Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Opinie: Şerban Nicolae a învăţat istoria din manualele Securităţii şi broşurile partidului comunist

GALERIE
serban
  • serban
- +

Recentele declarații ale domnului senator Șerban Nicolae reprezintă un real motiv de îngrijorare pentru modul în care aleșii noștri interpretează, înțeleg și transmit mai departe istoria noastră recentă, o istorie traumatică și sângeroasă, caracterizată de asasinarea în timpul regimului comunist a mai multor mii de deținuți politici, luptători și opozanți anticomuniști de către fosta Securitate și „aliații ei instituționali”.

Ceea ce este frapant în declarațiile domnului Șerban Nicolae este similitudinea între viziunea sa și cea a Securității/Partidului cu privire la mișcarea de rezistență anticomunistă și luptătorii anticomuniști din România postbelică. Partidul și Securitatea vedeau acțiunile luptătorilor anticomuniști ca fiind „îndreptate împotriva intereselor României”, iar orice act de contestare a regimului era considerat drept o „punere in slujba unei puteri străine”. Totodată, aceștia sunt descriși în documentele perioadei ca „bandiți”, expresie care se regăsește sub o altă formă și în declarațiile de ieri ale senatorului Șerban Nicolae. De altfel, într-o postare pe contul său personal de facebook, istoricul Dorin Dobrincu, unul dintre cei mai avizați istorici ai rezistenței anticomuniste și autor al mai multor studii despre subiect, remarca despre afirmațiile lui Șerban Nicolae că acestea par a „reproduce un rechizitoriu al Securității sau un <<medalion>> din revista „Pentru Patrie” dinainte de 1989”.

Toate aceste similitudini, precum și elucubranta comparație între Stalin și Churchill, mă îndreptățesc să cred că o parte dintre aleșii noștri, printre care și domnul Șerban Nicolae, reproduc într-un mod necritic istoria existentă, citită și învățată de aceștia din manualele de lucru ale Securității și broșurile cu circuit intern ale Partidului Comunist Român. Este din ce în ce mai evidentă revenirea în forță și succesul de care se bucură acest mod de a scrie, înțelege și transmite mai departe istoria noastră recentă.

De aceea, cred că domnul Șerban Nicolae ar trebui să-și ceară în mod public scuze pentru grava ofensă adusă celor care au murit în lupta cu Securitatea și s-au jertfit pentru o Românie liberă și democrată, celor care au fost închiși pentru același crez, urmașilor acestora, precum și tuturor românilor care au avut de suferit în perioada comunistă.

Dacă un alt parlamentar al României, Dan Șova, a fost trimis pentru a realiza gravitatea unor declarații similare, dar referitoare la Holocaust, la Muzeul Holocaustului din Washington, poate ar trebui ca domnul Șerban Nicolae să facă o vizită la muzeul comunismului din Sighet. Știu, nu există avion direct până acolo, iar o călătorie cu trenul nu este tocmai ceea ce și-ar dori un senator al României, precum domnul Șerban Nicolae. Nu ar fi rău pentru senator să ia câteva lecții de istorie recentă de la istorici și să renunțe la reproducerea propagandei securisto-comunistă cu privire la rezistența anticomunistă și luptătorii anticomuniști din România postbelică. În cei aproape treizeci de ani de la căderea comunismului, au fost scrise numeroase studii/articole și au fost publicate mai multe volume despre acest subiect. Ca atare, nu ar putea să invoce lipa unor articole documentate, științifice și nepartizane. Citirea acestor articole i-ar arăta domnului senator că legionarii nu au fost singurii care au luptat împotriva regimului comunist și nici majoritari, după cum generalizează domnia sa. De altfel, nici nu ar fi fost nevoie să meargă în arhive sau biblioteci pentru a se documenta și a vorbi informat despre subiect. O simplă căutare pe Google l-ar fi direcționat spre câteva texte valoroase, iar lectura lor i-ar fi relevat faptul că legionarii nu au fost majoritari în mișcarea de rezistență anticomunistă din România, iar cei care luptau în munți împotriva regimului comunist nu erau doar cei „căutați pentru alte lucruri” și nici nu și-au propus să diminueze „capacitatea de aparare a Romaniei”.

Totodată, ar afla că în epocă nu au fost „doar cateva incidente izolate cu ofiteri sovietici care au fost atacati”, ci o cu totul altă situație (jafuri, crime, violuri), dar și că în Securitate au existat consilieri sovietici care îi sfătuiau pe omologii lor români despre cum să conducă și să organizeze lupta împotriva celor care se împotriveau regimului comunist.  Astfel de consilieri existau atât în fiecare direcție regională a Securității, cât și la nivel ministerial. Inclusiv, ministrul Afacerilor Internelor/Securității Statului și ceilalți miniștri, căci în România a existat pentru o scurtă perioadă de timp și un minister al Securității Statului, aveau propriul lor consilier.

Opinie de Dumitru Lăcătuşu

Citiţi continuarea pe Contributors.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri