, în timp ce ponderea investitorilor străini care deţin acţiuni turceşti a scăzut sub o treime. Mulţi investitori internaţionali au renunţat în ultimii ani la acţiunile turceşti, pe fondul turbulenţelor recurente ale pieţei şi a adoptării de către Ankara a politicilor economice şi monetare neortodoxe, inclusiv reducerea ratelor dobânzilor în faţa inflaţiei în creştere.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri