Opoziţia democratică din Belarus, recompensată cu Premiul Saharov 2020
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Opoziţia democratică din Belarus, recompensată cu Premiul Saharov 2020

GALERIE
saharov belarus
  • saharov belarus
- +

Opoziţia democratică din Belarus este câştigătoarea Premiului Saharov pe 2020, acordat de Parlamentul European pentru libertatea de gândire.

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a anunţat laureaţii în hemiciclul de la Bruxelles, joi, în urma unei decizii anterioare a Conferinţei preşedinţilor (Preşedintele şi liderii grupurilor politice).

„Permiteţi-mi să-i felicit pe reprezentanţii opoziţiei din Belarus pentru curajul, rezilienţa şi hotărârea acestora. S-au ridicat şi rezistă ferm în faţa unui adversar mult mai puternic. Cu toate acestea, ei au de partea lor ceva ce nu poate fi înfrânt niciodată de către o forţă brută: adevărul. Prin urmare, mesajul meu pentru voi, stimaţi laureaţi, este de a rămâne puternici şi de a nu renunţa la lupta voastră. Reamintiţi-vă că suntem de partea voastră”, a afirmat Sassoli, în urma deciziei.

El a mai spus: „Aş dori, de asemenea, să adaug câteva cuvinte cu privire la uciderea recentă a unuia dintre finaliştii din acest an, Arnold Joaquín Morazán Erazzo, parte a grupului pentru mediu Guapinol. Grupul se opune unei mine de oxid de fier din Honduras. Este imperativ să fie lansată o anchetă credibilă, independentă şi imediată în acest caz, iar cei responsabili trebuie să fie traşi la răspundere”.

Opoziţia democratică din Belarus este reprezentată de Consiliul de coordonare, o iniţiativă a „femeilor curajoase”, precum şi a unor personalităţi politice şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Belarus se află în plină criză politică de la alegerile prezidenţiale din 9 august, care au condus la o revoltă împotriva preşedintelui autoritar Aleksandr Lukaşenko şi a represiunii brutale ulterioare a demonstranţilor de către regimul acestuia.

Ceremonia de decernare a Premiului Saharov va avea loc la 16 decembrie.

Miercuri, Parlamentul European a adoptat de asemenea noi recomandări prin care se solicită o revizuire cuprinzătoare a relaţiilor UE cu Belarus.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat anual de Parlamentul European. Premiul a fost înfiinţat în 1988 pentru a aduce un omagiu persoanelor şi organizaţiilor care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Acesta este denumit în onoarea fizicianului şi disidentului politic Andrei Saharov, iar valoarea premiului este de 50.000 de euro.

Anul trecut, premiul a fost acordat lui Ilham Tohti, un economist uigur care luptă pentru drepturile minorităţii uigure din China.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Prognosis: negative

Cătălin ONOFREI

Prognosis: negative

Tratamentul se amână după moartea pacientului.

Filmuletul zilei

opinii

Visuri pietrificate

Briscan ZARA

Visuri pietrificate

Credem fără urmă de îndoială în ceva, chiar dacă nu are nici cea mai mică legătură cu realitatea, pentru că aşa am fost educaţi, pentru că toţi ceilalţi cred, pentru că nu există nimic care să contrazică această credinţă care ne dă confort, încredere, mulţumire, siguranţă, şi chiar dacă adevărul ni se revelează într-un mod logic sau evident, palpabil, implacabil, covârşitor de clar, noi tot nu îl recunoaştem, pentru că nu vrem.

Unirea ca axă a istoriei noastre

Mihai DORIN

Unirea ca axă a istoriei noastre

Unirea este incontestabil axa istoriei noastre moderne, întrucât de realizarea ei depindea existenţa naţională. Ea s-a construit pe existenţa unei premise - unitatea neamului şi a unei realităţi dramatice - risipirea neamului. Din îngemănarea acestora a rezultat metoda la care a recurs generaţia unirii, şi anume aceea de a pune istoria să lucreze astfel încât risipirea să fie înlocuită cu unitatea. 

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

… a fost atras nu de latura angelică, ci de latura demonică a lucrurilor, încercând să scoată la lumină o parte din întunericul ce sălăşluieşte-n om. Pe domnia sa nu l-au obsedat îngerii, ci demonii, creaturile diforme ce populează zi de zi, clipă de clipă, gândurile muritorilor, insuflându-le tot felul de patimi (pofte) şi vicii.

pulspulspuls

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Iată, stimaţi telespectatori, ce ne trimite un cetitor fidel înregimentat politic, pe poşta rubricuţei, cu Archibald Tănase la adrisant: poza de care se face cea mai mare panaramă în interiorul filialei partidoiului ieşean în ultimele zile! 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.