Opozantul rus Leonid Gozman, reţinut după ce l-a comparat pe Stalin cu Hitler

marți, 30 august 2022, 17:48
2 MIN
 Opozantul rus Leonid Gozman, reţinut după ce l-a comparat pe Stalin cu Hitler

Opozantul şi politicianul liberal rus Leonid Gozman, care s-a pronunţat împotriva invaziei ruse în Ucraina, a fost reţinut luni după ce, într-un mesaj postat pe Facebook, l-a comparat pe dictatorul sovietic Iosif Stalin cu dictatorul german Adolf Hitler. 

“Hitler este răul absolut, însă Stalin e chiar mai rău. SS erau criminali, însă NKVD erau chiar mai îngrozitori, iar cekiştii (membri CEKA, poliţia secretă sovietică – n.r.) se omorau între ei. Hitler a declarat război umanităţii. Comuniştii au declarat război propriului lor popor”, a scris Gozman pe Facebook într-un mesaj publicat în luna aprilie.

Gozman – care a mai fost reţinut în iulie pentru că nu a informat autorităţile că deţine dublă cetăţenie, rusă şi israeliană, şi care a fost pus ulterior în libertate – urma să-şi petreacă noaptea de luni spre marţi într-un comisariat de poliţie din centrul Moscovei, potrivit avocatei sale, Iulia Treghebova, din partea organizaţiei OVD-Info. Potrivit agenţiei TASS, care citează poliţia, politicianul liberal a fost reţinut în virtutea articolului 13.48 din codul civil privind identificarea acţiunilor comise de Uniunea Sovietică şi Germania nazistă.

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat anul trecut o lege, aprobată de Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus – n.r.), care interzice o astfel de comparaţie. În virtutea articolului menţionat, Gozman, care a fost reţinut în momentul în care ieşea din spital, ar putea fi condamnat la 15 zile de arest preventiv sau la plata unei amenzi.

Gozman, în vârstă de 72 de ani, preşedinte al mişcării liberale Uniunea Forţelor de Dreapta, a semnat în 2014 un manifest împotriva anexării provinciei ucrainene Crimeea de către Rusia. După declanşarea invaziei ruse în Ucraina, Gozman a părăsit Rusia, dar s-a întors în mai, când a fost declarat “agent străin”.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii