anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Opoziţia democratică din Belarus, recompensată cu Premiul Saharov 2020

GALERIE
saharov belarus
 • saharov belarus
- +

Opoziţia democratică din Belarus este câştigătoarea Premiului Saharov pe 2020, acordat de Parlamentul European pentru libertatea de gândire.

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a anunţat laureaţii în hemiciclul de la Bruxelles, joi, în urma unei decizii anterioare a Conferinţei preşedinţilor (Preşedintele şi liderii grupurilor politice).

„Permiteţi-mi să-i felicit pe reprezentanţii opoziţiei din Belarus pentru curajul, rezilienţa şi hotărârea acestora. S-au ridicat şi rezistă ferm în faţa unui adversar mult mai puternic. Cu toate acestea, ei au de partea lor ceva ce nu poate fi înfrânt niciodată de către o forţă brută: adevărul. Prin urmare, mesajul meu pentru voi, stimaţi laureaţi, este de a rămâne puternici şi de a nu renunţa la lupta voastră. Reamintiţi-vă că suntem de partea voastră”, a afirmat Sassoli, în urma deciziei.

El a mai spus: „Aş dori, de asemenea, să adaug câteva cuvinte cu privire la uciderea recentă a unuia dintre finaliştii din acest an, Arnold Joaquín Morazán Erazzo, parte a grupului pentru mediu Guapinol. Grupul se opune unei mine de oxid de fier din Honduras. Este imperativ să fie lansată o anchetă credibilă, independentă şi imediată în acest caz, iar cei responsabili trebuie să fie traşi la răspundere”.

Opoziţia democratică din Belarus este reprezentată de Consiliul de coordonare, o iniţiativă a „femeilor curajoase”, precum şi a unor personalităţi politice şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Belarus se află în plină criză politică de la alegerile prezidenţiale din 9 august, care au condus la o revoltă împotriva preşedintelui autoritar Aleksandr Lukaşenko şi a represiunii brutale ulterioare a demonstranţilor de către regimul acestuia.

Ceremonia de decernare a Premiului Saharov va avea loc la 16 decembrie.

Miercuri, Parlamentul European a adoptat de asemenea noi recomandări prin care se solicită o revizuire cuprinzătoare a relaţiilor UE cu Belarus.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat anual de Parlamentul European. Premiul a fost înfiinţat în 1988 pentru a aduce un omagiu persoanelor şi organizaţiilor care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Acesta este denumit în onoarea fizicianului şi disidentului politic Andrei Saharov, iar valoarea premiului este de 50.000 de euro.

Anul trecut, premiul a fost acordat lui Ilham Tohti, un economist uigur care luptă pentru drepturile minorităţii uigure din China.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moscova taie punţile

Lucian DÎRDALA

Moscova taie punţile

Câtă vreme nu este decisiv învinsă pe câmpul de luptă, iar acest scenariu este greu de imaginat într-un război purtat doar cu Ucraina (fie ea şi înarmată de Occident), Rusia nu va negocia asupra „teritoriului naţional”. Ideea că angrenarea Rusiei într-un război de uzură, lipsit de victorii şi generator de costuri umane şi materiale, ar conduce la înmuierea Kremlinului în materie de teritorii era problematică dintru început - acum, ea nici nu mai poate fi luată în calcul.

opinii

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

Viitorul memoriei

Bogdan ILIESCU

Viitorul memoriei

„Nothing is ever really lost to us as long as we remember it.” (Nimic nu e complet pierdut câtă vreme ni-l putem aminti.) L.M. Montgomery

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Grigore ILISEI

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Bogdan Bârleanu trăieşte timpul deplin al slujirii artei. Sigur, nu-i ceva nou în existenţa sa de artist. Rostirea în limbajul plasticii a fost şi este, în chipul cel mai firesc, raţiunea sa de a fi. Dar acum, mai mult poate decât oricând, viaţa lui Bogdan Bârleanu curge în albia picturii. 

pulspulspuls

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Spun surse din târg, care stau cu urechea lipită de caldarâmuri rezidenţiale şi ascultă cu atenţie vuietul pieţei imobiliare, că este jale mare printre developerii din târg şi că unii dintre ei sunt pe marginea prăpastiei în timp ce alţii sunt pe tobogan la vale chiuind ca Pintea haiducul care se aruncă de pe stânci. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.