Sute de profesori ieșeni, impozitați de Fisc pentru meditații. Cu 133 lei/lună scapă de griji!
În spatiul public au început sa apara, din ce în ce mai des, discutii despre impoz (...)
citeste totluni, 27.06.2022
Războiul Rusiei în Ucraina e momentul care validează o stare de fapt pe care puţini analişti o spuneau cu glas tare: lumea era împărţită, iar de-acum încolo va fi despărţită. Polii de putere de până acum erau ca şi în primul Război Rece, împărţiţi după valorile societale: democraţie versus autocraţie – cu sistemele economice adaptate ideologic acolo unde autocraţia era comunistă. 30 de ani de la căderea comunismului şi încetarea teoretică a Războiului Rece n-au fost de-ajuns pentru configurarea altor alianţe. Nici nu se putea: oricât de importantă e geografia, oricât de globalizată a fost economia, chimia unei societăţi le va influenţa pe amândouă: una e să pui în centrul lumii pe individ, cu totul alta e să pui statul.
Astăzi, însă, mai 2022, ne aflăm într-un moment în care statele contează foarte tare, iar acolo unde nu există această chimie, ele sunt împinse în joc ignorând indivizii. Asta s-a întâmplat, practic, cu Rusia, în mic – oricât de mult va fi sperat Vestul european la o alianţă geopolitică cu ea. „În mic”: pentru că în mare va fi pusă problema Chinei.
Ca să înţelegem ce înseamnă toate acestea, trebuie să ne uităm câţiva ani înapoi, pentru a observa cum s-au pregătit unele state pentru confruntarea geopolitică din deceniile viitoare:
în 2018, preşedintele chinez Xi Jinping modifică Constituţia şi devine preşedinte pe viaţă; în iunie 2020, Vladimir Putin modifică Constituţia şi poate fi preşedinte până în anul 2036; însuşi Recep Erdoğan, după eşuarea puciului, şi-a terciuit adversarii şi poate sta preşedinte pe viaţă.
Mişcarea celor trei sângeroşi autocraţi nu ţine numai de voinţa de putere specifică rasei umane în general, ci are, în acest context un scop practic:
înainte de confruntare şi, mai ales, în timpul ei, eficienţa e dată de continuitatea leadershipului şi, mai ales, de rapiditatea cu care se iau deciziile, fără prea multă consultare şi pierdere de vreme cu indivizii care alcătuiesc statul; statul devine, în cele trei cazuri, un singur om – mecanismele şi instituţiile nu au decât a se supune potrivit unei discipline de tip militarist.
S-o recunoaştem: e un mare avantaj practic, în contextul de luptă pe care-l trăim. Cu o observaţie esenţială: depinde pentru cine duci lupta. Pentru statul ca adunare de oameni liberi sau pentru statul ca turmă, aflat la dispoziţia celui care-o hrăneşte şi foloseşte?
Ca exemplu pasager, merită să amintim aici viteza cu care China, în scop demonstrativ, a construit în pandemie de la zero un spital cu 1.000 de paturi în numai 7 zile; într-o ţară democratică şi liberală, acest lucru ar fi fost imposibil tocmai datorită legislaţiei care acordă dreptul oricărei companii de a concura pentru o asemenea comandă.
E, în această dificultate de-a decide rapid, mecanismul antidespotic pe care societatea în care trăim şi l-a creat împotriva autocraţiei şi totalitarismului:
e povara – dulce – a democraţiei, pe care în momentele dificile trebuie să o optimizăm prin alianţe puternice în jurul acestei valori: pe care, dacă o pierdem, e greu de crezut că o vom mai recupera vreodată. Exemplul precedent – căderea comunismului – e irelevant în lumea care va urma: el a fost posibil, atunci, tocmai datorită preexistenţei unei alianţe puternice care dovedise deja şi lupta pentru libertatea individuală ca piatră de temelie a societăţii. Azi nu ştim cum vor evolua lucrurile peste, să zicem, încă 30 de ani – cât s-au scurs de atunci încoace.
Dar dacă vrem ca democraţia să arate aşa cum încă înţelegem azi, avem de făcut un lucru esenţial:
de transmis mai departe mecanismele de psihologie socială şi alea două-trei valori netranzacţionabile pe care stă o democraţie autentică, unei generaţii cu creierii prăjiţi de TikTok, care riscă să penduleze între un consumerism tenace şi superficial şi degringolada psiho-socială care o face să caute din ochi orice cauză care i-ar da un sens şi să o îmbrăţişeze fără să ştie foarte precis ce face de fapt.
Asta înseamnă, adică, să readucem la suprafaţa societăţii marile cărţi, morala, marile modele şi marile idei care au creat-o – astfel încât, reînţelegându-se pe sine însăşi, să mai poată străbate firesc încă un ciclu istoric, cum e cel în care tocmai intrăm.
Nu, nu e de la sine înţeles că e uşoară, bună şi lăsată de la Dumnezeu: în vremuri de genul ăsta, autocraţiile par a fi avantajate prin rapiditatea cu care iau decizii şi prin unitatea de acţiune de tip militarist: de aia s-au şi făcut dictatori de facto pe viaţă şi Jinping şi Putin şi Erdogan.
E singurul text (v. În primul comentariu) pe care-l preiau integral din CRONICI (care sunt exclusiv print) – fiind editorialul de număr. Însă voi reveni pe cursdeguvernare cu niste fragmente sau rezumate din cele mai relevante analize si interviuri, măcar de poftăJ) – cine ştie, poate că nevoia de-a rămâne lucizi şi de-a aduna prezentul pentru a-l confrunta într-o zi cu viitorul creşte de la o zi la alta.
(Textul de mai sus e preluarea integrală a editorialului de număr din revista – exclusiv print – CRONICILE Curs de Guvernare, nr. 86. Alte câteva teme, autori, titluri – vor fi abordate însă numai în fragmente sau sinteze lapidare în săptămânile următoare. Redacţia)
Cuvinte cheie: + democratie, dictatura, influenţa, individ, militarist
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Simona Halep la Wimbledon: Nu vreau să mă opresc. Simt că pot mai mult
"Elvis" şi "Top Gun: Maverick" se luptă pentru primul loc în box office nord-american
Deficitul bugetar, ţinut sub control cu ajutorul inflaţiei şi a crizei din energie
Conferința Naţională de Patologie Infecţioasă 30 iunie - 2 iulie 2022 (P)
Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale
Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi
Sute de profesori ieșeni, impozitați de Fisc pentru meditații. Cu 133 lei/lună scapă de griji!
Actriţa din Iaşi Cosmina Stratan, confesiuni după ce a jucat alături de Marion Cotillard
Inspectorii Primăriei au luptat din greu cu videochat-istele și au pierdut. DNA îi ia la rost acum
Sechestru ridicat după 7 ani de pe locuinţa unui fost vice de judeţ. Prejudiciu de 392.000 lei
Paznic „vrăjit” de vorbele hoţului: l-a lăsat să intre înăuntru şi să plece cu banii
Judecătorii au anulat amenda unui camionagiu prins cu gabarit depăşit cum strică drumul din judeţ
„Lene şi literatură”, episodul al treilea, la Muzeul Poeziei: un act artistic de 7 ore
Cursuri reciclate la Politehnică, de la studenţi: sute de kilograme de hârtie recuperate
Rectorul USV Iaşi a devenit preşedintele consorţiului universităţilor de profil din România
Șirag de mașini tamponate în fața Gării. Carambol auto, niciun rănit
„Cenuşăreasa” litoralului românesc renaşte: oaze de verdeaţă la 100 metri de plajă
Tot mai multe accidente cu trotinete electrice, în Iași FOTO/VIDEO
(VIDEO) Patriarhul Kirill, ”trăsnit” în biserică. A căzut în timpul slujbei
FOTO Cum arată hotelul de 0 stele. Chiar că stai cu privirea la stele
Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)
Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi
Cercetătorii au descoperit modul în care creierul conectează amintirile
Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste
Anul acesta, IML Iași a avut doar o solicitare de testare a virginității
De ce nu rezolvă parlamentarii ieşeni problema aglomeraţiei de la Paşapoarte
Revenirea la „setările din fabrică”, posibil tratament pentru anxietate și alcoolism
“Hrana cosmică. Abordarea taoistă a sănătăţii şi longevităţii ” de Mantak Chia şi William Wei
Conf. dr. Ionut Nistor: Insuficiența renală acută se poate vindeca fără sechele
BodyTite, liposculptură cu radiofrecvență - o procedură explicată de medicul Costel Dobre
Ce ne spune domn Costel şi ce nu ne spune: iaca niscai ponturi!
(VIDEO) Crocodil pus pe fugă de un bătrân înarmat cu o tigaie
Chestiuni neştiute dar tare interesante despre un dosar bombă de la Iaşi
Alexandru LĂZESCUVremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi |
Nichita DANILOVOglinda fisurată a lui Nicolae Stan |
Ciprian IFTIMOAEIUn top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale |
Michael ASTNERSportul alb şi Războiul negru |
Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.