Operatorul de telefonie mobilă din Cuba cenzurează SMS-urile care conţin cuvinte cheie precum "greva foamei" sau "democraţie"
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Operatorul de telefonie mobilă din Cuba cenzurează SMS-urile care conţin cuvinte cheie precum "greva foamei" sau "democraţie"

GALERIE
cenzura cuba
  • cenzura cuba
- +

Un grup de disidenţi cubanezi a acuzat luni operatorul de telefonie mobilă Cubacel - monopol de stat - că blochează mesajele text care conţin anumite cheie, cum ar fi 'greva foamei', 'democraţie' sau 'drepturile omului', informează AFP.

O anchetă desfăşurată timp de 10 zile de site-ul de informaţii 14ymedio.com al celebrei autoare de blog Yoani Sanchez arată că SMS-urile sunt blocate pe tot teritoriul Cubei dacă conţin circa 30 de cuvinte cheie. 'Asta nu înseamnă că nu sunt şi altele', a declarat AFP redactorul-şef al site-ului, Reinaldo Escobar. El afirmă că intervenţia Cubatel denotă 'voinţa de a îngreuna comunicaţiile' între opozanţii cubanezi.

Agenţia de presă citată a verificat cu mai mulţi abonaţi Cubacel şi a confirmat că mesajele text cu câteva cuvinte cheie sau nume ale unor disidenţi cunoscuţi, chiar ascunse în texte mai lungi, nu sunt transmise, deşi pe telefonul expeditorului apar ca trimise. 14ymedio.com nu a reuşit să stabilească de când datează blocada. 'Bănuim că de la începutul anului', a spus Escobar.

Compania de telecomunicaţii ETECSA (Empresa de Telecomunicaciones de Cuba S.A., societate de stat) nu a comentat informaţiile.

În Cuba, accesul la internet este încă strict reglementat şi controlat, numai privilegiaţilor permiţându-li-se să aibă conexiuni la domiciliu, în timp ce tarifele localurilor publice de tip internet cafe şi al celor 175 de antene wi-fi instalate începând de anul trecut sunt foarte ridicate pentru majoritatea utilizatorilor potenţiali. Reţeaua de telefonie mobilă, lansată în 2008, are circa trei milioane de abonaţi dintr-o populaţie de 11,2 milioane.

Economica.net

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ziua Regalităţii

Lucian DÎRDALA

Ziua Regalităţii

În mod normal, societatea românească va descoperi, în timp, de ce această zi merită celebrată: va fi, probabil, un proces similar celui de (re)descoperire a rolului jucat de instituţia monarhică în istoria secolelor XIX-XX.

Filmuletul zilei

opinii

Iluzii de primăvară

Nichita DANILOV

Iluzii de primăvară

Lebăda îşi croia netulburată mersul maiestuos alunecând pe luciul apei, în timp ce în jurul ei un cârd de răţuşte agitate se cufundau în apă şi ieşeau la suprafaţă chiar pe sub burta ei, făcând o gălăgie infernală. Lebăda însă plutea imperturbabilă, ignorând cu totul cârdul de raţe şi tot ce era în jur.

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Dana ȚABREA

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Pe muchia fragilă ce desparte ura de adoraţie, pot apărea relaţii toxice susţinute de sentimente contradictorii succesive sau chiar simultane. Monodrama La ordin, Führer! scrisă de autoarea austriacă Brigitte Schweiger, cu un uşor caracter autobiografic (bunica scriitoarei a murit într-un lagăr de concentrare), investighează frenezia care-a cuprins minţile oamenilor odată cu apariţia hitlerismului.

De Ziua Tatălui

Michael ASTNER

De Ziua Tatălui

În august 2011, am scris un text dedicat memoriei tatălui meu, o baladă bilingvă în germană şi-n săseşte (varianta amnăşană). Anul trecut, într-una din lungile seri de noiembrie (la Amnaş fiind), am tradus balada.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.