Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Opere de artă „inestimabile” din muzee ruseşti, confiscate la frontiera finlandeză

GALERIE
vama-finlandeza
  • vama-finlandeza
- +

Caminoane ruseşti care transportau opere de artă „inestimabile” au fost interceptate, în acest weekend, atunci când repatriau în Rusia colecţii împrumutate de mai multe muzee, între care Ermitaj. Valoarea lor a fost asigurată la mai mult de 42 de milioane de euro, au anunţat autorităţile finlandeze.

Inspectate la postul de frontieră din Vaalimaa, între Helsinki şi Sankt Petersburg, trei camioane transportau, potrivit gărzilor, un lot „inestimabil” de picturi, sculpturi şi antichităţi care aparţin mai multor muzee ruseşti. O încărcătură de bunuri de lux, deci, au stabilit vameşii finlandezi care au confiscat colecţia în virtutea sancţiunilor europene prin care sunt oprite orice transferuri către Rusia de astfel de obiecte.

„Este important ca acest control al sancţiunilor să fie eficient”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul departamentului de control al vămilor finlandeze, Sami Rakshit.

Cutiile cu opere de artă nu au fost ascunse, au precizat vameşii. Zece persoane sunt suspectate de autorităţi că au participat la transportul colecţiei, în timp ce o anchetă preliminară a fost deschisă în Finlanda. Formată din mai multe zeci de obiecte ce proveneau din Japonia şi Italia, ansamblul a fost pus sub supravegherea Direcţiei muzeelor din Finlanda.

„Profesionişti au fost consultaţi pentru mutarea şi depozitarea mărfurilor. Nu vom deschide cutiile”, a precizat Hannu Sinkkonen, director control vamal.

În martie, Rusia a decis să repatrieze operele de artă împrumutate Italiei sau Franţei, ca urmare a măsurilor similare decise de mai multe ţări europene. Muzeul Ermitaj, în special, intenţiona să reinstaleze în galeriile sale din Sankt Petersburg tablourile de Tiţian, Picasso şi Canova care au fost împrumutate diferitelor instituţii milaneze şi romane.

Lista lucrărilor confiscate în acest weekend în convoi nu a fost precizată. Autorităţile ruse, pe de altă parte, au confirmat că acestea sunt proprietăţi păstrate în special de Muzeul Ermitaj, Galeria Tretiakov şi Muzeul Puşkin - câteva dintre cele mai prestigioase instituţii din Rusia.

Acţiunea vamală finlandeză a provocat o reacţie promptă din partea autorităţilor ruse. „Această situaţie este complet ilegală”, a declarat miercuri Ministerul rus de Externe, înainte de a-l chema joi pe ambasadorul finlandez la Moscova şi de a cere restituirea obiectelor. „Cerem autorităţilor finlandeze să garanteze restituirea integrală a operelor noastre de artă cât mai curând posibil”.

Autorităţile finlandeze au clarificat, la rândul lor, că nu au confiscat lucrările. „Aceasta este o situaţie temporară. Muzeele ruseşti încă deţin aceste opere de artă”, a declarat Teemu Sepponen, directorul unităţii de control al exporturilor din cadrul Ministerului de Externe finlandez.

Vama finlandeză şi-a înăsprit controalele la frontieră de la anunţul de către Uniunea Europeană a sancţiunilor împotriva Rusiei, în contextul războiului din Ucraina. Conservate iniţial, bunurile de lux au fost adăugate pe 15 martie pe lista extinsă a produselor supuse restricţiilor la export. O modalitate de a da o „lovitură elitei ruse”, împiedicându-i pe cei mai bogaţi să „se bucure de stilul lor de viaţă luxos în timp ce bombe cad asupra oamenilor nevinovaţi în Ucraina”, a declarat pe 11 martie preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Relaţiile dintre Finlanda şi Rusia s-au răcit şi mai mult de la începutul operaţiunilor ruseşti în Ucraina, din 24 februarie. Sprijinul publicului finlandez pentru posibila aderare la NATO a Ucrainei a atins un nivel record de 62%, potrivit unui sondaj publicat la mijlocul lunii martie, reflectând preocuparea tot mai mare a ţării pentru securitatea sa în faţa unui vecin rus devenit imprevizibil. Călătorind la Bruxelles, ministrul finlandez de Externe Pekka Haavisto a promis, joi, că va clarifica poziţia guvernului în următoarele săptămâni faţă de o posibilă intrare în alianţa nord-atlantică. O astfel de apropiere „ar fi o eroare strategică” şi o „tragedie îngrozitoare pentru toţi finlandezii”, a comentat miercuri un senator rus citat de agenţia de presă RIA Novosti, apropiată Kremlinului.

Aflați amănunte de pe news.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri