Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Oportunităţi

GALERIE
catalin onofrei
  • catalin onofrei
- +

Poate un virus să schimbe statul român în bine?

Dacă specialiştii au dreptate - şi cred că au - răul generat de pandemia COVID-19 abia de acum începe. Nu mă refer doar la numărul oamenilor infectaţi, acesta ar putea fi ţinut totuşi sub un relativ control, zice-se, ci de furtuna economică uriaşă ce se profilează la orizont. Şi care ar putea face mai multe victime decât coronavirusul.

Deja, statele puternice anunţă măsuri financiare de contracarare a ameninţării. Germania, Spania, Franţa, UK vorbesc de sute de miliarde de euro/lire ce vor fi pompate în mediul privat; Statele Unite, de trilioane de dolari - record absolut! Chiar Polonia şi Ungaria scot din buzunar zeci de miliarde pentru a ajuta afacerile locale să depăşească şocul.

Nici guvernul român nu stă chiar degeaba. Premierul Ludovic Orban şi antipaticul Cîţu au făcut public un set de măsuri menit a ajuta întreprinderile româneşti să lupte cu criza. Nu intru în amănunte - majoritatea deciziilor sunt necesare şi utile, chiar dacă sumele alocate sunt insuficiente.

Din păcate, aici - la capitolul finanţe - apare dramatica diferenţă dintre noi şi ceilalţi. Moştenind de la iresponsabilele guverne PSD un deficit uriaş (pentru care urma să fim pedepsiţi de UE, însă coronavirusul ne-a salvat!), dar mai ales o listă de viitoare aberante pomeni sociale (creşteri nesustenabile de pensii, de pildă), PNL se află în faţa unor alegeri ce pot schimba radical România.

Ca orice război, bătălia cu coronavirusul a scos la iveală eroi şi lichele. Unii români, mai puţini, îşi îndeplinesc fără şovăire datoria, alţii, mai mulţi, dau bir cu fugiţii. Vedem azi ce prostie (de fapt, ce catastrofă!) e să plăteşti toţi medicii, toţi profesorii, toţi poliţiştii, toţi funcţionarii etc. la fel, la grămadă - fără să ţii cont nu de vârstă (ce criteriu tâmpit!), ci de performanţele şi de devotamentul lor. Repet: unii au cerut bani mai mulţi ca să vină la muncă, alţii s-au sacrificat pentru ceilalţi. Dar statul român îi plăteşte exact la fel, deşi primii ar trebui duşi direct la puşcărie, lângă Liviu Dragnea!  

Criza ne poate ajuta într-un mod nebănuit înainte. Am putea, în sfârşit, declanşa reformele din Sănătate, Educaţie, Administraţie, Justiţie etc. răsplătindu-i cum se cuvine pe adevăraţii profesionişti. Şi renunţând la armatele de paraziţi din sistem. Câţi le vor mai lua apărarea celor ce nu şi-au făcut datoria? Mai aveţi vreo simpatie pentru ipochimeni ca Beuran ori Pintea şi cei asemenea lor din pricina cărora sistemul medical românesc este atât de corupt şi de depăşit de vremuri? Ori mai empatizaţi cu cei care nu vor cu niciun chip să respecte regulile - în special interlopi şi politicieni (de parcă ar fi vreo diferenţă esenţială între ei)?

Liberalii au şansa să schimbe România. Sau, dacă nu ei, atunci partidul ce va câştiga alegerile din toamnă, venind în faţa electoratului cu un program ce va promite reforme radicale. Cu condiţia să nu fie PSD - Ciolacu şi ai lui nu se pot debasara de gena lor bolşevic-trădătoare. În vremuri de criză, când bugetul ţării e pe avarie, pesediştii mai pregătesc nişte pensii speciale nesimţite!  

La 75 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial, ce a coincis în România cu întronarea lichelelor şi cu judecarea eroilor, s-ar putea să fi venit timpul să procedăm taman pe dos. COVID-19 ori ne damblageşte pe toţi ori ne face mai înţelepţi!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri