Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

OPINII - Primarul Chirica: treptele căderii

GALERIE
mihai chirica
  • mihai chirica
- +

La începutul activităţii sale politice, luările lui de poziţie, chiar dacă mânate de arivism politic, însemnau totuşi o desprindere de spiritul de cireadă al partidoiului, iar criticile inteligente aduse fostului primar, chiar dacă întârziate, arătau că se poate avansa şi altfel în politica locală, nu numai în clonţ vulturesc.

Apoi a plăcut ieşenilor glanda lui de patriotism local, umflatul în pene pe tema „dulcelui târg“, discursul ce scăpăra scântei tricolore despre strămoşi, eroi şi tot tacâmul, în fine, genuflexiunile de umilinţă pe care Chirica a ştiut să le administreze gloatei mai ceva ca strămoşul său Chirică, drăcuşorul din Povestea lui Stan Păţitul. A plăcut românilor verzi parul tricolor pe care l-a înălţat în părculeţul vizavi de biserica lipovenească. Că nu ştiu ce virus incurabil îi apucă, dar primarii de genul lui Chirica, cum ajung în vreo şefie, aduc popi să cadelniţeze şi se pun pe ridicat troiţe, monumente ale eroilor şi alte farafastâcuri memoriale. N-ar fi rău, numai că doar la atâta se rezumă activitatea lor primarială. Aşa a făcut şi Chirica: a ridicat o ţevuică din fier, iar în vârful ei a agăţat un tricolor cât trei cearşafuri furate de la creşele de copii, că şi aşa pe primarul nostru îl doare mai jos de spate de creşe. Asta-i realizarea de căpătâi a primarelui iaşiot: prăjină tricoloare! Cu cât e mai mare tricolorul, cu atât este mai dodoloaţă iubirea de patrie premarială. Aşa funcţionează mintea edilului nostru - numai „în mare“: Patriotism mare, discurs mare şi hoţie mare!

Uite aşa, încetul cu încetul au început să apără în presă ştiri despre învârtirile mari ale primarului. Ultima: O achiziţie făcută în numele fiului edilului când acesta avea doar 11 luni (august 2018). La perfectarea contractului de vânzare-cumpărare, copilul a fost reprezentat de bunica sa, adică mama primarului, Silvia Chirica. Ea a jucat rolul de tutore. Preţul a fost de 250.000 euro pentru un teren de 836 mp şi o casă cu o suprafaţă utilă de 136 mp. Primarul-hoţ spune că suma a fost pusă de bunică, o băbuşcă cu o pensioară acolo, că i-ar mai trebui o viaţă ca să strângă suma asta.

Ce-i de făcut cu descurcăreţii ăştia? Măreşti pedepsele, cresc şi hoţiile. Dar mă îngrozesc când presa (deja s-a stricat în cea mai mare parte) şi justiţia se vor împotmoli de tot. Ce vom face? Ne luăm sarica şi plecăm în lume?

Un observator atent (cum, din păcate, nu am fost) ar fi putut remarca mai dinainte derapajele necurate ale lui Chirica. De exemplu, pe mine m-a mirat numai apropierea primarului de Viorel (sau Stînjenel?) Apreutesei, Achiricesei sau cum îl cheamă. Căci este o vorbă: Spune-mi cu cine te însoţeşti, ca să-ţi spun cine eşti. Ce putea să-l apropie pe primar de Toporaş (sau Brebenel?) Amihăesei - omul cu numele unei floricele atât de pure este, de fapt, o javră ziaristică în stare pură? Legea nu dă voie cârnăţarilor să practice stomatologia, nu lasă pe geamgii să ajungă profesori de matematică, dar nu împiedică pe un borfaş ca Bujorel (sau Omeţel?) Acorturăresei să ajungă director de ziar, pe un infractor sadea ca numitul Floricel să ajungă fabricant de conştiinţe. Desigur, presa noastră cunoaşte destui şefi proşti şi bandiţi, cu un cortegiu de apucături şi vicii ce înjosesc actul publicistic. Însă înjunghierea meseriei de ziarist practicată de Garofel (sau Dediţel) Aţigănesei este greu de egalat de altcineva în presa românească. Ipochimenul despre care facem vorbire nu numai că nu are scânteie ziaristică în el sau pic de talent (Ooo! e jignit în fiinţa lui la auzul acestui cuvânt - auzi, talent!!!). În schimb este înzestrat prisoselnic cu o notorie venalitate. Nicicând infirmitatea morală de pezevenghi nu s-a logodit mai bine cu lipsa de har.

În atari condiţii Ghiocel (sau Garofel?) Afudulesei ar trebui să fie pentru domnul Chirica stâlpul la care câinele îşi ridică pe o clipă unul din picioarele din spate. Ei, bine, nu este! Primarul Chirica ţine o legătură strânsă cu stâlpul acestei fiţuici imunde, cu tot ce are păduchimea interlopă pârât intelectuală a Iaşilor mai jegos, cu esenţa esenţelor dispreţului faţă de toţi oamenii cinstiţi din acest oraş. Pentru că asta fac pseudo-jurnaliştii numitului Acolivăresei: înjură şi scuipă perpetuu în obrazul străvechii capitale a Moldovei, a capitalei culturii româneşti, sintagmă pe care o invocăm de atâtea ori, dar de care ne batem joc tolerând această fiţuică urât mirositoare. Dragi comercianţi din pieţe, nu împachetaţi brânza în Bună ziua, Iaşi (de fapt, titlul adevărat al ziarului, pe care numitul Alumînăresei îl pronunţă în taină şi tremurându-şi a râs dispreţuitor şuncile este Crucea mă-tii, Iaşi), că o împute.

Astfel că, oameni buni, ţinând cont de cârdăşia de mardeiaşi dintre bulibaşa Aporcăresei şi primar, nu trebuia să ne îndoim de nimic în privinţa treptelor decăderii ultimului: nici de şmecheriile lui imobiliare, nici de mafioţii invitaţi la nunta primarului, nici de sumele strânse la botez, nici de oraşul cel mai poluat din ţară, în care se rade de pe faţa pământului orice spaţiu verde pentru a se ridica imobile de sute de mii de euro, nici de altele şi altele. Nu le mai înşiruim, că ne-ar mai trebui spaţiu pentru un articol.

Radu Părpăuţă este scriitor, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri