anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 15.07.2020

Opinie a scriitorului ieşean Bogdan Creţu: Nu vreau să-mi transform copilul elev într-un roboţel

GALERIE
Bogdan Cretu
  • Bogdan Cretu
- +

Criticul literal şi scriitorul ieşean Bogdan Creţu scrie pe Facebook despre dilema părinţilor în ceea ce priveşte educaţia propriilor copii. El arată că refuză să-şi tranforme copilor într-un roboţel. Mai jos redăm comentariul său integral.

 

“DESPRE EXAMENE, COPII-ROBOŢEI ŞI DESPRE UN PUŞTAN DIN COBADIN CARE NU MAI ARE ŞANSE SĂ AJUNGĂ PROFESOR SAU CRITIC LITERAR

Ştefan a ieşit cu bine din primul lui examen, pentru intrarea în clasa a V-a. Dilema noastră a fost cum să procedăm: îndesăm în el tot ce se poate şi nu se poate, îl transformăm într-un roboţel, îl trimitem la tot felul de pregătiri, cursuri, concursuri? Ca să ce? Ca să ia o notă mare la examen? E cu dus-întors. Dacă-l vrei sus de tot, trebuie să faci asta. Dacă încerci altfel, rişti. S-a creat un sistem de învăţământ paralel şi neoficial, asta o ştim cu toţii: cel al meditaţiilor. Te ţine punga şi pe copil îl ţine psihicul – tot înainte, îndeasă acolo că ceva tot iese. Cine nu intră în morişcă, nu prea are şanse să fie acceptat în sistem. Adică să devină elev al unei şcoli/ al unui liceu aşa-zis „de elită”. Problema e că rămân în afara jocului mii de copii cu potenţial uriaş. Că la şcolile „bune” şi la facultate nu ajung decât prin excepţie copiii de la ţară, din medii defavorizate sau pur şi simplu fără posibilităţi financiare peste medie. E un cerc vicios aici, pe care toţi îl ştim: şi profesorii care trăiesc din meditaţii mai degrabă decât din salariu, şi inspectoratele, şi cei din Minister. Eu am plecat de la o şcoală din Cobadin şi nu am avut nici cea mai mică problemă; azi nu aş mai avea această şansă. (Şi nu ar fi păcat? :))
Noi am cântărit şi am refuzat să-l înecăm în meditaţii şi muncă peste nevoile lui (care, apropo, sunt foarte modeste, el nu-şi doreşte să lucreze suplimentar şi se descurcă onorabil cu efortul pe care e dispus să-l facă). Nu l-am transformat în roboţel, nu am vrut performanţă de la el în primul rând pentru că i-am fi furat copilăria. E mult mai important, am zis, ca un copil de 10-11 ani să se joace cât mai mult pe-afară cu prietenii lui şi să citească, decât să înghită informaţii pe care le va eructa cum nu va mai avea nevoie de ele. În plus, nu-mi doresc un copil maturizat artificial. E important să-i prelungim cât se poate copilăria. Până acum ne-a ieşit. Strategia (neinvazivă) e să-l păstrăm într-o condiţie „fizică” bună, ca să poată sprinta când e cazul.
Ştefan s-a descurcat mai mult decât decent la examen (e în prima cincime a „clasamentului”). Mai ales că nu a lucrat altfel decât la şcoală şi împins de la spate acasă să-şi facă temele. Fix cum lucram şi eu când eram de vârsta lui. Dar subiectele au fost date, în mod evident, „la rupere”, cu un grad de dificultate vizibil peste medie. Dovadă notele foarte mici care s-au luat. La toate testările naţionale, la toate examenele de admitere e foarte subţire partea mediană a mediilor, ceea ce înseamnă că examenul nu li se adresează elevilor „obişnuiţi”. Care e scopul? Sistemul vrea să se protejeze? Să fie sigur că toţi elevii „performanţi” (e o prostie să ceri performanţă unor copii de 10-11 ani!) ajung în cele câteva şcoli bune şi că restul se vor prizări pe unde apucă?
Întrebarea mea e ce e de făcut ca să se rupă acest lanţ al slăbiciunilor. Militantismele, de orice fel, nu sunt eficiente. Dovadă că e imens de multă gargară peste tot şi nimic nu se schimbă. Lustruirea de sine nu ajută, dimpotrivă. Trebuie discutat serios şi despre programele-cadru, şi despre curriculum şi programele şcolare etc. Toate încurajează robotizarea copiilor! Nu cred că sistemul poate fi schimbat din interior, în pofida dedicaţiei şi vocaţiei autentice ale multor profesori.

Vreau să-i dau o şansă azi copilului din Cobadin care am fost. Vreau ca un alt ciutan cu genunchii zdreliţi, ars de soare, care bate toată ziua mingea şi citeşte lacom când arşiţa e prea mare să poată deveni, altfel decât prin noroc sau prin excepţie, prof la universitate sau critic literar sau scriitor sau orice altceva presupune nişte studii serioase. Care-i sunt şansele azi? Pentru că eu le-am avut pe ale mele şi prietenii mei la fel”, scrie pe Facebook, Bogdan Creţu.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alegeri în Europa

Lucian DÎRDALA

Alegeri în Europa

În ultimele săptămâni am avut ocazia să ne reacomodăm cu procesele electorale, în câteva state-membre ale Uniunii Europene. Este vorba de cel de-al doilea tur al alegerilor locale din Franţa, scrutinul parlamentar din Croaţia, turul decisiv de la prezidenţialele poloneze şi, în fine, votul pentru legislativele regionale din Galicia şi Ţara Bascilor (Spania).

Filmuletul zilei

opinii

Cultura de supermarket

Florin CÎNTIC

Cultura de supermarket

Tsunamiul de RIP1-uri care a invadat Facebookul odată cu trecerea în veşnicie a talentatului şi prolificului compozitor de muzică de film, Ennio Morricone, mi-a readus în minte graniţa fragilă care separă arta autentică de entertainment.

Instant (II)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Instant (II)

Pe fereastră aud slujba de la biserică. Preotul se roagă pentru poporul român. Foarte bine. Dar se roagă separat şi pentru „conducătorii noştri”, pentru „mai marii oraşelor şi satelor”. Oare de ce? Înţeleg, aşa e protocolul. Dar protocolul e prost, de urzeală bizantină.

Precariatul

Ioan MILICĂ

Precariatul

Din categoria cuvintelor aflate în uz fără a fi prinse în dicţionarele limbii române actuale, vă  invit să ne oprim asupra unui neologism plastic şi sugestiv pentru vremurile în care trăim: precariat. 

pulspulspuls

Vă mai amintiţi ce spunea nea Drac Nea despre Peni Hill şi SIE? Iaca un mic şpil!

Vă mai amintiţi ce spunea nea Drac Nea despre Peni Hill şi SIE? Iaca un mic şpil!

Caricatura zilei

Prelungire

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.